Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Διπλάσιο νερό από την Αθήνα στην Ιθάκη - 40 χρόνια είχαν να δουν τέτοια βροχή στην Κέρκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Διπλάσιο νερό από την Αθήνα στην Ιθάκη - 40 χρόνια είχαν να δουν τέτοια βροχή στην Κέρκυρα

ΙΘΑΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΒΑΘΥ
Twitter

Πρωτοφανής ήταν η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές ειδικά στην Κέρκυρα και την Ιθάκη, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην  Κεφαλλονιά.

Στην Κέρκυρα το απόγευμα της Πέμπτης η βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή κατά τόπους έφτασε ως τα 340 χιλιοστά και υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές, όπως είπε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης. Συνολικά έγιναν πάνω από 70 απεγκλωβίσεις ατόμων, όπως διευκρίνισε.

Ξεχείλισαν επίσης τα ποτάμια του νησιού, πλημμυρίζοντας κατοικίες και περιουσίες, με αρκετές καταστροφές. Η Κέρκυρα στο σύνολό της έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οργανώνονται τα συνεργεία καταγραφής. Ζω στην Κέρκυρα, το νερό που έπεσε είναι κάτι που είχε πάνω από 40 χρόνια να γίνει, είναι κάτι που δεν το περίμεναν οι κάτοικοι. Ευτυχώς ήταν μέρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ισχύς του φαινομένου κορυφώθηκε την ώρα που έκλειναν τα σχολεία, τα οποία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες. «Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων. «Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το "κλείσιμο" από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

Αντίστοιχες είναι οι καταστροφές στην Ιθάκη και την Κεφαλλονιά (ιδιαίτερα στο Ληξούρι).

Μετά τον Ιανό και ο Μπάλλος χτύπησε σκληρά την Ιθάκη

«Καταστρέφεται πάλι το νησί μετά από 13 μήνες», είπε για την Ιθάκη μιλώντας στο Mega ο Έπαρχος Αθανάσιος Λιβιτσάνης, «μετά τον Ιανό έχουμε τον Μπάλλο».

«Γκρεμίσαμε τα μουράγια για να φύγει το νερό», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «η θάλασσα έγινε ένα με το δρόμο ... στο Βαθύ, στην πρωτεύουσα, έριξε 313 χιλιοστά βροχής ανά στρέμμα, επί 9 συνεχόμενες ώρες. Πήραμε  τις μετρήσεις από όλη την Ελλάδα, είναι το διπλό νερό από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα ... 313 τόνους νερού ανά στρέμμα». Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης, η εντονότερη βροχόπτωση στην περιοχή της πρωτεύουσας την Πέμπτη ήταν 150 χιλιοστά. «Είχε απίστευτο νερό, εννιά ώρες έβρεχε σε όλο το νησί, κυρίως όμως στο Βαθύ».

«Όλη η καταστροφή έγινε στο Βαθύ ... δεν υπάρχουν ζημιές στις υποδομές ... αλλά φοβερές ζημιές σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Όλα τα μαγαζιά του παραλιακού μετώπου και τα πίσω έχουν τεράστια καταστροφή», συνέχισε ο κ. Λιβιτσάνης, σημειώνοντας ότι στο νησί εξελισσόταν ακόμη η τουριστική περίοδος με σημαντικό αριθμό επισκεπτών. «Είχε πάρα πολύ κόσμο ακόμη, πάρα πολλά σκάφη καθημερινά ... είχε πάρα πολύ καλή κίνηση».

Η Ιθάκη επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τώρα επιβάλλεται να έρθουν συνεργεία για να καταγράψουν τις ζημιές επαγγελματιών και ιδιωτών, τόνισε ο ίδιος, να υπάρχουν αποζημιώσεις. «Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν απίστευτες καταστροφές, ξενοδοχεία όπου έχουν καταστραφεί όλα τα λεβητοστάσια, που είναι για πέταμα, όχι ότι μπήκε 15-20 πόντοι νερό, μιλάμε για πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ κατά άτομο και κατά επαγγελματία».

Στα social media έχουν από χτες αναρτηθεί πλειάδα φωτογραφιών και βίντεο από την χτεσινή κακοκαιρία που έπληξε τα νησιά του Ιονίου.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL