Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C18.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.7°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
12.3°C12.4°C
1 BF 90%
Κορωνοϊός / Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης περιμένουν τα χειρότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης περιμένουν τα χειρότερα

ΑΧΕΠΑ

Ανεπαρκή για να ανακόψουν την τεράστια διασπορά του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τονίζουν την ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις «κόκκινες» γραμμές, αλλά και την κατάθεση ενός σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης στην πόλη, ενώ την ίδια ώρα έμποροι και εστιάτορες διαμαρτύρονται έντονα υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και καταστροφικά για τις επιχειρήσεις τους.

Οι υγειονομικοί τονίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν θα φέρουν σοβαρό θετικό αποτέλεσμα διότι αφήνουν πολλούς χώρους υπερμετάδοσης του κορωνοϊού εκτός, όπως είναι για παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, οι εκκλησίες κ.ά. Επίσης η τήρησή τους είναι πολύ δύσκολη, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να γίνονται με επιμέλεια οι απαιτούμενοι έλεγχοι στους ανεμβολίαστους. Επίσης επισημαίνουν ότι είναι λάθος να μην ελέγχονται καθόλου οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν είναι δουλειά μας ο έλεγχος»

Την ίδια ώρα, οι έμποροι αντιδρούν τονίζοντας ότι δεν μπορούν και δεν είναι δουλειά τους να ελέγχουν τους πελάτες τους, ενώ βλέπουν και νέα κάθετη πτώση στους τζίρους των καταστημάτων. “Δεν έχουν εικόνα της αγοράς και αποφασίζουν. Πώς θα λειτουργεί ένας αυτοαπασχολούμενος; Θα βγει στην πόρτα να ελέγξει; Να μας πουν πώς θα γίνει στην πράξη» σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π. Φιλιππίδης. Ως «μίνι λοκντάουν» στην εστίαση χαρακτήρισε τα μέτρα ο γ.γ. της  Ένωσης Ψητοπωλών Μιχάλης Επιτροπίδης, αφού το κόστος μίας εξόδου για φαγητό για μία τετραμελή οικογένεια ανεμβολίαστων ανεβαίνει κατά τουλάχιστον 40 ευρώ για τα απαιτούμενα rapid tests. Αναφορικά με τους ελέγχους είπε ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν ειδικά στους μεγάλους ανοιχτούς χώρους, ενώ προέβλεψε ότι θα πρέπει να καλείται συχνά η αστυνομία για τους «ανυπάκουους» ανεμβολίαστους.

«Ξεφεύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία»

Η τελευταία εφημερία στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί ήταν εφιαλτική για τους υγειονομικούς.  Έγιναν 32 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και, σύμφωνα με τον ακτινολόγο επιμελητή στο εν λόγω νοσοκομείο Χρήστο Παπαστεργίου, 5 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ. Ο ίδιος εξήγησε ότι στις απλές κλίνες Covid-19 νοσηλεύονται 89 ασθενείς, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 25 και 7 στις ΜΕΘ, ενώ 23 άτομα νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ, όταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες ήταν 7. «Η κατάσταση ξεφεύγει. Είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή» είπε και εξήγησε ότι για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις αυξημένες ανάγκες, «κλίνες προστίθενται συνεχώς.  Όπου μπορούν να μπουν ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας μπαίνουν». «Αυτά που έρχονται θα είναι χειρότερα» προέβλεψε, χαρακτήρισε λάθος την κυβερνητική απόφαση για διεξαγωγή των πρόσφατων εορταστικών εκδηλώσεων και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα «επείγουσας αντιμετώπισης της κατάστασης».

Αντίθετα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας επιμένει ότι σωστά έγιναν οι λιτανείες και η στρατιωτική παρέλαση στην πόλη και τα είδε όλα «ορθώς καμωμένα» και στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου…

152 ασθενείς στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας

Τα στοιχεία που έδωσαν η 3η και η 4η ΥΠΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας δείχνουν ότι υπάρχει μια ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην περιοχή, με θύματα κυρίως τους ανεμβολίαστους/ες. Οι διασωληνωμένοι/νες έχουν φθάσει τους 152, εκ των οποίων το 91,7% έως και το 94,6% είναι άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Πριν από περίπου έναν μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ήταν 113 άτομα, ενώ μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και οι νοσηλείες στις «κοβιντοκλινικές», όπου νοσηλεύονται πάνω από 787 άτομα, όταν στις 25 Σεπτεμβρίου νοσηλεύονταν 525. Πολύ μεγάλα είναι, επίσης, και τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», που διαθέτει από τις πλέον οργανωμένες ΜΕΘ και στο πρώτο κύμα τα ποσοστά θνητότητας δεν ξεπερνούσαν το 35%, σήμερα ανέβηκαν στο 70%. Στο μεταξύ, εξαιτίας της υπερμεταδοτικότητας του κορωνοϊού και σε παιδιά, έχουμε περισσότερες βαριές νοσήσεις σε ανήλικα άτομα. Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται ένα βρέφος μόλις 2,5 μηνών που παρουσιάζει σοβαρή πνευμονία εξαιτίας της Covid-19, ενώ μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Σερρών και ένα αγόρι 15 χρόνων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL