Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σχολεία / Υγειονομικές βόμβες διά χειρός Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Υγειονομικές βόμβες διά χειρός Κεραμέως

ΣΧΟΛΕΙΟ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της υπουργού Παιδείας να συγχωνεύσει εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα. Εν μέσω πανδημίας, αντί το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να αραιώσουν τα τμήματα που είναι «υγειονομικές βόμβες» και να ακούσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Στοιβάζει κι άλλους μαθητές μέσα στις τάξεις γιατί τα κενά σε εκπαιδευτικούς εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι σημαντικά. Οπότε το υπουργείο θεώρησε σκόπιμο να συμπτύξει τα τμήματα από το να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών.

Στοίβαγμα μαθητών σε πολυπληθή τμήματα

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που η υπουργός έσερνε τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια για ακόμα μία φορά, αποφάσισε να ανακοινώσει μέσω ενός Excel τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από τα Δωδεκάνησα έως την Κρήτη κι από τα Επτάνησα και τα Ιωάννινα μέχρι την Ηλεία ξεκινά ένα μπαράζ συγχωνεύσεων τμημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα να διαμορφώνονται ακόμα και με 27, 28 ή και 30(!) παιδιά, ενώ πριν είχαν 18 ή 20.

Αυτό το στοίβαγμα η υπουργός το βάφτισε ως «διόρθωση», ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης το χαρακτήρισε ως «εξορθολογισμό» που «κάποτε έπρεπε να γίνει», κάνοντας λόγο για «μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών ωρών». «Πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για να μην έχουμε παρατυπίες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλότερα και δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο κατάχρησης του προσωπικού» δήλωσε ο ίδιος. Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στα πολυθέσια σχολεία, για να γίνει ξεχωριστό τμήμα, πρέπει να υπάρχουν 25 παιδιά, ενώ στα ολιγοθέσια 15 παιδιά. Σε περίπτωση που το κάθε τμήμα δεν συμπληρώνει αυτόν τον αριθμό, τότε συγχωνεύονται.

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών και γονέων

Πολλές ΕΛΜΕ με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές, αφού τα τμήματα συνεχώς μειώνονται και οι μαθητές θα πρέπει να στοιβαχθούν στις σχολικές αίθουσες ευνοώντας την υπερμετάδοση του ιού. Και όλα αυτά, ένα βήμα πριν τον χειμώνα, που ούτως ή άλλως οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες για τη διασπορά στα σχολεία. Και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται καν το μέγεθος της κάθε τάξης, η κατάσταση των κτηρίων -καθώς πολλά δεν έχουν εξαερισμό- αλλά και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση θα συνθέσει ένα παζλ που θα αποτελείται από το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων, τη δημιουργία νέων πολυπληθών τάξεων με στρίμωγμα σε αίθουσες - κλουβιά, νέες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού, την υποβάθμιση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και φυσικά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη από το υπουργείο Παιδείας για την προστασία των ίδιων των εκπαιδευτικών οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι έρμαια των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Πέρα από τους εκπαιδευτικούς, η κατάσταση αυτή έχει πυροδοτήσει τον ξεσηκωμό των συλλόγων γονέων σε όλη τη χώρα. Πολλοί έχουν ήδη αποστείλει επιστολές προς την υπουργό Παιδείας με τις οποίες ζητούν να προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν τα 6.000 κενά που υπάρχουν και να μην προχωρήσει η συγχώνευση των τμημάτων, ενώ άλλοι πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από σχολικές μονάδες. Εάν το υπουργείο Παιδείας δεν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, οι προβλέψεις για έναν δύσκολο χειμώνα δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν και η διασπορά θα είναι ανεξέλεγκτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL