Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Νέο Ηράκλειο / Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη φασιστική επίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Ηράκλειο / Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη φασιστική επίθεση

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Τα γεγονότα της Σταυρούπολης και του Ευόσμου ήταν, όπως φαίνεται, το σήμα έναρξης ενός νέου κύκλου ακροδεξιών επιθέσεων σε αντιφασίστες και αριστερά κόμματα.

Μετά το τετραήμερο ακροδεξιάς βίας στα ΕΠΑ.Λ. της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή γύρω στις 12 το μεσημέρι ομάδα ακροδεξιών με αλυσίδες, tazer και άλλα όπλα επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, τα οποία μοίραζαν φυλλάδια. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Η επίθεση θυμίζει την επίθεση που είχαν δεχθεί και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγες ώρες μετά, στην πλατεία Νέου Ηρακλείου Αττικής, μια άλλη ακροδεξιά ομάδα ορμούσε στην προετοιμασία αντιφασιστικής εκδήλωσης που διοργάνωνε η ΚΕΕΡΦΑ για τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα, ωστόσο από τις 5 είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι ακροδεξιοί, όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ.

“Ήταν ακροβολισμένοι στην πλατεία.  Ήταν πάνω από 15 όταν έδρασαν. Η επίθεση ξεκίνησε με το να παραταχθούν μπροστά στο πάνελ που ετοιμάζαμε και άνοιξαν μια σημαία με ναζιστικό σύμβολο και μετά από αυτό ξεκίνησαν να κυνηγάνε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, να χτυπάνε και να αναποδογυρίζουν τραπέζια, να σπάνε, βούτηξαν και το πανό που θα βάζαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκαναν όλοι από κάτι, οι περισσότεροι χτυπούσαν και κάποιοι ήταν κυρίως για τις καταστροφές. Μου πέταξαν με δύναμη στο κεφάλι ένα κουτάκι πορτοκαλάδας γεμάτο. Με χτύπησαν την ώρα που πήγα να προστατέψω τους δύο συντρόφους μου που ήταν κάτω και τους χτυπούσαν, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Ο ένας έχει χτυπήσει στο κεφάλι, ο άλλος στην πλάτη και ένας ακόμα που τον χτύπησαν στο πρόσωπο με γροθιά στη μύτη” διηγείται στην ΑΥΓΗ μια εκ των τεσσάρων τραυματιών, η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου.

“Συνθήματα δεν φώναξαν, μόνο προσωπικές προσβολές κατά την ώρα της επίθεσης, αλλά χαιρέτισαν ναζιστικά.  Ένας που έφυγε από τη μία πλευρά της πλατείας και ο μεγάλος όγκος που έφυγε από την άλλη. Αυτός που έχει συλληφθεί, πριν εξαφανιστούν, γύρισε, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε.

Γενικά έχουμε να κάνουμε με μια από τις γνωστές επιθέσεις, όπως τις ξέρουμε από τη δίκη της Χ.Α., δηλαδή επιθέσεις με πολυάριθμη ομάδα, κοινή ενδυμασία, όπλα και κάποιον επικεφαλής ο οποίος δίνει το σύνθημα της έναρξης και λήξης και μετά ένα οργανωμένο σχέδιο αποχώρησης. Αυτός που συνελήφθη σήμερα το πρωί ακούγεται σε ένα βίντεο να λέει ‘τέλος’. Από τη στιγμή που το είπε, μέσα σε πέντε λεπτά είχαν εξαφανιστεί” προσθέτει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιφασιστική εκδήλωση έγινε κανονικά.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ
ΕΠΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL