Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Κορωνοϊός / Νέο κυβερνητικό μπρος - πίσω με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Νέο κυβερνητικό μπρος - πίσω με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων

ΜΜΕ

Επιτελικό αλαλούμ και κυβερνητικό πανικό για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώνουν οι αλληλοαναιρούμενες διαρροές που αφορούν την υπόσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Κυβερνητικές πηγές, χθες, επιχειρούσαν να διαβεβαιώσουν ότι «η επιτροπή συνεχίζει το επιστημονικό της έργο με την παρούσα σύνθεση». Το χάσμα ωστόσο μεταξύ του άξονα Μαξίμου - υπουργείου Υγείας και των εμπειρογνωμόνων είναι αγεφύρωτο.

Κεντρική στόχευση της κυβέρνησης ήταν να απαλλαγεί από τις «ενοχλητικές» εισηγήσεις πλειάδας εμπειρογνωμόνων με αποτέλεσμα, επί δύο εβδομάδες, να διακινείται το σενάριο του «ανασχηματισμού» της επιτροπής. Υπ’ αυτό το πρίσμα γαλάζιες πηγές άφησαν προχθές να διαρρεύσει ότι επίκειται το μεγάλο «ψαλίδι» στον αριθμό των μελών της.

Όπως σημείωναν αρχικά, «καθιερώνεται ένα νέο, επταμελές επιστημονικό σχήμα, που θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση και θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη ‘δυσκίνητη δομή’ των 33 επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες». Σημειώνεται ότι πρωθυπουργικοί συνεργάτες προλείαναν το έδαφος της «αναδιάταξης» χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι «πρέπει να διασφαλίζεται ενιαία επιστημονική άποψη προς το κοινό και να αποφευχθούν φαινόμενα παραγωγής σύγχυσης».

Την ίδια περίοδο πολλοί επιστήμονες πίεζαν προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων με αιχμή «την απόσυρση της πρόβλεψης που αφορά το κλείσιμο των τμημάτων αν μολυνθεί το 50%+1 των μαθητών». Ωστόσο συναντούσαν την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης.

Επίσης στους κόλπους της επιτροπής υπάρχει ενόχληση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα στη μάχη του εμβολιασμού, ενώ πολλοί λοιμωξιολόγοι διεμήνυαν ότι διαφωνούν με την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων με κόσμο κατά το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Φόβοι για οργή καρατομημένων

Συνομιλητές της ΑΥΓΗΣ, με γνώση των επαφών μεταξύ των ενοίκων του Μαξίμου και των επιστημόνων, εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν προχωρά στο νέο επταμελές σχήμα διότι ίσως φοβάται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα στόματά τους οι επιστήμονες που θα καρατομούνταν».

Ανάλογα σενάρια είχαν ανακύψει και τον περασμένο Απρίλιο, αλλά το σχέδιο αναδόμησης της επιτροπής «πάγωσε». Η εμφάνιση του εμβολίου τότε είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, οπότε θα ήταν περιττή η δημιουργία μίας εστίας κρίσης με αντικαταστάσεις επιστημόνων. Ωστόσο το περίφημο τείχος ανοσίας δεν χτίστηκε ποτέ...

Άγνοια από το υπουργείο Υγείας

Οι αλλαγές, πάντως, στη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δρομολογούνταν αποκλειστικά από το Μαξίμου, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο υπουργείο Υγείας επικρατούσε άγνοια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ούτε τα μέλη της επιτροπής είχαν γνώση για τις αλλαγές που ετοίμαζε η κυβέρνηση. Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας διεμήνυαν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Θετικοί οι επιστήμονες σε αλλαγές

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζονται θετικά σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της Επιτροπής, για διαφορετικούς όμως λόγους.

Αρχικά υπάρχει το μπλοκ που είναι ταγμένο στις επιθυμίες της κυβέρνησης και κατακεραυνώνει τους «ανεπιθύμητους», δηλαδή αυτούς που αμφισβητούν τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Επίσης υπάρχουν οι «δυσαρεστημένοι» και είναι αυτοί που νιώθουν ουσιαστικά ξένο σώμα στην επιτροπή από τη στιγμή που έχουν υποβαθμιστεί οι αρμοδιότητές τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις που μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Αφενός εκφράζεται η δυσαρέσκεια για τους ενοχλητικούς, καθώς αποτελούν βαρίδι για την κυβέρνηση. Αφετέρου πολλοί δηλώνουν ανακουφισμένοι σε περίπτωση αλλαγών στην επιτροπή, καθώς βλέπουν τον εαυτό τους εκτός εδώ και καιρό.

Τα κενά στα κριτήρια των αλλαγών

Ταυτόχρονα μόνο ως δικαιολογία μπορούν να χαρακτηριστούν οι λόγοι που διέρρευσε η κυβέρνηση για την αλλαγή στο μέγεθος της επιτροπής. Αυτοί ήταν η ύπαρξη του εμβολίου, η ανάκτηση της κανονικότητας, ο τοπικός χαρακτήρας των μέτρων και ο γνωμοδοτικός χαρακτήρας του οργάνου.

Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα ερμηνευόταν ως τερματισμός της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αντιθέτως το άμεσο μέλλον προμηνύεται αρκετά δύσκολο. Το ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς το 40% των πολιτών παραμένει ανεμβολίαστο.

Η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση απέχει παρασάγγας από αυτό που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ή αυτό που μας επιφυλάσσει το επόμενο διάστημα, ενώ η αποφυγή οριζόντιων μέτρων δεν σημαίνει επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τέλος, έτσι κι αλλιώς η επιτροπή είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL