Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εμβόλιο Moderna / Αποτελεσματικό για παιδιά 6-11 ετών – Παρενέργειες παρόμοιες με των ενηλίκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο Moderna / Αποτελεσματικό για παιδιά 6-11 ετών – Παρενέργειες παρόμοιες με των ενηλίκων

Moderna
πηγή φωτό modernatx.com

Καλά ανεκτό φαίνεται να είναι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού – σε μικρότερες δόσεις από ό,τι για τους ενήλικες – και να πυροδοτεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα παιδιά 6-11 ετών, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. 
   
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση βασίστηκε στα έως τώρα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό εμβόλιο (placebo) και «τυφλής» κλινικής δοκιμής φάσης 2/3, με την ονομασία KidCOVE, του εμβολίου της σε 4.753 παιδιά, μερικά από τα οποία έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου με χρονική απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους. Κάθε δόση ήταν περίπου η μισή (50 μικρογραμμάρια) σε σχέση με αυτή που χορηγείται στους μεγάλους.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα περίπου μιάμιση φορά υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στους νεαρούς ενήλικες που είχαν κάνει την πλήρη δόση. Η εταιρεία ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν στα παιδιά ορισμένες «ήπιες έως μέτριες» παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, πυρετός και κάποιος πόνος στο σημείο της ένεσης, δηλαδή παρόμοια συμπτώματα με αυτά σε ορισμένους εφήβους και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Pfizer ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - επίσης σε μικρότερη δοσολογία - είχε στις δοκιμές του αποτελεσματικότητα σχεδόν 91% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης στα παιδιά 5 έως 11 ετών. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που πρόκειται να κάνει και η Moderna τόσο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Moderna έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην FDA για επείγουσα άδεια στο εμβόλιο της για εφήβους 12-17 ετών. Μέχρι στιγμής η FDA έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ της Pfizer σε άνω 12 ετών.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL