Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Σαρωτικό πέρασμα με έναν νεκρό και τεράστιες καταστροφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Σαρωτικό πέρασμα με έναν νεκρό και τεράστιες καταστροφές

Καταστροφές στην Κέρκυρα
Καταστροφές στα Μοραϊτικα στην Κέρκυρα (INTIME NEWS/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ)

Συνεχίζεται αλλά σε ύφεση η κακοκαιρία «Μπάλλος», το πέρασμα της οποίας δεν ήτα αναίμακτο, καθώς ένας βοσκός στην Εύβοια βρέθηκε νεκρός αφού παρασύρθηκε από τα χείμαρρο. Παράλληλα στην Αττική, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα.

Πλέον η κακοκαιρία έχει μεταφερθεί στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, με τα φαινόμενα να περιορίζονται σταδιακά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης έως το απόγευμα της Παρασκευής καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά).

Το πέρασμα του «Μπάλλου» από την Αττική με ισχυρές βροχές να πλήττουν αρκετές περιοχές, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών καθώς επίσης και πτώσεις δέντρων.

Στον Κολωνό οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν μέχρι και κανό.

Στα Σεπόλια αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πτώση δένδρου ενώ την ίδια τύχη είχε παρκαρισμένο ΙΧ στην οδό Σπύρου Μερκούρη έξω από το Άλσος Παγκρατίου.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οδικές αρτηρίες στην υπόλοιπη Αττική, κατά διαστήματα ήταν απροσπέλαστες.

Στο Χαλάνδρι μπαλκόνι πολυκατοικίας γκρεμίστηκε με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διάβρωση. Παράλληλα το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Παπανικολή, στο ρεύμα προς Χαλάνδρι, από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ζαν Μωρεάς στην περιοχή του Χαλανδρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Σημαντικά προβλήματα στην Κέρκυρα

Εκτός από τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα σπίτια, αρκετά σχολεία πλημμύρισαν στην Κέρκυρα με αποτέλεσμα να αποκλειστούν μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Μάλιστα ορισμένοι δάσκαλοι κλήθηκαν να μεταφέρουν κάποιους από τους μικρούς μαθητές στην αγκαλιά τους, ώστε να μην κινδυνέψουν.

Κλειστοί δρόμοι σε Χαλκιδική, Πιερία και Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια της ημέρας διεκόπη η κυκλοφορία σε επαρχιακούς δρόμους στην Χαλκιδική, στην Πιερία και στο Κιλκίς. Παράλληλα, αργά το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τις μετακινήσεις σε αυτές τις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά, Βόλβης. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr ο δρόμος Κρήμνης - Πλατανοχωρίου, στη Δημοτική Ενότητα Ζερβοχωρίων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή, παραμένει κλειστός, ενώ φερτά υλικά από το βουνό κατέβασαν τα νερά της βροχής στην εθνική οδό, λίγο πριν τον πρώτο κόμβο στην είσοδο της Γαλάτιστας από Πολύγυρο.

https://www.youtube.com/watch?v=7_4C8VobxR0

Επιπλέον από το 38 έως το 41,5 χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου θα πρέπει οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί, λόγω του μεγάλου όγκου νερού και των φερτών υλικών.

https://www.youtube.com/watch?v=V54t41QOHag
halkidikinews.gr

 

https://www.youtube.com/watch?v=7d67Iwn1q1A

Στον επαρχιακό δρόμο Μουδανιών - Σιθωνίας στο ύψος των Ψακουδίων έπεσε βράχος σταματώντας την κυκλοφορία.

Στο 1 χλμ που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με το 7,5 χλμ της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας διακόπηκε η κυκλοφορία.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην Ιερισσό όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις για άντηληση υδάτων σε σπίτια και υπόγεια.

Στην Πιερία έκλεισε η επαρχιακή οδός στο 12ο χλμ Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ και στο Κιλκίς έκλεισε η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Φαναρίου στο ύψος Λειψυδρίου, λόγω υπερχείλησης του Γαλλικού Ποταμού.

Επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων από Ιερισσό για το Άγιον Όρος δεν πραγματοποιήθηκαν. Απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί και για την Ουρανούπολη.

Πλημμύρισαν σπίτια σε χωριά της Ηλείας

Πολλά προβλήματα καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» κυρίως από τον Κάμπο μέχρι και την Αμαλιάδα,.

Στον οικισμό Συκιά πλημμύρισαν σπίτια, ενώ όπως μεταδίδει το ilialive.gr στην περιοχή της Σκαφιδιάς, απειλούνται σπίτια λόγω πλημμυρισμένων μικρών ποταμών.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο το βράδυ στην εθνική οδό Πύργου-Πατρών η κυκλοφορία διεκόπη στον κόμβο Παπακασελά από τα νερά της βροχής, που υπερχείλισαν τα τοπικά κανάλια.

Εκτεταμένα προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή των Σαβαλίων και του Αμπελόκαμπου. Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε πλημμύρες σε σπίτια, αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις.

ilialive.gr

Αναφορές υπάρχουν για πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους στην Κουρούτα, για πλημμύρες στην περιοχή των Λεχαινών και την Βάρδα.

Επίσης με δυσκολία πραγματοποιείται η κυκλοφορία στην Γαστούνη Ηλείας.

https://www.youtube.com/watch?v=mS3mBLtoigY

Βροχές σε όλη την Ελλάδα εκτός από το Καστελλόριζο

Βροχές κατέγραψαν οι 413 από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Παρασκευή.

Μοναδικός σταθμός σε όλη την Ελλάδα που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου.

Εξασθενούν τα φαινόμενα το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά αναμένονται αύριο, Σάββατο.  Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες οι οποίες σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο αναμένονται για αύριο.

Σύμφωνα με το meteo, στην Αττική θα έχουμε νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το μεσημέρι. ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 10 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 21, στην Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 11 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 14 έως 19, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 21, στις Κυκλάδες από 15 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 22 και στην Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι εκτός των βορείων ηπειρωτικών, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL