Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Βόρεια Εύβοια / Αποστολή της «Α» - Με μια σταγόνα στην κορυφή η Αγία Άννα θα πνιγεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Εύβοια / Αποστολή της «Α» - Με μια σταγόνα στην κορυφή η Αγία Άννα θα πνιγεί

ΕΥΒΟΙΑ

Είναι πρωί μιας ακόμη εβδομάδας που ξημέρωσε και βρίσκει την Εύβοια τραυματισμένη. Η Αγία  Άννα, περιοχή που ήταν γνωστή για το κάμπινγκ, τα τσίπουρα και τη ζωή της, θυμίζει στην όψη πλάνο από ταινία. Από οικισμό που εγκαταλείφθηκε και κρατά πίσω από τις σφικτά κλειστές του πόρτες το μυστικό της σιωπής και της απουσίας.

Και όμως. Δεν χτυπάει απ’ τον αέρα κάποιο παντζούρι που ξεχάστηκε ή εγκαταλείφθηκε όπως - όπως. Ο άνεμος έχει κοπάσει. Η κακοκαιρία έχει περάσει και τα σύννεφα υποχωρούν. Απόδειξη της αλλαγής του σκηνικού, η βουτιά που επιχειρούν στ’ ανοιχτά του Αιγαίου τρεις νεαροί κολυμβητές. Αυθορμητισμός βγαλμένος απ’ τα βάθη του καλοκαιριού.

Όσο περνά η ώρα κι ο ήλιος ανεβαίνει ψηλότερα, τα μακρυμάνικα θεωρούνται λάθος επιλογή. Ενώ κρατάς τη ζακέτα στα χέρια, είναι δύσκολο να κατανοήσεις τις αντιφάσεις. Πώς σ’ έναν έρημο τόπο υπάρχει μια παρέα που βουτάει στη θάλασσα μ’ ενθουσιασμό και ακόμη περισσότερο, ενώ είναι γνωστό πως το μέρος βούλιαξε από νερό νωρίτερα;

Οι αντιθέσεις είναι αισθητές ακόμη και στον αέρα. Μαζί με το καμένο, μυρίζει πλέον και χλωρό. Δέντρα αυτούσια με τα κλαδιά και τις ρίζες τους βρίσκονται ξαπλωμένα από τη μια άκρη της αμμουδιάς έως την άλλη. Και είναι ατελείωτη. Μα πώς ένα δάσος ολόκληρο έφτασε να γίνει χαλίκι που το πηγαίνει πέρα - δώθε το κύμα; Μια νεροποντή ήταν.

Μπροστά από έναν πάγκο μπαρ με κίτρινο καπνό επάνω και δύο καφέδες, συναντήσαμε τον έναν από τους δυο ανθρώπους που υπήρχαν στο μέρος.  Ήταν ο κ. Γιάννης, ένας απ’ τους τελευταίους που δεν έφυγαν.  Ή ένας απ’ τους πρώτους που πρόλαβαν να πάνε και ν’ αντικρίσουν.

Όπως λέει, δούλεψε όλα του τα νιάτα στην Ελβετία και επέστρεψε πριν από λίγα χρόνια, όταν βγήκε στη σύνταξη. Επέστρεψε στον τόπο που αγάπησε, στον τόπο που θυμάται να έχει κάποτε ελάχιστα σπίτια και τον ίδιο να κοιμάται σ’ ένα ράντζο με λάμπα πετρελαίου.

«Κάθε μέρα βγαίνω έξω και με πονάει η ψυχή μου» λέει δείχνοντας με το χέρι του ψηλότερα. Μια πλαγιά που κάποτε ήταν γεμάτη από καταπράσινα πεύκα μετράει σήμερα ένα παλιό καμένο σπίτι και δεκάδες δέντρα που έριξαν τα φύλλα τους για πάντα. Δεν ανησυχεί. «Το έδαφος είναι υγρό και θα ξαναβγάλει σύντομα πράσινο». Από την άλλη το δάσος θα το ξαναδεί όπως ήταν, «μόνο από ψηλά», εννοώντας πως δεν θα είναι πια στη ζωή.

Τον ρωτάμε πού είναι οι ζημιές. Γιατί το μέρος στέγνωσε, αφού ήταν τόσο σφοδρή η βροχόπτωση; «Εδώ δεν κρατάει νερό όπως αλλού. Και η βροχή δεν κράτησε πολύ. Πρόλαβε όμως κι έκανε ζημιές, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πια να τη συγκρατήσει».  Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες καταιγίδας, οι κάτοικοι έφτασαν να βλέπουν δίπλα από τα σπίτια τους να πλέουν με ταχύτητα κορμοί από δέντρα.

Τ’ αποτύπωμα της καταστροφής γινόταν πιο ορατό στον παραλιακό. Ο δρόμος είχε κοπεί στη μέση μ’ ένα κάθετο σε αυτόν στενό να έχει βυθιστεί στο ενάμισι μέτρο. Οι πυροσβέστες δεν είχαν συναντήσει παρόμοια εικόνα στο παρελθόν.  Όπως θυμούνται, «θα φούσκωνε λίγο το ποτάμι και θα μαζεύαμε το νερό από κάποια υπογειάκια».

Η αιτία βρισκόταν στην ευθεία του γαντιού με το οποίο έδειχνε ψηλότερα ο ένας από τους ένστολους. Στο καμένο βουνό. «Και μια σταγόνα να ρίξει στην κορυφή, αυτή θα μας πνίξει» συμπέρανε κάποιος.

Η νέα κατάσταση έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα ζήτημα που ήταν θαμμένο κάτω από το τσιμέντο. Κυριολεκτικά. Από το 1960, όταν ξεκίνησε να οικοδομείται ατάκτως η περιοχή, μας είπαν ότι το ρέμα που υπερχείλισε είναι μπαζωμένο. Και, αντί να καταλήγει στη θάλασσα, πηγαίνει στα οικόπεδα.

Θορυβημένη από τις φωτιές, η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση έργου μόλις τον περασμένο Αύγουστο.  Ήταν αδύνατο να προλάβει την υλοποίηση. Στην πρώτη νεροποντή το ρέμα κατάφερε κι έγινε ανεξέλεγκτο.

Ένα όρυγμα, που στήθηκε την τελευταία στιγμή, απέτρεψε βέβαια τα χειρότερα και τα 400 σπίτια που επηρεάζονται γλίτωσαν με μια καφέ απόχρωση στους τοίχους. Δεν θα είναι αρκετό για την επόμενη φορά. Σε μια κακοκαιρία διαρκείας τι θα κάνουν;  Όλοι ξέρουν πως, όσο χαμηλά κι αν φτάσει η τσάπα, το νερό θα συνεχίσει.

ΕΥΒΟΙΑ

Άκουσαν τον κόσμο, περπάτησαν δίπλα

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή δεν έλειψαν τα παράπονα. Οι κάτοικοι ωστόσο εκτίμησαν την παρουσία, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι μόνοι που πήγαν

 

Ένα πυροσβεστικό, μια αυλή που είχε μετατραπεί σε απέραντη χωμάτινη λίμνη κι ένας δρόμος που κατέληγε στο κενό ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνοντας στη βόρεια Εύβοια και την Αγία  Άννα.

Πέραν όμως της αυτοψίας, βασικό μέλημα της κομματικής αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τους βουλευτές Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου και Μίλτο Χατζηγιαννάκη και τον επίσης βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη, ήταν η επαφή με τον κόσμο.

Κάποιες φορές αυτή δεν ήταν εφικτό να γίνει εκ του σύνεγγυς. Τα στελέχη χώριζε με τον κόσμο η απόσταση του σχίσματος που είχε σχηματίσει ο χείμαρρος στον παραλιακό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχε σχέση με την απόσταση που χωρίζει την ίδια κοινωνία από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μεγάλωσε κι άλλο μετά τις δηλώσεις του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για καταστροφές που δεν σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τα χιλιάδες καμένα στρέμματα.

Στον οικισμό Ψαρόπουλι, που υπέστη σοβαρές ζημιές στα σπίτια, με το νερό να φτάνει ακόμη και τα 70 εκατοστά σε ύψος, ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε βλέποντας τους βουλευτές λέγοντας ότι τον θυμούνται μόνο μετά την καταστροφή.

Εκεί ωστόσο τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή συζήτησαν με τους ντόπιους ανοιχτά, ενώ μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις και προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον δικό του χρόνο διακυβέρνησης κι εμείς πληρώσαμε για τα λάθη μας» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Από τη μεριά του, ο Δ. Τζανακόπουος μιλώντας σε κάτοικο ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα αφορά την κινητοποίηση των πόρων που διαθέτει το κράτος ώστε να αποκαθιστά τις ζημιές.  Ένα από τα κυριότερα προβλήματα σχετίζεται με τον χρόνο που καταλαμβάνει στην προκειμένη η διενέργεια διαγωνισμών. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, υπήρξε πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό διακομματικής επιτροπής που θα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αναθέσεις των έργων με διαφάνεια και σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

Την ανάγκη να μείνει ο κόσμος στην Εύβοια και να μην μεταναστεύσει συζήτησε ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου. «Πρέπει το κράτος να σας στηρίξει για όσο καιρό θα πάρει μέχρι να ορθοποδήσετε» είπε στους επαγγελματίες. Ορισμένοι απ’ όσους απειλούνται με αφανισμό είναι οι ρητινοσυλλέκτες και οι μελισσοκόμοι. Είναι ενδεικτικό ότι στο ένα τρίτο του δάσους που διασώθηκε στο νησί έχουν φτιαχτεί στα πλαϊνά των δρόμων ολόκληρες πολιτείες από μελίσσια, ενώ στα πεύκα οι σακούλες όπου στάζει το ρετσίνι έχουν πολλαπλασιαστεί.

ΕΥΒΟΙΑ

Φράκαρε το ποτάμι και εκβάλλει πάνω στα σπίτια

Έκκληση να φέρουν άμεσα μηχανήματα και εργαλεία για τον καθαρισμό του ρέματος Διακόπτη, του οποίου η κοίτη έχει φρακάρει από τα φερτά υλικά, απευθύνει μέσω της «Α» ο πρόεδρος της κοινότητας Φραγκάκι Αλέξανδρος Ευσταθίου.  Όπως λέει, η κοίτη είχε τρία μέτρα βάθος πριν από την πλημμύρα και τώρα όχι μόνο έχει καλυφθεί ο πυθμένας της από πέτρες, ξύλα και χώματα, αλλά έχει δημιουργηθεί επιπλέον των τριών μέτρων ένας λοφίσκος.

Το αποτέλεσμα είναι το ποτάμι να εκβάλλει από αλλού και να πέφτει πάνω στα σπίτια κι ο κίνδυνος γι’ ακόμη μεγαλύτερες ζημιές (έχει καταγραφεί ότι επλήγησαν έξι σπίτια και δύο μαγαζιά) είναι άμεσος, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξουν στην περιοχή νέες ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Το ρέμα είχε καθαριστεί πριν μία εβδομάδα. Είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται πια το βουνό» ανέφερε ο Α. Ευσταθίου, με φόντο ένα διαλυμένο φράχτη από σπίτι όπου βρήκε «διέξοδο» το εκτοπισμένο απ’ τη κανονική του διαδρομή ποτάμι.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL