Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Βόρεια Εύβοια / Το επιτελικό κράτος της ΝΔ βούλιαξε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Εύβοια / Το επιτελικό κράτος της ΝΔ βούλιαξε

ΕΥΒΟΙΑ
Σχολιάζοντας την κυβερνητική διαχείριση ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι όχι μόνο δεν έχουν
γίνει αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν υπάρχουν καν μελέτες

Στους σωρούς από χώμα και φερτά υλικά που έχουν μαζευτεί στο χείλος του δρόμου που απέμεινε από την κατάρρευση, ξεχωρίζει ο κορμός ενός πλατανιού. Από τη μία, μεγαλύτερη πλευρά του έχει κοπεί και δείχνει ελαφρώς τσουρουφλισμένος. Από την άλλη, εκείνη που πατάει στη γη, έχει πετάξει ένα χλωρό κλωνάρι με καταπράσινα φύλλα που αψηφούν το φθινόπωρο.

Ναι, το δέντρο αυτό στη βόρεια Εύβοια είχε επιζήσει από τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού, που μετέτρεψε σε στάχτη τα δύο τρίτα των δασών του νησιού. Στην καταστροφή όμως που ακολούθησε τις προηγούμενες ώρες οι ρίζες του λύγισαν.  Έτσι κινδυνεύουν να λυγίσουν και οι άνθρωποι.

Λίγες ώρες μετά από μια μικρής διάρκειας νεροποντή, η βόρεια Εύβοια βρίσκεται πάλι στη θέση να μετράει τις πληγές της. Τα παραλιακά της χωριά βυθίστηκαν στη λάσπη και το νερό, καθώς στο βουνό οι αντιστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Οι ρίζες που απορροφούσαν στα σπλάχνα τους μεγάλες ποσότητες βροχής δεν επιτελούν πια τον ρόλο τους και την ίδια στιγμή ελάχιστη είναι η επιφάνεια των καμένων στην οποία έχουν γίνει έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον οικισμό Αχλαδοπόταμο, ο οποίος έχει αποκλειστεί από την πλευρά της Αγίας  Άννας, καθώς έχουν γίνει μαζικές κατολισθήσεις και το οδόστρωμα έχουν καταλάβει πέτρες, βράχια και χωμάτινοι όγκοι. Στην περιοχή αυτή καταστράφηκε επίσης ένα σπίτι ολοσχερώς, καθώς ο χείμαρρος που σχηματίστηκε παρέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του αφήνοντάς το λειψό κατά 100 τετραγωνικά από τα 120 που ήταν προηγουμένως.

ΕΥΒΟΙΑ

"Τα μαύρα γίνονται πιο μαύρα" ήταν μια ακόμη φράση που ακούσαμε από το γειτονικό Αχλάδι, όπου έχουν πέσει κομμάτια του κεντρικού δρόμου και παρασυρθεί δέντρα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, σαρώνοντας όμως στο διάβα τους οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά, από τα παγκάκια και την παιδική χαρά μέχρι την ταβέρνα και τους φράχτες των σπιτιών. Σ’ ένα από αυτά μάλιστα το ποτάμι «έσπασε» στα δύο και το τύλιξε με χειμάρρους, ενώ οι αλλαγές που επιτελέστηκαν στην κοίτη του ρέματος είχαν αποτέλεσμα να εκβάλλει πλέον από διαφορετικό σημείο.

Δύσκολη και η κατάσταση στην Αγία  Άννα, όπου έχει κοπεί σε κομμάτια ο παραλιακός δρόμος και δύο κάθετοι δρόμοι σε αυτόν έχουν καταρρεύσει, με τον κόσμο λίγες ώρες νωρίτερα να βλέπει να περνούν δίπλα απ’ το σπίτι του κορμοί από δέντρα που κατέληξαν στην παραλία.

Αντίστοιχη και χειρότερη εικόνα εμφανίζει ο οικισμός Ψαροπούλι του χωριού Βασιλικά, όπου οι αυλές των σπιτιών έχουν μετατραπεί σε λίμνες και παραμένουν έτσι τη στιγμή που αναμένονται νέες δυνατές βροχές την Πέμπτη.

Καταστροφές έχουν υποστεί και τα εσωτερικά των κατοικιών, με το νερό να φτάνει στους 70 πόντους και να καταστρέφει ηλεκτρικές συσκευές, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την υδροδότηση, καθώς από τις βρύσες, όπως λένε οι κάτοικοι, τρέχει χώμα και είναι αδύνατον να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν έστω τα πιάτα τους.

Απούσα είναι την ίδια ώρα η κυβέρνηση απ’ τις πληγείσες περιοχές, με τον κόσμο να σχολιάζει ως κοροϊδία τη δήλωση Πέτσα ότι δεν συνδέεται το μέγεθος των καταστροφών με τις καμένες εκτάσεις.

Αντίθετα, σ’ επαφή με την πληγείσα κοινωνία φρόντισε να έρθει με χθεσινή της επίσκεψη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τους βουλευτές Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου και Μίλτο Χατζηγιαννάκη και τον βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη. Αναφερόμενος στην κυβερνητική διαχείριση ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν υπάρχουν καν μελέτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL