Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
The Bachelor / Χιλιάδες υπογραφές με αίτημα να κοπεί το ριάλιτι του Alpha
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Bachelor / Χιλιάδες υπογραφές με αίτημα να κοπεί το ριάλιτι του Alpha

BARCHELOR

Στο στόχαστρο των πολιτών έχει μπει το ριάλιτι The Bachelor που μεταδίδεται από τον Alpha και τις τελευταίες ημέρες γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz, όπου ήδη, το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, πάνω από 18.500 πολίτες έχουν υπογράψει το αίτημα να κοπεί το ριάλιτι.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών, «Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει την γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει  την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων».

Αναλυτικά το κείμενο στο Avaaz αναφέρει

«The Bachelor είναι μία ελληνική reality τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται από τον Σεπτεμβρίου του 2020 από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV. Η βασική του ιδέα είναι ότι 20 γυναίκες διεκδικούν έναν άντρα. Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει την γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει  την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία κορυφώνεται, εμείς ζητάμε ισότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία».

Το Bachelor έχει μπει στο στόχο και των χρηστών των social media που επικρίνουν δριμύτατα το ριάλιτι για το πολύ χαμηλό επίπεδο και την ευθεία, απαράδεκτη  προσβολή της γυναίκας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτελεόρασης και αφού το ριάλιτι είχε ολοκληρωθεί, κάλεσε τον Φεβρουάριο του 2021 το κανάλι να δώσει εξηγήσεις για το Bachelor.

Τελικά επέβαλε τον Μάιο του 2021 χρηματικό πρόστιμο στον Alpha συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Τα 50 χιλιάδες ευρώ αφορούν σύμφωνα με την απόφαση «στην υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, στην οποία συνέβαλε και η μη τήρηση των κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά» και τα υπόλοιπα 50 χιλιάδες ευρώ «στην υποχρέωση σεβασμού της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL