Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Κορωνοϊός / Σε δραματική κατάσταση το ΕΣΥ - «Δεν βρέθηκε κρεβάτι εντατικής για δύο ασθενείς»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σε δραματική κατάσταση το ΕΣΥ - «Δεν βρέθηκε κρεβάτι εντατικής για δύο ασθενείς»

ΜΕΘ
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Την οριακή κατάσταση που βιώνουν οι υγειονομικοί και την εξίσου δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας περιέγραψε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου.

«Για δύο ασθενείς μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν βρέθηκε κρεβάτι εντατικής. Τους πήγαμε στα χειρουργεία», δήλωσε ο Ν. Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι δεν είναι λύση προφανώς να μπαίνουν οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, σε θαλάμους χειρουργείων. «Η διασωλήνωση και εφαρμογή θετικών πιέσεων θέλει εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλους χώρους», επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο γιατρός του νοσοκομείου Παπανικολάου έκανε λόγο για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα υγείας καθώς «όσα όμως κρεβάτια και να μας δώσουν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, άρα η μάχη πρέπει να δοθεί έξω», και πρόσθεσε ότι «βλέπω με μεγάλη μου λύπη, οι νεκροί να γίνονται αριθμοί» σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τον Οκτώβριο καλλιεργείται μια θεωρία επανόδου στην κανονικότητα, αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει», επισήμανε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, εν όψει και της έλευσης του χειμώνα. «Υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση και το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρρευση του συστήματος υγείας».

Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «για να αποτραπεί το κακό πρέπει ο κόσμος να μάθει την αλήθεια. Δεν είναι μόνο οι κίτρινες, οι πορτοκαλί, οι κόκκινες, οι μωβ περιοχές. Είναι και οι μαύρες περιοχές, αυτές που κανείς δεν θέλει να τις δει. Είναι το σκοτάδι που βιώνουμε εμείς οι υγειονομικοί για 3η φορά στα 4 κύματα, με τις απαιτήσεις να είναι μεγάλες σε σχέση με τις υγειονομικές δυνατότητές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις πολλές απώλειες ανεμβολίαστων ο κ. Καπραβέλος σχολίασε με σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και του Ά. Γεωργιάδη ότι «και αυτοί είναι άνθρωποι. Δεν έχει σημασία αν είναι περιπλανημένοι, είναι αφελείς, δεν πιστεύουν, είναι όμως άνθρωποι που πρέπει να υποστηριχθούν. Όταν το σύστημα υγείας φτάνει σε τέτοια όρια, τότε η πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της. Ας σταματήσουμε να ενισχύουμε τις ελευθερίες. Δεν είναι η ώρα της επανόδου στην κανονικότητα».

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να κλειστούμε μέσα, αλλά να τηρούμε αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, ο κ. Καπραβέλος, έριξε και πάλι τα βέλη του προς την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτεία δεν έχει τελειώσει με την ευθύνη που έχει σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έστω στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Όταν πας στην εστίαση πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Αλλά όταν πας εκκλησία, στα γήπεδα, μπαίνεις σε μέσα μεταφοράς, όλα αυτά είναι ανοιχτά. Όταν ο καιρός αγριέψει περισσότερο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως υπάρχουν και τα υπόλοιπα νοσήματα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας, τα οποία έχουν μπει σε αναμονή και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL