Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C21.9°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C20.7°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
23.0°C26.0°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.5°C
0 BF 82%
Ηλεκτρικός / Μέτρα αν-ασφάλειας στη ΣΤΑ.ΣΥ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικός / Μέτρα αν-ασφάλειας στη ΣΤΑ.ΣΥ.

ΗΣΑΠ

Η προστασία των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. δεν μπορεί να είναι ευθύνη καμιάς εργολαβικής εταιρείας, λέει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό Σπ. Ρεβύθης, σημειώνοντας μάλιστα ότι παρόμοιο μηχάνημα της ίδιας εταιρείας πήρε φωτιά πριν από λίγες ημέρες.

Η μη λειτουργία των συστημάτων πέδησης του μηχανήματος λείανσης φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του 41χρονου εργοδηγού, υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ., χθες τα ξημερώματα στις γραμμές του Ηλεκτρικού στον  Άγ. Νικόλαο.

Οι συνθήκες θανάτου του 41χρονου υπαλλήλου της επιδομής της ΣΤΑ.ΣΥ. προκαλούν θλίψη και συνάμα οργή καθώς, όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης των γραμμών δεν λειτούργησε ποτέ κανένα από τα συστήματα πέδησης του ειδικού μηχανήματος λείανσης της γερμανικής εταιρείας που είχε αναλάβει εργολαβικά τις σχετικές εργασίες, με συνέπεια ο άτυχος εργοδηγός μαζί με ακόμη τέσσερις επιβαίνοντες να αναγκαστεί να πηδήξει στο έδαφος από το όχημα.

Το μηχάνημα λείανσης, το οποίο έχει σχήμα μικρού βαγονιού, κινούνταν πάνω στις γραμμές από την Κηφισιά με κατεύθυνση τον Πειραιά, ωστόσο σε ένα κατηφορικό σημείο της διαδρομής ο χειριστής του μηχανήματος, στην προσπάθειά του να κόψει ταχύτητα, διαπίστωσε ότι το μηχάνημα δεν φρενάρει.

Εκτός από το κυρίως σύστημα πέδησης, όλα τα οχήματα του σιδηροδρόμου διαθέτουν και εφεδρικό σύστημα, ώστε σε περίπτωση βλάβης των κυρίως φρένων να μπορούν να μπλοκάρουν οι τροχοί από τα εφεδρικά. Στην περίπτωση όμως του χθεσινού δυστυχήματος δεν λειτούργησαν ούτε τα εφεδρικά...

Αποτέλεσμα ήταν το μηχάνημα λείανσης να αναπτύξει ανεξέλεγκτη ταχύτητα, την οποία οι ιθύνοντες της ΣΤΑ.ΣΥ. επέλεξαν να ανακόψουν μετακινώντας σταθμευμένο στον σταθμό «Αττική» συρμό στις γραμμές μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση εκτός του σταθμού, με τις κατά το δυνατόν μικρότερες υλικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή στους πέντε εργαζόμενους δόθηκε εντολή να πηδήξουν από το όχημα για να σωθούν από την πρόσκρουση, ωστόσο με την πτώση στο έδαφος ο 41χρονος έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά. Οι υπόλοιποι τρεις δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν δύο υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και τρεις εργαζόμενοι της γερμανικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη λείανση. Πρόκειται για την εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή μηχανημάτων και εργασιών συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με το όνομα Schweerbau International GMBH & CO. KG και έδρα την πόλη Stadthagen της κάτω Σαξονίας στη Γερμανία.

Τη γερμανική εταιρεία δείχνει ως υπεύθυνη η ΣΤΑ.ΣΥ.

Στην ανακοίνωσή της η ΣΤΑ.ΣΥ. υπογραμμίζει ότι διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος και πως «το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες γι' αυτό». Επιπλέον ότι η εν λόγω εργολαβική «είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού» και πως «στις συμβατικές υποχρεώσεις είναι, μεταξύ άλλων, η συντήρηση κι ο έλεγχος των μηχανημάτων».

Ωστόσο τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν μπορεί να είναι στην ευθύνη καμιάς εργολαβικής εταιρείας, ενώ τίθεται και ζήτημα ελέγχου της αξιοπιστίας του παρεχόμενου υλικού και υπηρεσιών της γερμανικής εταιρείας, όπως επισήμανε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό Σπ. Ρεβύθης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως «συνάδελφοι τεχνίτες μου μετέφεραν πως στη Γραμμή 3 του μετρό ένα παρόμοιο μηχάνημα της ίδιας εταιρείας πήρε φωτιά»...

ΣΥΡΙΖΑ: «Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους»

Οι συνθήκες του δυστυχήματος προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους τραυματισμένους εργαζόμενους στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" επισκέφθηκαν χθες οι τομεάρχες Μεταφορών και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς και Μ. Ξενογιαννακοπούλου αντίστοιχα.

Μετά την επίσκεψή τους οι δύο τομεάρχες δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς ακόμα μία φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και με τον τραγικότερο τρόπο, με την απώλεια δηλαδή ανθρώπινης ζωής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Μετά από μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των σχετικών προβλέψεων και ο αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή τους. Η ελαστικοποίηση της εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιφέρει τη χαλάρωσή τους.

Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του σημερινού θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να φροντίσει για την πλήρη στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργαζόμενου, καθώς και των τραυματισμένων, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL