Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Κορωνοϊός / Τελευταία η Ελλάδα απέναντι σε ευρωπαϊκό Νότο και αντιπαραδείγματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τελευταία η Ελλάδα απέναντι σε ευρωπαϊκό Νότο και αντιπαραδείγματα

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Βέλγιο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παραπάνω χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν συγκριθεί με την Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας. Είτε επειδή ανήκουν στον ευρωπαϊκό Νότο είτε διότι σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις. Πού βρίσκονται, όμως, τώρα; Την ώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται για ακόμα μία φορά με την πανδημία, 20 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού.

Ηρεμία στον ευρωπαϊκό Νότο

Η πρώτη σύγκριση αναπόφευκτα γίνεται με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν αντίστοιχο κλίμα και παρόμοιο τρόπο ζωής με τον δικό μας. Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου η Ελλάδα είχε 3,27 θανάτους ημερησίως στον επταήμερο μέσο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Για να συναντήσουμε την επόμενη χώρα πρέπει να κατέβουμε αρκετά κάτω. Η Πορτογαλία ακολουθεί με 0,7 απώλειες. Η Ισπανία συμπληρώνει το ιβηρικό δίδυμο με αντίστοιχο αριθμό (0,69). Η Ιταλία, μετά τον μεγάλο αριθμό θυμάτων που θρήνησε στα προηγούμενα κύματα, ακολουθεί με 0,64 θανάτους. Το εντυπωσιακό της ευρύτερης περιοχής είναι στην περίπτωση της Μάλτας, όπου δεν έχει κανέναν θάνατο ανά εκατομμύριο κατοίκους!

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η εξαιρετική τους εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η Ιταλία -που έχει τη χαμηλότερη επίδοση- έχει εμβολιάσει πλήρως το 70,1% του πληθυσμού της, ενώ αναμένεται να φτάσει σίγουρα το 77,1%, αν υπολογίσουμε τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ακολουθεί η Ισπανία με γραμμή άμυνας στο 72,9% και προοπτική να φτάσει σίγουρα στο 80%. Η Μάλτα έχει το 80,5% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο και με τα προγραμματισμένα ραντεβού θα φτάσει στο 81,7%. Η Πορτογαλία έχει τοίχος ανοσίας 80,5% και στο 87,4% είναι το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί έχουν αποτέλεσμα τα ποσοστά στους ενηλίκους να εκτοξεύονται, με την Πορτογαλία να πιάνει σχεδόν απόλυτο αριθμό, καθώς το 98,4% των πολιτών άνω των 18 ετών έχουν κάνει έστω μία δόση.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί, η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Ελληνες να έχουν θωρακιστεί. Κ. Μητσοτάκης, 9 Φεβρουαρίου 2021

Μας ξεπέρασαν τα αντιπαραδείγματα

Παράλληλα μία σειρά χώρες έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς ως παραδείγματα προς αποφυγήν. Η Σουηδία είναι μία τρανταχτή περίπτωση, λόγω της διαχείρισης που έκανε από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο η χώρα μας πρόσφατα πέρασε σε απόλυτους αριθμούς νεκρών τη σκανδιναβική χώρα, η οποία πλέον μετράει 0,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο έως 19 Οκτωβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο κοντινή μας χώρα, αλλά και πάλι με μεγάλη απόσταση, συγκεκριμένα 1,91. Τέλος, σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται και το Βέλγιο με 1,03 απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο ο  Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε ότι «είμαστε 12 φορές καλύτεροι». Ναι μεν τότε ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση -όχι 12 φορές, βέβαια-, αλλά αυτό δεν το κρατήσαμε ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Σημαντικό μερίδιο και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν οι εμβολιασμοί. Η Σουηδία δεν έχει περάσει το 70% στους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά στους ενηλίκους αγγίζει το 86%. Το Βέλγιο έχει εμβολιάσει το 73,8%, ενώ αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον το 87,1% των ενηλίκων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δίνει στοιχεία για πολίτες άνω των 12 ετών, έχει χορηγήσει την πρώτη δόση, στο 86,1%.

Κάτω από την ευρωπαϊκή βάση

Όπως είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Ελλάδα υπολείπεται και του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος στις 21 Οκτωβρίου κυμαινόταν στο 64,2% για τους πλήρως εμβολιασμένους και 68,2% για την πρώτη δόση. Αντίστοιχα για τους ενηλίκους οι αριθμοί είναι 74,4% και 79,7%. Στην Ελλάδα με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 62,3% του γενικού πληθυσμού και το 71,8 των ενηλίκων. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 60% των πολιτών και το 69,4% των ενηλίκων.

Φάουλ και με Τσεχία

Τελευταία αστοχία ήταν η δήλωση της Μίνας Γκάγκα για την Τσεχία, καθώς υποστήριξε ότι «με πληθυσμό περίπου σαν τον δικό μας και περίπου 50% εμβολιαστική κάλυψη, έχει 30.000 θανάτους μέχρι στιγμής».

Ωστόσο, όταν ξεκινούσε ο εμβολιασμός, η Τσεχία είχε ήδη 11.600 νεκρούς, ενώ η Ελλάδα λίγο πάνω από 4.800. Επίσης, από τον Μάιο -όταν στην Ελλάδα ξεκίνησε το ακατάσχετο άνοιγμα του τουρισμού-, η εικόνα είναι τραγική. Η Ελλάδα με 5.000 επιπλέον θανάτους αυτό το διάστημα είναι αυτή το πραγματικό αντιπαράδειγμα και όχι η Τσεχία των 1.250 ανθρώπινων απωλειών...

Αριθμοί

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το διάστημα 15.5.2021 - 8.10.2021, πίσω μόνο από Βουλγαρία και Λιθουανία

Έχουν χάσει τη ζωή τους 15.519 πολίτες από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα (έως τις 21.10.2021)

Έχουν χάσει τη ζωή τους 14.985 πολίτες μόνο το τελευταίο έτος (21.10.2020 - 21.10.2021)

Έχει εμβολιαστεί μόλις το 60% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 64,2%

Η καλύτερη θέση της Ελλάδας είναι η 17η στους εμβολιαστικούς πίνακες του ECDC στις ηλικίες 60-69, 50-59, 25-49

ΠΛΕΥΡΗΣ

Λευκή πετσέτα στον εμβολιασμό από την κυβέρνηση

Έλλειψη επικοινωνίας και ανεπάρκεια καταλογίζει στην κυβέρνηση η Λινού μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής 

 

Ανίκανη να αντιμετωπίσει το «πάγωμα» των εμβολιαστικών ροών και να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο πειθούς φαίνεται η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ο Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του την προηγούμενη Δευτέρα στο Mega, παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερο αποτέλεσμα στις Κινητές Μονάδες για την ενίσχυση του ποσοστού των πολιτών που πραγματοποιούν την πρώτη δόση. Επίσης, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να τους πείσουμε πλέον», εννοώντας τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Λινού στην ΑΥΓΗ: Τι θα έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει

Απάντηση στο καυτό ερώτημα «πώς δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο» επιχειρεί να δώσει μέσω της ΑΥΓΗΣ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση είναι εστιασμένες συζητήσεις», εξηγεί και διευκρινίζει ότι χρειάζεται μελέτη για το τι εμποδίζει από τον εμβολιασμό ή ποιο μήνυμα θα έπειθε. Επίσης, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στις ΗΠΑ, όπου έχει γίνει καμπάνια στα social media με ανθρώπους διάφορων κοινωνικών ομάδων, που λένε γιατί εμβολιάστηκαν. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εμβολιάσουν επιπλέον 2-3 εκατομμύρια πολίτες.

Επίσης, αυτό που θα βοηθούσε, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι να επιστρατευθούν στις καμπάνιες παιδιά που θα μιλούν στους γονείς ή πρότυπα, όπως αρχηγοί ομάδων. «Όλους αυτούς να τους εκπαιδεύσεις και να καταλάβεις ποιος θα γίνει εύκολα ακουστός».

Ωστόσο, όπως τονίζει η Αθ. Λινού στην ΑΥΓΗ, εμείς ούτε καν σκεφτήκαμε όλα τα παραπάνω. «Ολόκληρη κυβέρνηση δεν μπορούσε να το κάνει;» διερωτάται ευλόγως και συμπληρώνει: «Θα εμβολιάζαμε ακόμα ένα 5% - 10%, που θα άλλαζε την εικόνα». Τέλος, κατέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη επικοινωνίας και ανεπάρκεια της τιμωρητικής λογικής.

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ»

«Ξέρουμε επίσης πως η κρίση μπορεί να γίνεται ευκαιρία: Το δηλώνουν το νέο ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μας προϊδέασε για τα γαλάζια σχέδια αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Μέσα στο 2021, ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη επανέλαβαν την πρόθεση για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων.

Ωστόσο, με τη «λήξη της πανδημίας» που... σφύριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε και το κυβερνητικό σχέδιο. Μέσα στην εβδομάδα έγινε το πρώτο βήμα, με το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, που, όπως επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ταυτόχρονα, «η ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών καταρρέει από την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL