Απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΑΥΓΗ το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μετά από ερώτηση της εφημερίδας μας στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα πολίτες που εμβολιάστηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε. (Καναδά, Σερβία) και έχουν εμβολιαστεί εκεί δεν γίνονται δεκτοί σε διάφορες δραστηριότητες, αφού δεν αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους. Μάλιστα υπάρχει ακόμα μία περίπτωση που κατέγραψε χθες η ΑΥΓΗ, με πολίτη που έχει εμβολιαστεί στην Ιταλία.
Όπως εξήγησε ο Μ. Θεμιστοκλέους απαντώντας στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ, όσα πιστοποιητικά είναι από το εξωτερικό ελέγχονται με το QR code αν είναι από την Ε.Ε. ή από το χαρτί αν είναι από τρίτη χώρα, καθώς η ελληνική εφαρμογή δεν τα αναγνωρίζει. Εξάλλου επισήμανε ότι οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ δεν εκδίδουν καν ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά έντυπη μορφή. Σε οποιαδήποτε μορφή, τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τους πολίτες, κάτι που είναι γραμμένο και σε σχετική εγκύκλιο.
Επίσης θα λυθεί άμεσα και το θέμα της αναμνηστικής δόσης, καθώς ήταν ένα σημαντικό ερώτημα των πολιτών που δεν αναγνωριζόταν ο εμβολιασμός τους. Το επόμενο διάστημα οι Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με τις δύο δόσεις θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.
«Θα είναι πολύ απλό αν έχει εμβολιαστεί στην Ε.Ε. Θα είναι πιο σύνθετη η διαδικασία αν έχει εμβολιαστεί αλλού, για να μπορούμε να διαφυλάξουμε ότι είναι σωστά τα στοιχεία" διευκρίνισε.
Για το δεύτερο ζήτημα ο Μ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα γενικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και πρέπει να λυθεί από το αντίστοιχο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ιταλίας.
Νέα δόση για εμβολιασμένους εφόσον νοσήσουν
Τη σημασία του εμβολιασμού ακόμα και στους ήδη εμβολιασμένους, εάν αυτοί νοσήσουν μετά τη χορήγηση των δόσεων, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Σημείωσε ότι, εάν ένας εμβολιασμένος νοσήσει, τότε ο εμβολιασμός του είχε αποτύχει και γι' αυτό απαιτείται και μία επιπλέον δόση.
Την ίδια στιγμή ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα σημαντική αύξηση στα νέα ραντεβού που κλείνονται, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των νέων μέτρων. Ωστόσο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει στο 61,2% -μόλις 0,4% άνοδος από την προηγούμενη εβδομάδα...