Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σταθμός Πελοποννήσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθμός Πελοποννήσου

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ

Ο Σταθμός Πελοποννήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας. Η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας ήταν ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη χώρα μέχρι την εποχή της. Ωστόσο, η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στον σιδηρόδρομο οδήγησε το 2005 στη διακοπή της λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Ο σταθμός δεν χρησιμοποιείται λοιπόν εδώ και χρόνια.  Όμως ακόμη και σήμερα το κτίσμα -ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους- διατηρεί στο ακέραιο την επιβλητική του λάμψη.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1884 και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα, το 1889. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα Γάλλων μηχανικών επιλεγμένων από τον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, με επικεφαλής της ομάδας τον Αλφρέντ Ροντέλ. Οι τρεις χαρακτηριστικοί τρούλοι του προστέθηκαν αργότερα, το 1912 - 1913, από τον Ερνέστο Τσίλερ, οπότε το κτήριο έλαβε τη σύγχρονή του μορφή.

Αποτελεί μικρογραφία του Chemins de fer Orientaux της Κωνσταντινούπολης, χωρίς τον έντονα ανατολίτικο χαρακτήρα του. Με αναφορές στον νεοκλασικισμό, διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά art nouveau, όπως οι μεγάλες μαρκίζες και οι τρούλοι. Το βασικό κτήριο είναι διώροφο. Το πρώτο επίπεδο φιλοξενεί τα εκδοτήρια, τους χώρους αναμονής και τους χώρους φύλαξης αποσκευών. Στο δεύτερο βρίσκονται τα γραφεία του σταθμάρχη και οι χώροι εργασίας του προσωπικού.

Διατηρητέος από το 1985, ο σταθμός ξεχωρίζει για τη βαθυκόκκινη οροφή με τη γύψινη διακόσμηση, τους κρυστάλλινους πολυέλαιους -που δεν επηρεάστηκαν από το πέρασμα του χρόνου- και τα χρωματιστά τζάμια.  Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του είναι η στέγη με τους τρεις θόλους που κατασκευάστηκαν από μεταλλικά φύλλα και ξύλινη βάση.

Στις αίθουσες αναμονής δεσπόζουν τα μεγάλα μαρμάρινα τζάκια και τα μωσαϊκά με γεωμετρικά σχέδια που θυμίζουν αρχοντικές κατοικίες του Μεσοπολέμου. Λεπτομέρειες όπως τα σιδερένια πόμολα που διακοσμούνται με φτερά, αιώνιο σύμβολο του Ερμή, φανερώνουν την ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε σε ένα κτήριο φτιαγμένο κατά τα άλλα για να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμου.

Πραγματικό κομψοτέχνημα της Αθήνας, ο Σταθμός Πελοποννήσου πρόκειται να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού με ιδιαίτερη αξία για την πόλη.

Ο σταθμός έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, όπως π.χ. η εκδήλωση του πολιτιστικού τμήματος του ΣΥΝ για την ιστορία του σιδηροδρόμου που οργανώθηκε με επιτυχία πριν μερικά χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL