Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Ποιοι εξαιρούνται από την γ' δόση εμβολίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ποιοι εξαιρούνται από την γ' δόση εμβολίου

Εμβόλιο Εμβολιασμός
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Διευκρινήσεις για την γ’ δόση του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι όσοι είτε έχουν κάνει μία δόση εμβολίου και νόσησαν από κορωνοϊό είτε δύο δόσεις και νόσησαν, δε χρειάζεται να προχωρήσουν στο εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι κατά την τρίτη δόση θα χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα της Pfizer το οποίο παραμένει ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα καθώς έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στις μεταλλάξεις και δεν έχει χρειαστεί να αναθεωρηθεί.

Αναλυτικά, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με Pfizer Moderna και AstraZeneca θα λάβουν ως τρίτη δόση εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer), ενώ όσοι έκαναν το εμβόλιο της johnson & johnsonη, αναμένονται συστάσεις. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί εμβόλιο mRNA ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο του επανεμβολιασμού με το ίδιο σκεύασμα (johnson & johnsonη).

Επιπλέον, η ίδια επανέλαβε ότι η τρίτη δόση θα χορηγηθεί 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (τη δεύτερη δόση ή την πρώτη για το μονοδοσικό). Υπενθυμίζεται ότι στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για την γ’ δόση στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε την ανάγκη οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να το κάνουν, σημειώνοντας ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου ενάντια στον covid και του εμβολίου της γρίπης ή πνευμονιόκοκου.

Παράλληλα, η ίδια προειδοποίησε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ιός της γρίπης δεν κυκλοφόρησε αρκετά την περσινή χρονιά λόγω του lockdown η φυσική ανοσία φέτος θα είναι χαμηλότερη.

Καταλήγοντας, σε σχέση με τον εμβολιασμό και την περίοδο κύησης ή γαλουχίας, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια δεν περνούν στο έμβρυο. Αντίθετα, στο παιδί περνούν τα αντισώματα.

Τέλος, όσον αφορά στον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, παραδέχθηκε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ σημείωσε ότι οι περιοχές: Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία και Κιλκλίς είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL