Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Παιδιά / Πουκάμισο αδειανό το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδιά / Πουκάμισο αδειανό το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία

ΠΑΙΔΙΑ

Προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση και ειδικότερα η υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου, με το νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία. Η μεν, θέλει να τραβήξει τα βλέμματα μακριά από την αποτυχημένη διαχείριση στην πανδημία, στον εμβολιασμό, στις πυρκαγιές και στον έλεγχο της ακρίβειας. Η δε, επιδιώκει να ανατρέψει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η τελευταία απόφασή της να εργάζονται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παιδιά που ζουν σε κοινωνικές δομές, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης.

Την πρόθεση αυτή προδίδει αφενός το γεγονός ότι το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που κατατέθηκε την Τετάρτη (22/9) το βράδυ στις 10, πηγαίνει προς συζήτηση στις επιτροπές με απόσταση μόλις ενός διαθέσιμου 24ωρου, σήμερα στις 10 το πρωί, και για ψήφιση την άλλη Πέμπτη, θυμίζοντας τις παλιές κακές εποχές που οι κυβερνήσεις έφερναν, επί Μνημονίων και τρόικας, όπως - όπως, ογκώδη και κρίσιμα νομοθετήματα, που άλλαζαν ριζικά την καθημερινότητα της κοινωνίας. Το έτερο πάλι στοιχείο που προδίδει την απόπειρα γι’ αλλαγή ατζέντας αφορά τον χρόνο που προσδιορίζεται η εφαρμογή των περισσότερων μεταρρυθμίσεων του νέου ν/σ, η οποία τοποθετείται στο απώτερο μέλλον και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα βάθη του 2022.

Οι στοχεύσεις

Ο σκελετός του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως ανέφερε, το νέο ν/σ έχει τέσσερις βασικές στοχεύσεις:

- Την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

- Την εδραίωση των ίσων ευκαιριών όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

- Τη διασφάλιση της αποϊδρυματοποίησης, ώστε να μην μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται.

- Την παροχή εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

φωτιου
Εσκεμμένα αποκρύπτεται από τη Βουλή, γιατί δεν έτυχε της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων και των φορέων των δομών, το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής «Κυψέλη». Θεανώ Φωτίου, αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, ΣΥΡΙΖΑ

Η αποδόμηση

Με ανακοίνωσή της και καταπιανόμενη με μία προς μία τις στοχεύσεις αυτές, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου τις αποδομεί.

Στην περίπτωση της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, η Δ. Μιχαηλίδου προβάλλει ως αυτονόητη παρέμβαση, που απουσίαζε το προηγούμενο διάστημα από τις διαδικασίες, την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και αντιγράφου ποινικού μητρώου απ’ όσους προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές παιδικής προστασίας. "Η πρόληψη", δηλαδή, σημειώνει η Θ. Φωτίου "περιορίζεται στο να επεκτείνει τον έλεγχο του ποινικού μητρώου και των αξιόποινων πράξεων, πέραν των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας, και στους απασχολούμενους με μπλοκάκι, στους εργολαβικούς και στους εθελοντές."

Ωστόσο, το καθαρό ποινικό μητρώο δε συνεπάγεται αυτόματα απουσία παραβατικής συμπεριφοράς. "Η μόνη λύση είναι να περνάει κάθε υποψήφιος εργαζόμενος από δομημένη συνέντευξη σε ομάδα ειδικών ικανών να διακρίνουν πιθανές αποκλίσεις στη συμπεριφορά του."

Σε σχέση τώρα με το πολυδιαφημισμένο «νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής» «Κυψέλη», η Θ. Φωτίου υπενθυμίζει καταρχάς ότι, την περίοδο που είχε αναρτηθεί πρώτα για διαβούλευση, τον Ιούλιο του 2019, έλαβε πλήθος αρνητικών σχολίων. Και γι’ αυτό, υπογραμμίζει στη συνέχεια, "εσκεμμένα αποκρύπτεται από τη Βουλή, γιατί δεν έτυχε της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων και των φορέων των δομών."

Η Δ. Μιχαηλίδου ανέφερε, απ’ τη μεριά της, ότι η «Κυψέλη "εισάγει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, που θέτουν στο επίκεντρο το παιδί." Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι όμως λιγάκι διαφορετική. «Η πρόταση 'Κυψέλη' δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοτόμος. Πρόκειται για ένα διάτρητο κολλάζ ξένων προγραμμάτων από τη δεκαετία του ΄70 σε αναπτυσσόμενες και μη χώρες, με προεξάρχον το Reach up and learn, που σχεδιάστηκε καταρχάς για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπαγκλαντές, Τζαμάικα, Ινδία, Κολομβία, κ.ά.)» σημειώνει η Θ. Φωτίου.

Στον τομέα, πάλι, της αναδοχής και υιοθεσίας, η τέως υπουργός τονίζει ότι, «κάθε φορά που η κυβέρνηση φέρνει νέες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις του νόμου 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία, γνωρίζουμε ότι παραποιείται η φιλοσοφία του νόμου».

«Διαφωνούμε και με τις δύο νέες ρυθμίσεις» σημειώνει η Θ. Φωτίου, με τη μία ν’ αφορά τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου των ανάδοχων γονέων και την επιτρεπόμενη ηλικιακή διαφορά από τα παιδιά και την άλλη την αναίτια εξαίρεση υποψήφιων θετών γονέων και αναδόχων με σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαφωνία σε σχέση με την πρώτη αλλαγή, να επιτρέπεται δηλαδή σε άτομα ηλικίας 75 χρόνων να γίνονται ανάδοχοι εφήβων 15 χρονών και χωρίς να μιλάμε για συγγενική αναδοχή, κάτι που σαφώς το ισχύον πλαίσιο το επιτρέπει, βασίζεται στο σκεπτικό ότι «πρόκειται για ξένο άτομο τέταρτης ηλικίας που αναλαμβάνει έναν έφηβο ο οποίος κατά κανόνα προέρχεται από ιδρυματικό ή κακοποιητικό περιβάλλον με δύσκολα διαχειρίσιμες συμπεριφορές». Τα ζητήματα όμως με το νέο ν/σ δεν εξαντλούνται εκεί...

ΜΗΧΑΗΛΙΔΟΥ

Γενικόλογες ρυθμίσεις και φαγοπότι στον ορίζοντα

Το 2018, για την προκήρυξη 10.000 θέσεων, το κονδύλι που είχε προβλεφθεί αντιστοιχούσε σε 15 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων, με αφετηρία υλοποίησης του μέτρου το 2022, θα δαπανηθούν 180 εκατ. και γίνονται με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Δ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, με στόχο την υποστήριξη ανάπηρων ατόμων και την αποϊδρυματοποίησή τους. Το μέτρο θεωρείται θετικό, ωστόσο εισάγεται η εφαρμογή του μ’ ένα πολύ γενικό τρόπο, τονίζει η Θ. Φωτίου. «Είμαστε υπέρ του θεσμού του προσωπικού βοηθού του αναπήρου. Όμως οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν το 2022-24 και χαρακτηρίζονται από μεγάλες ελλείψεις ως προς την περιγραφή του νέου θεσμού. Δεν είναι δυνατόν να παραπέμπονται σε ΚΥΑ όλα τα στοιχεία για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, όπου θα στηριχθεί η καθολική εφαρμογή. Οι ανάπηροι βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι».

Μία ακόμη θεματική του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση των βρεφικών σταθμών και τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων, με αφετηρία υλοποίησης του μέτρου το 2022. Οι νέες θέσεις που θα προστεθούν σε ορίζοντα τριετίας κοστολογούνται στα 180 εκατομμύρια και γίνονται με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. «Μήπως εδώ ετοιμάζεται ένα νέο φαγοπότι των ιδιωτών εργολάβων;» διερωτάται η Θ. Φωτίου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η διαφορά που εντοπίζεται στις δαπάνες αναλογικά είναι χαοτική, καθώς, το 2018, για την προκήρυξη 10.000 θέσεων, το κονδύλι που είχε προβλεφθεί αντιστοιχούσε σε 15 μόλις εκατομμύρια ευρώ.

Προωθούν την εφηβική εργασία

Κεντρική θέση στο νέο νομοσχέδιο έχει επίσης η δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. "Το πρόγραμμα ‘Ημιαυτόνομης Διαβίωσης’ εντάσσεται στις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και αφορά παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω, αλλά και ενηλίκους που ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας", σημείωσε χθες η Δ. Μιχαηλίδου, ενώ, στη συνέχεια της ομιλίας της, φάνηκε να προωθεί, εκ νέου, την εφηβική εργασία. "Το πιο σημαντικό βήμα αποϊδρυματοποίσης είναι η πρόβλεψη του προγράμματος για υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, που θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας".

«Είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης. Αλλά έχουμε πει ξανά και ξανά: οι ανήλικοι έφηβοι των ιδρυμάτων πρέπει να ζουν προστατευμένοι εκεί και να πηγαίνουν σχολείο», ξεκαθαρίζει η Θ. Φωτίου. Όπως εξηγεί, οι ανήλικοι έφηβοι «πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη και την εκπαίδευση κάθε μορφής έως την ενηλικίωσή τους, ώστε να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή τους κάνοντας μόνοι τους τις επιλογές τους. Τα παραπάνω οφείλουν να εντάσσονται και να χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους, που εγγυώνται την διάρκεια, τη σταθερότητα και το συμφέρον της συγκεκριμένης πληθυσμιακής κοινωνικής ομάδας».

Για την τέως υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα «νομοσχέδιο πανικού», που έρχεται όπως-όπως στη Βουλή για να αλλάξει η ατζέντα της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής για τις αποτυχίες της κυβέρνησης. «Είναι ένα επικοινωνιακό σκηνικό, ένα ‘πουκάμισο αδειανό’».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL