Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Περιβάλλον / Κινητοποίηση για το κλίμα σήμερα στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιβάλλον / Κινητοποίηση για το κλίμα σήμερα στο Σύνταγμα

ΚΛΙΜΑ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παγκόσμια δράση για το κλίμα, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα, απευθύνει η "Συμμαχία για το Κλίμα", που απαρτίζεται από 14 οργανώσεις. Η κινητοποίηση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί στο Σύνταγμα, στις 5 μ.μ.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, «όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις άγριες πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος. Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 δημιούργησε μια κάποια προσδοκία ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν φιλόδοξα προγράμματα για να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος και να προωθήσουμε σοβαρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανασταθεροποίησή του».

Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο, ο πολιτισμός μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα βρεθούμε στο όριο του +1,5 °C στο εγγύς μέλλον, η πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό πλέον κίνδυνο. Ζούμε μια κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κρατών αφήνουν ανοιχτή την προοπτική ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 2,6 °C.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν, καταλήγουν, «αφού, πριν να είναι αργά, κάθε χώρα και κάθε ένας/μία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό πρότυπο, την οικονομία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα κτήρια, τις μεταφορές, ώστε να μην προκαλούν την απορρύθμιση του κλίματος. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τρόπο, όμως, που δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Οι αλλαγές αυτές οφείλουν να προωθούν την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη».

Καλούν όσους-ες θέλουν να συμμετάσχουν διά ζώσης να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας για μια ασφαλή και ειρηνική πορεία. Οι οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα είναι: Αειφόρουμ, ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Άνεμος Ανανέωσης, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Πάτρας, ActionAid, Ethelon, Greenpeace Greece, Friends of Monde, MEDASSET, SCI Hellas - Κίνηση Εθελοντών και WWF Ελλάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL