Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΕΣΡ / Ερωτηματικά για τις αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ / Ερωτηματικά για τις αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας του

ΕΣΡ

Σοβαρά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έρχονται στο φως μετά από σειρά αποφάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής το τελευταίο διάστημα, που δύσκολα μπορούν να σταθούν στη βάσανο της κριτικής. Αποφάσεις και μεθοδεύσεις που πληγώνουν το αίσθημα περί δικαίου, δυσανάλογες με τη βαρύτητα των παραβιάσεων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και, κατά έναν περίεργο τρόπο, σε βάρος των πιο αδύναμων ραδιοτηλεοπτικών μέσων και προς όφελος των μεγάλων και ισχυρών.

Αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια, αποφάσεις - χάδι για μεγάλους και εξοντωτικά πρόστιμα για μικρούς και περιφερειακούς, υποθέσεις που πηγαίνουν στο αρχείο χωρίς εξήγηση, παράβλεψη εγκλήσεων, αμφισβητούμενες διαδικασίες, αυτές είναι μόνο μερικές από τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του ΕΣΡ, ο πρόεδρος του οποίου, να θυμίσουμε, είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι το όργανο δεν είναι σε θέση να ελέγξει την πολιτική πολυφωνία. Την ίδια ώρα, το ΕΣΡ έχει σημάνει σιωπητήριο, καταργώντας την εβδομαδιαία ενημέρωση των τηλεοπτικών συντακτών, αρνούμενο να λειτουργήσει με διαφάνεια και να λογοδοτήσει. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απαξιώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, όσο δεν φαίνεται να δρα προς όφελός τους και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.

Νέο πλαίσιο ραδιοφωνίας

Τελευταίο περιστατικό που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά είναι η διαχείριση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη συγκρότηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη ραδιοφωνία. Με πρωτοβουλία του προέδρου Αθ. Κουτρομάνου επιχειρήθηκε να εισαχθεί προς συζήτηση η εισήγηση της «Ομάδας Εργασίας για τη Ραδιοφωνία», χωρίς προηγουμένως η Ανεξάρτητη Αρχή να έχει διαμορφώσει δικές της θέσεις. Πολύ περισσότερο όταν η «Ομάδα Εργασίας» συστάθηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και, όπως έχει φανεί, ελέγχεται από τους «ραδιοφωνάρχες» των τριών - τεσσάρων μεγάλων ραδιοφωνικών ομίλων της Αθήνας, οι οποίοι έχουν καταφέρει να περάσουν τις θέσεις τους για όλα: από τους χάρτες συχνοτήτων και την εμβέλεια μέχρι τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών, τα κριτήρια αξιολόγησης, ακόμα και τον αποκλεισμό των μη εμπορικών σταθμών από τα FM, δημοτικών, εκκλησιαστικών, κομματικών, λες και οι δημόσιες συχνότητες έχουν μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό ορισμένων επιχειρηματιών. Η εν λόγω «Επιτροπή» έφτασε μάλιστα να εισηγείται τον πλήρη αποκλεισμό των κομματικών ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή του 105,5 Στο Κόκκινο, ως «αυτονόητη» μάλιστα, γιατί, λέει, δεν πληροί τα κριτήρια πολυφωνίας που προβλέπει το σύνταγμα (τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει το ΕΣΡ!)

Η αντίδραση του καθηγητή Γιώργου Πλειού, να «τοποθετηθεί» το ΕΣΡ στην πρόταση της εν λόγω «Ομάδας Εργασίας», ήταν άμεση. Κατήγγειλε προσπάθεια χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής από την κυβέρνηση, καθώς και διαδικασίες που αναιρούν την ανεξαρτησία του οργάνου, αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτή την πρακτική και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλειός αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία που προτάθηκε από τον πρόεδρο Αθ. Κουτρομάνο και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση της «Επιτροπής» από το όργανο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την Ανεξάρτητη Αρχή το κείμενο μιας Επιτροπής: η Ανεξάρτητη Αρχή διαμορφώνει δική της άποψη, μετά από συζήτηση και επιστημονική τεκμηρίωση. Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια αύριο Δευτέρα ή και την Τρίτη.

Αμφισβητούμενες αποφάσεις

Οι τελευταίες τρεις αποφάσεις του ΕΣΡ για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που την απαλλάσσουν από κάθε χρηματική κύρωση, παρότι υπότροπος τρεις φορές, προκαλεί εντύπωση. Όπως έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του ΕΣΡ, ο ΣΚΑΪ διέκοψε τρεις φορές το δελτίο ειδήσεων για διαφημίσεις στις 2,3 και 4 Αυγούστου 2015, στις 3 Απριλίου 2016 και στις 10 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με τον νόμο όμως: οι διακοπές για διαφημίσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μετά την πάροδο, κάθε φορά, προγραμματισμένης χρονικής περιόδου 30 λεπτών της ώρας. Δηλαδή σε ένα δελτίο ειδήσεων με διάρκεια μια ώρα επιτρέπονται δύο διακοπές, εάν το δελτίο διαρκεί δύο 30λεπτα.

Αν και στην απόφαση το ΕΣΡ δέχεται ότι το κανάλι «παραβίασε -εκ προθέσεως- τις διατάξεις περί διακοπών του ειδησεογραφικού προγράμματος για μετάδοση εμπορικών ανακοινώσεων», επιβάλλει στην εταιρεία, «ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ τη σύσταση να μην παραβαίνει τις ανωτέρω διατάξεις στο μέλλον»! Τρία από τα εννέα μέλη του ΕΣΡ θεωρούν ότι «δεν ετελέσθη αδίκημα». Τέσσερα μέλη του ΕΣΡ πρότειναν την επιβολή προστίμου. Ο ΣΚΑΪ γλίτωσε το χρηματικό πρόστιμο για πέντε παραβιάσεις του νόμου για τις διαφημίσεις, όμως κι αυτός δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, διότι το ΕΣΡ μπορεί έτσι, χωρίς εξήγηση, να αλλάξει γνώμη. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος...

Προνομιακές σχέσεις

Την ίδια ώρα που απαλλάσσει τον ΣΚΑΪ, το ΕΣΡ επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας, για εκπομπές του Γιώργου Τράγκα που μεταδίδονται σε δίκτυο κατόπιν συμφωνίας. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε περίπου 15 σταθμούς είναι υπερβολικά υψηλά, καθώς συχνά υπερβαίνουν αθροιστικά τα 50.000 ευρώ, ποσά που ισοδυναμούν με τον τζίρο δύο χρόνων των σταθμών αυτών και τους οδηγούν πρακτικά στο λουκέτο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL