Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Νέο Ηράκλειο / Συγκλονιστικές μαρτυρίες - «Ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Ηράκλειο / Συγκλονιστικές μαρτυρίες - «Ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν»

Ο Θάνος, ο Σταμάτης, η Αφροδίτη, που χτυπήθηκαν από τους φασίστες, βάδισαν στην κεφαλή της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Νέο Ηράκλειο (φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης / Εργατική Αλληλεγγύη)

Όταν τα είδαν αυτά στην τηλεόραση, η αδερφή μου έκλαιγε και η μάνα μου σπάραζε». Το απόγευμα της Κυριακής η πλατεία του Νέου Ηρακλείου σφύζει από ζωή. Νέοι γονείς πηγαίνουν τα μωρά τους βόλτα με το καρότσι. Μεγαλύτερα παιδιά κυνηγούν το ένα το άλλο γύρω από το σιντριβάνι κι άλλα παίζουν κρυφτό με συνήθεις κρυψώνες τους κορμούς από τα πλατάνια. Οι παρέες των εφήβων λένε τα νέα τους στο αμφιθεατράκι και τα αδέσποτα σκυλάκια πλησιάζουν τις οικείες φιγούρες για ένα χάδι ή μια λιχουδιά. Γενικά ο κόσμος αισθάνεται χαλαρός, τόσο όσο οι συνταξιούχοι που κάθονται στα παγκάκια σταυρώνοντας τους καρπούς τους πάνω από τη μαγκούρα κι οι μαθητές απέναντι με τον... κοινωνικό τους σχολιασμό για το σχολείο.

Την Κυριακή που πέρασε ωστόσο οι γονείς δεν έβλεπαν τα παιδιά τους να παίζουν. Κάτω από τα ίδια δέντρα που φιλοξενούνται τα πιο άκακα παιχνίδια και πάνω στις διαδρομές που σεργιανίζουν τα ποδήλατα η εικόνα υπήρξε διαφορετική. «Όταν τα είδαν αυτά στην τηλεόραση, η αδερφή μου έκλαιγε και η μάνα μου σπάραζε» λέει στην ΑΥΓΗ για τα χτυπήματα που δέχτηκε από φασίστες ο Θόδωρος Λυκογιαννάκης, ένα από τα τέσσερα θύματα της επίθεσης που έγινε πριν μια βδομάδα στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ. Το ένα από τα δύο ξαπλωμένα άτομα που φαίνονται στα βίντεο είναι εκείνος.

Πισώπλατη γροθιά στο κεφάλι

Η εκδήλωση ήταν ανακοινωμένη και οι φασίστες είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν πριν προλάβει να μαζευτεί αρκετός κόσμος. Δεκαπέντε - είκοσι άτομα εμφανίστηκαν μαζί από το πουθενά (υπάρχουν καταγγελίες ότι νωρίτερα μέλη τους έκοβαν βόλτες για την προετοιμασία της επίθεσης) και κατέβηκαν τα σκαλιά του αμφιθεάτρου, φτάνοντας στον χώρο των ομιλητών. Εκεί επιχείρησαν να ανοίξουν πανό με φασιστικό σύμβολο μπροστά από το πάνελ που είχε στηθεί και να φωτογραφηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βλέποντας ένα σώμα μαυροφορεμένων, με κουκούλες, κράνη και λοστούς, να πλησιάζει, το μέλος της ΚΕΕΡΦΑ που καλούσε νωρίτερα τον κόσμο στην εκδήλωση από το μικρόφωνο διαφοροποίησε το κάλεσμά του λέγοντας: «Μας επιτίθενται φασίστες. Ελάτε να γίνετε μάρτυρες της επίθεσης των φασιστών».

«Συνέχισε, ψηλέ, μην μαγκώνεις, μια χαρά τα λες» του είπαν. Και μετά ξεκίνησε η επίθεση. Η ομάδα των φασιστών έριξε κάτω τα ηχεία κι ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά για να καταστρέψει ό,τι βρισκόταν μπροστά της. Αναποδογύρισε και έσπασε τραπέζια, βούτηξε πανό, έσκισε φυλλάδια και εφημερίδες της Εργατικής Αλληλεγγύης και, το κυριότερο, μάτωσε ανθρώπους.

Ο κόσμος προσπάθησε να τους εμποδίσει.  Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Σταμάτης Χατζηδήμου. Σύντροφοι με τον Θ. Λυκογιαννάκη για χρόνια, τον είδε ο τελευταίος στο έδαφος να τρώει χτυπήματα στην πλάτη, στο κεφάλι και στα χέρια.  Όλα επαναλαμβανόμενα. Ο Θοδωρής θέλησε να τον βοηθήσει, είχε όμως την ίδια τύχη. «Αρχικά με έριξαν κάτω και με χτύπησαν στο πρόσωπο. Πήγα να σηκωθώ και ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν». Ο λόγος ήταν ότι δέχτηκε γροθιά στο κεφάλι από πίσω, την ώρα που προσπαθούσε να σηκωθεί. «Από εκείνο το σημείο κι έπειτα δεν έχω εικόνα τι έγινε, έχασα τις αισθήσεις μου.  Όταν άνοιξα τα μάτια μου, δεν υπήρχαν γύρω μου πια.  Ένας σύντροφος μου έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Το πρόσωπό μου είχε γεμίσει αίματα, ήμουν στο όριο να πάθω κρίση».

Η ζημιά από τα χτυπήματα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Θοδωρής παθαίνει συχνά κρίσεις επιληψίας λόγω μηνιγγιωμάτων που έχει στο κεφάλι. «Είναι κάποιοι καλοήθεις όγκοι», η κατάσταση των οποίων δεν επηρεάστηκε, όπως έδειξε κάποιες ώρες αργότερα η αξονική. Το βράδυ που ακολούθησε ωστόσο ήταν μαρτυρικό. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθόλου. Είχα ναυτία και ήμουν στο όριο να κάνω εμετό.  Ένιωθα πολύ έντονο πονοκέφαλο». Η ζαλάδα του κράτησε και την επόμενη μέρα, ενώ με το που σηκώθηκε πονούσε όλο του το κορμί. «Δεν χαμπαριάζω όμως. Αντιμετωπίζω τον πόνο όπως τον φασισμό. Με επιμονή».

Η επιστροφή των ταγμάτων εφόδου

Αυτό που επιδίωξαν οι φασίστες ήταν να δείξουν ότι κατάφεραν να διαλύσουν τη συγκέντρωση μιας αντιρατσιστικής οργάνωσης. Και όχι μιας τυχαίας οργάνωσης, καθώς η ΚΕΕΡΦΑ είναι γνωστή για τον επίμονο αγώνα της απέναντι στον φασισμό και τον ρατσισμό.

«Έφτασαν στο θεατράκι της πλατείας συντεταγμένα, παρατάχθηκαν μπροστά στο τραπεζάκι της εκδήλωσης και άνοιξαν ένα πανό που έγραφε ‘αντι-αντίφα’ για να βγάλουν φωτογραφία και να δείξουν ότι με τον τσαμπουκά τους ‘τα κομμούνια κώλωσαν’» λέει ο Σταμάτης Χατζηδήμου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ, που έβαλε το σώμα του μπροστά στους επιτιθέμενους.

Με βάση όσα περιγράφει στην ΑΥΓΗ, η επίθεση της περασμένης Κυριακής ξεδιπλώθηκε με ακρίβεια, σύμφωνα με τη δοκιμασμένη συνταγή των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε επικεφαλής που έδινε τα παραγγέλματα: πρόκειται τον 30χρονο πατενταρισμένο ναζιστή Μάριο Παπαδιονυσίου, ο οποίος κατηύθυνε την ομάδα των φασιστών και συνελήφθη από την αστυνομία και πρωτόδικα καταδικάστηκε για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις σε 36 μήνες φυλάκιση με αναστολή (6.10.21).

Είναι ο άνθρωπος που φωνάζει «τέλος - τέλος» για να σημάνει τη λήξη της επίθεσης - η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε με τη λογική «βαράω και φεύγω». Δεν φορούσε κουκούλα, είχε το θράσος να πρωτοστατεί στην επίθεση με το πρόσωπό του ακάλυπτο, σαν να γνωρίζει ή να πιστεύει ότι έχει κάποιου είδους ασυλία.

«Όπως και στις παλιότερες επιθέσεις των νεοναζί, υπήρχαν και τώρα παραγγέλματα, χτυπήματα ακριβείας, με σκοπό να τραυματίσουν τους αντιπάλους τους, επαναλαμβανόμενα χτυπήματα ακόμα και σε σύντροφο που ήταν πεσμένος κάτω, συντεταγμένα ήρθαν και αποχώρησαν, σε συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό πλαίσιο» εξηγεί ο Θάνος Τζινιέρης. Είναι ο άνθρωπος που είχε την ψυχραιμία να σηκώσει το κινητό του και να καταγράψει όσα συνέβησαν, να δώσει στη δημοσιότητα την εικόνα που έπαιξε σε πολλά ΜΜΕ λίγη ώρα μετά την επιδρομή. Χτυπήθηκε κι αυτός με μια «αδέσποτη γροθιά στο πρόσωπο» αμέσως μόλις δόθηκε το παράγγελμα για τη λήξη της επίθεσης.

«Δεν φάνηκε να τους ενδιαφέρει να μην φανούν. Μάλλον θεωρούν προβολή την επίθεση, γι’ αυτό προσπάθησαν να φωτογραφηθούν με το πανό τους στον χώρο της εκδήλωσης.  Έτσι πιστεύουν ότι θα τρομοκρατήσουν το αντιφασιστικό κίνημα, τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που βρέθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της καταδίκης των νεοναζί ακριβώς έναν χρόνο πριν» λέει στην ΑΥΓΗ.

Όταν οι νεοναζί άρχισαν να σπρώχνουν και να χτυπούν, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να πιάσουν κάποιον και να τον παραδώσουν στην αστυνομία για να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

«Αποπειράθηκα να πιάσω έναν από τα πόδια και έπεσε κάτω, αλλά ήταν εκπαιδευμένος και ξέφυγε, ήταν απλώς μια κίνηση αγανάκτησης και οργής» θυμάται χαρακτηριστικά ο Σ. Χατζηδήμου. Αυτή πρέπει να είναι, όπως τονίζει, η μόνιμη έγνοιά μας: «Πρέπει τα φασιστοειδή να φοβούνται πως μπορεί να πιάσουμε έναν και μετά να αποκαλυφθούν και οι υπόλοιποι, όπως έγινε στο παρελθόν και ελπίζουμε να γίνει και στο Νέο Ηράκλειο μετά τη σύλληψη του Παπαδιονυσίου».

Πάντα ανοίγουμε την κάμερα

Ο Θάνος Τζινιέρης ήταν στο κάτω μέρος της πλατείας, εκεί όπου εμφανίστηκαν στην αρχή οι φασίστες. Τον ρωτάμε πώς είχε την ψυχραιμία να τραβήξει το βίντεο που είδαμε αργότερα στα δελτία ειδήσεων και τα social media.

«Εφόσον είσαι εκεί την ώρα μιας τέτοιας επίθεσης, γνωρίζεις ότι μπορεί να χτυπηθείς, έχεις επίγνωση ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χτυπούν ποτέ τυχαία και εσύ, εφόσον δεν είσαι της λογικής να απαντήσεις με στρατιωτικού τύπου οργάνωση, το πιο χρήσιμο είναι να τραβάς βίντεο. Το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν αυτό και έχουμε αποφασίσει ότι, για να μπορεί δημοσιοποιηθεί η κάθε επίθεση, πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά να την καταγράφουμε».

Πρωταρχικό μέλημα του Θ. Τζινιέρη ήταν να κρατήσει όσο περισσότερο μπορούσε ανοιχτό το βίντεο στο κινητό του. Μόνο όταν ένας φασίστας κινήθηκε απειλητικά προς μια κοπέλα προσπάθησε να παρέμβει, αλλά ξέρει ότι «μπορείς να κάνεις πολύ λίγα όταν ο άλλος έχει στρατιωτική εκπαίδευση, όπως έμοιαζαν να έχουν οι επιτιθέμενοι στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου». Το να υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο, μια απόδειξη για τον τρόπο δράσης των νεοναζί είναι πάντα ζωτικής σημασίας.

Δεν πιάνει πλέον το «τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο»

Χάρη στον Θ. Τζινιέρη είδαμε την τραμπούκικη επίθεση, τα χτυπήματα που είχαν ξεκάθαρο στόχο τον τραυματισμό των ανθρώπων και τα γεμάτα μίσος πλήγματα στο υλικό της ΚΕΕΡΦΑ.

Ξύπνησαν μνήμες της περιόδου 2012 - 2013. «Ήθελα κυρίως να δω αν ο κόσμος της γειτονιάς θα αντιδράσει. Τελικά αρκετοί σηκώθηκαν από τις καφετέριες. Δεν πιάνει πλέον στον πολύ κόσμο το ‘τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο’» αναφέρει ο Θ. Τζινιέρης.

Προπηλακίστηκε κόσμος της γειτονιάς που έδειξε ανάστημα και ζητούσε από τους φασίστες να φύγουν.

Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι μη αλλεργικοί στο «μαύρο» του φασισμού: «Φύγε, θα μου χαρακτηρίσουν το μαγαζί» κραύγασε ένας μαγαζάτορας όταν ο Θ. Τζινιέρης ζήτησε να πλυθεί στο WC μετά την αποχώρηση των ακροδεξιών.

Εντολή για «διακριτική παρουσία» είχε η αστυνομία

Σε αντίθεση με τη στάση των κατοίκων, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν υποτονική: η μηχανοκίνητη ομάδα που βρισκόταν δύο τετράγωνα μακριά εμφανίστηκε μετά τη φυγή των φασιστών και εισέπραξε την οργή του κόσμου για την απουσία της κατά τη διάρκεια της φασιστικής επίθεσης. Σε όλους ξύπνησαν μνήμες από τις παρελθοντικές επιθέσεις των νεοναζί, όταν υπό την ανοχή ή την απραξία της ΕΛ.ΑΣ. τα τάγματα εφόδου δρούσαν ανενόχλητα.

Ο τοπικός υπεύθυνος της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ανοιχτά στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ ότι είχε «άνωθεν εντολή η αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά».

«Μολονότι άλλες φορές, όπως πρόσφατα στο Χαλάνδρι, όπου σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ υπήρχε αστυνομική παρουσία με παρότρυνση του δήμου, στο Νέο Ηράκλειο δεν έγινε το ίδιο» τονίζει ο Θ. Λυκογιάννης.

Τελικά, βέβαια, η συγκέντρωση δεν ματαιώθηκε. Οι φασίστες δεν πέτυχαν τον στόχο τους - αν και έχουν απωθημένα από τότε που, χάρη στο αντιφασιστικό κίνημα, είχαν κλείσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL