Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Παιδεία / Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδεία / Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΟ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι μαθητές, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας με βασικό αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα στα σχολεία για την προστασία από την επέλαση της πανδημίας.

Από την Αθήνα μέχρι τον Βόλο, τη Φθιώτιδα, τα Γιάννενα, την  Άρτα, την Αχαΐα, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, το κύμα καταλήψεων δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Ολοένα και περισσότερα σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους γιατί οι μαθητές είναι αγανακτισμένοι από την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο -αφού πέρυσι σημείωσε ρεκόρ στην Ευρώπη με τα σχολεία κλειστά -φέτος επιμένει να τα ανοίγει χωρίς να έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση νέων αιθουσών, το σπάσιμο των τμημάτων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Την ίδια ώρα, κλείνει και τα αυτιά στην επιστημονική κοινότητα, που έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους, με εφιαλτικές προβλέψεις για την έξαρση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους. Η πρώτη απάντηση των μαθητών θα δοθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να προγραμματίζει μεγάλη κινητοποίηση σε πολλές πόλεις της χώρας, διεκδικώντας να μην μείνουν και φέτος απροστάτευτοι από την πανδημία μέσα σε ένα σχολείο - εκπαιδευτικό κέντρο.  Όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή, «οι πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως ‘τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά’ είναι παραμύθια».

Ειδικότερα, οι μαθητές διεκδικούν να καταργηθεί το εξεταστικό σφαγείο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που άφησε εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 40.000 μαθητές, και να μην εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων, που όταν εφαρμόστηκε, το 2013 - 2014, είχε ως αποτέλεσμα 1 στους 5 μαθητές να μείνει μετεξεταστέος στην Α΄ Λυκείου. Παράλληλα, οι μαθητές ζητούν να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων, να επαναφέρουν τη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στα σχολεία (όπως π.χ. το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο), να αραιώσουν τα τμήματα και να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL