Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κορωνοϊός / 700.000 ανεμβολίαστοι απειλούνται από θνητότητα 40%-50%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / 700.000 ανεμβολίαστοι απειλούνται από θνητότητα 40%-50%

ΜΕΘ

Κεραυνούς κατά της ευκολίας με την οποία ως κοινωνία δεχόμαστε το να πεθαίνουν από covid-19 30-40 συμπολίτες μας ημερησίως και της δικαιολόγησης του μη εμβολιασμού με τη λογική ότι «δεν θα συμβεί σε μένα» είτε λόγω πίστης είτε λόγω καλής κράσης, εξαπέλυσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Την ώρα που διεθνώς προσδιορίζεται ως ζητούμενο ποσοστό για τείχος ανοσίας το 85%, στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι είναι περίπου 60% του γενικού πληθυσμού και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει πολύ χαμηλός, αφήνοντας χώρο για δραματικές εξελίξεις. Είναι αποκαλυπτική όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος η σύγκριση με την ίδιου πληθυσμού Πορτογαλία που πέτυχε υψηλό τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ
Owid
ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Owid

Ο λόγος είναι κατά τον ίδιο ότι «στην Ελλάδα επιλέξαμε, συνολικά ως κοινωνία, να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης. Επιλέξαμε να ρισκάρουμε. Θα φτάσουμε κι εμείς στο 85%, με μεγάλο ποσοστό νόσησης και μεγάλο ποσοστό θανάτων».

Αλλά «είναι μύθευμα», ξεκαθάρισε, το ότι το ποσοστό όσων έχουν νοσήσει προστίθεται απλά στο ποσοστό των εμβολιασμένων. «Αυτός που έχει νοσήσει π.χ. τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 και όχι του 2021, έχει πάρα πολύ μικρή ανοσία και κάλυψη. Δεν μπορούμε να βάζουμε μαζί με τους εμβολιασμένους τώρα και αυτούς, να λέμε "έχουμε και 600.000 που έχουν νοσήσει"» και είναι γι' αυτό προφανές ότι και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, ένα 40% ανεμβολίαστων στην Ελλάδα είναι προφανές ότι κινδυνεύει να νοσήσει, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Φέτος δεν θα εκτεθεί στον κορωνοϊό; Έχουμε μία χώρα με μέσο όρο 2.500 νέων διαγνωσμένων κρουσμάτων ημερησίως και 30-40 θανάτους την ημέρα. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω, αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε ότι 40 νεκροί την ημέρα "είναι ΟΚ"».

«Το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που δεν εμβολιάζεται λέει "δεν θα συμβεί σε μένα". Έχουν υπογράψει με το θεό συμβόλαιο ... ή ακούγεται η δοξασία ότι "είμαι αθλητικός, τρέχω, και να κολλήσω δεν θα πάθω τίποτα"», συνέχισε ο ίδιος. Αλλά «αυτοί οι 40 νεκροί την ημέρα, αν δεν υπήρχε κορωνοϊός δεν θα είχαν μπει ποτέ στο νοσοκομείο ... Πριν τον κορωνοϊό, η θνητότητα στις ελληνικές εντατικές σε σχέση με άλλες στην Ευρώπη ήταν περίπου ίδια. Δεν είναι ότι έχουμε κακούς γιατρούς, κακές εντατικές. Τα πράγματα είναι απλά στην στατιστική ανάλυση. Ευπαθείς για να πεθάνουν είναι οι άνω των 60 ετών, έχουμε το 90% στη θνητότητα από κορωνοϊό στην ομάδα άνω των 65 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%. Με τόσο μεγάλο αριθμό ευπαθών ανεμβολίαστων, στα καλύτερα χέρια η θνητότητα είναι 40%-50%».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL