Για την ανακοίνωση χορήγησης της «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου και στους άνω των 50 ετών, αλλά και για την αδυναμία επέκτασης του εμβολιασμού στα παιδιά κάτω των 12 ετών και ειδικά στις ηλικίες νηπιαγωγείου και δημοτικού την ώρα που μπαίνουμε στην πιο ψυχρή περίοδο του έτους, μίλησε αναλυτικά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Όλοι οι άνω των 50 ετών που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση» θα έχουν πλέον πρόσβαση στο σύστημα για να κλείσουν ραντεβού, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Επιπρόσθετα ανοίγουν όσοι ανήκουν στην ομάδα Α των ευπαθών και δεν περιλαμβάνονταν στους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς επίσης και όλοι της ομάδας Β των ευπαθών, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Θα πρέπει να μπει κάθε πολίτης στο σύστημα, χωρίς να περιμένει ενημερωτικό μήνυμα SMS, γιατί αυτή η λίστα είναι δυναμική, ανανεώνεται», διευκρίνισε ο ίδιος. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μετά το πρώτο κύμα πολιτών που θα κλείσουν ραντεβού, να διερευνηθεί αντίστοιχη διαδικασία μηνυμάτων για όσους συμπληρώνουν έξι μήνες από την ολοκλήρωση του κανονικού εμβολιασμού. «Αυτή την στιγμή, όποιος θέλει να κάνει τρίτη δόση με βάση τις συστάσεις, μπαίνει και κλείνει το ραντεβού ... το σύστημα ανοίγει από το απόγευμα της Κυριακής», όπως επανέλαβε.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε εξάλλου ότι το σύνολο των «αναμνηστικών» δόσεων που χορηγούνται είναι της Pfizer/BioNTech και αφορούν όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα Pfizer/BioNTech, Moderna και Astrazeneca. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν είναι θέμα επάρκειας, είναι θέμα συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αντίθετα, για όσους έκαναν το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, (που ακόμη δεν έχουν κλείσει εξάμηνο) «περιμένουμε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας πει, με βάση τις μεγάλες μελέτες που γίνονται, αν θα κάνουν Pfizer/BioNTech ή Johnson&Johnson ... περιμένει αποτελέσματα κλινικών μελετών, νομίζω την επόμενη εβδομάδα».
Όσον αφορά την επέκταση της χορήγησης «αναμνηστικής» δόσης σε μικρότερες ηλικίες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει ακριβή χρόνο, ότι «θα ανοίξει για όλες τις ηλικίες κάποια στιγμή» και αμέσως μετά διευκρίνισε ότι αναφέρεται στις ηλικίες «πάνω από 18» ετών.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «δεν θα γίνει πριν το τέλος της χρονιάς» επέκταση του κανονικού εμβολιασμού σε μικρότερες των 12 ετών ηλικίες παιδιών, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες των εταιρειών, να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο εμβολιασμός και στη συνέχεια να κρίνει σχετική η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.