Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Κίνδυνος για πλημμύρες σε Αττική, Ιόνιο και πυρόπληκτη Εύβοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Μπάλλος» / Κίνδυνος για πλημμύρες σε Αττική, Ιόνιο και πυρόπληκτη Εύβοια

κακοκαιρία - καταιγίδα
(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, και κυρίως από αύριο Πέμπτη το πρωί, θα κάνει αισθητή την παρουσία της η νέα κακοκαιρία «Μπάλλος», που θα διαδεχθεί μετά από ανάπαυλα μιας μόλις ημέρας την κακοκαιρία «Αθηνά». Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο «Μπάλλος» ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ισχυρός, βάζοντας στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο πλημμυρών περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, η Αττική και η πυρόπληκτη Εύβοια, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει και τροπικά χαρακτηριστικά σχηματίζοντας μεσογειακό κυκλώνα

Tο meteo.gr περιγράφει μέσα από τους χάρτες το βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει τη χώρα μας από δυτικά θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τη νύχτα της Τετάρτης 13/10 προς Πέμπτη 14/10.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παρουσιάζεται παρακάτω ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι (Εικόνα 1) και τις πρώτες βραδινές ώρες (Εικόνα 2) της Πέμπτης 14/10.

Υετός
meteo.gr
υετός
meteo.gr

Για ακραίο κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα» εκτίμησε, μιλώντας στο OPEN TV. Όπως είπε, υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη της κακοκαιρίας το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής. «Είτε αυτό το κύμα θα αρχίζει να μετατοπίζεται μέσα στο Ιόνιο και τελικά θα καλύψει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας για να αρχίζει να εξασθενεί, είτε θα ακολουθήσει μία πιο νότια τροχιά για να περάσει προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και να απασχολήσει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα», σημείωσε.

Από αύριο το πρωί θα βρέχει παντού, ενώ τα φαινόμενα θα είναι έντονα, προέβλεψε και η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου. Όπως είπε, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα υπάρχουν σφοδρές βροχοπτώσεις για μεγάλη διάρκεια, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται, σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου, να φτάσει στην Κρήτη την Παρασκευή, όπου όμως τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ηπιότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ. Σύμφωνα με αυτό, η κακοκαιρία «Μπάλλος» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Σύσκεψη ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Σύσκεψη για την επερχόμενη κακοκαιρία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL