Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Με πιέσεις επιστημόνων ο ανασχηματισμός της επιτροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Με πιέσεις επιστημόνων ο ανασχηματισμός της επιτροπής

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται «ανασχηματισμός» στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ειδικά μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης, στη συνάντηση με τους υγειονομικούς συντάκτες τη Δευτέρα, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτές οι φωνές έρχονται από πολλές πλευρές. Τόσο από δυσαρεστημένα μέλη της επιτροπής όσο και από υγειονομικούς εκτός αυτής, που ασκούν κριτική στον ρόλο της. Παράλληλα, οι φήμες διακινούνται και από υποψήφιους... εισακτέους, που θέλουν να μπουν στη νέα σύνθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, επιστήμονες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του Μαξίμου και άλλοι υγειονομικοί που δεν είναι μέλη της επιτροπής εκφράζουν την άποψη ότι η σύνθεσή της έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και καιρό. Ο ρόλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έχει αλλάξει, καθώς η κυβέρνηση την έχει «καπελώσει». Άλλωστε, εδώ και μήνες, το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει κάνει σαφές ότι αυτό είναι που παίρνει τις αποφάσεις -κυρίως με πολιτικά κριτήρια-, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει «αδειάσει» τους επιστήμονες.

Μάλιστα, έντονη είναι η κριτική που ασκείται γενικότερα στον χώρο της Υγείας για την «τρομολαγνεία», όπως την χαρακτηρίζουν, ορισμένων μελών και τον πανικό που προκαλούν στους πολίτες.

Οι φόβοι της κυβέρνησης

Ωστόσο, μια αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής δεν είναι εύκολη λύση για το Μαξίμου, καθώς θα δημιουργήσει ανεπιθύμητους «πονοκεφάλους». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, υπάρχει ο φόβος όσοι φύγουν να αντιδράσουν έντονα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, με όσα θα λένε στον δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δύο μπλοκ εντός της νέας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι «παλιοί» και οι «νέοι».

Είναι λοιπόν διάχυτη η ανησυχία στην κυβέρνηση για το πώς θα διαχειριστεί τις αλλαγές στην επιτροπή των ειδικών, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί νέα σύγχυση στους πολίτες.

Ο ρόλος Τσιόδρα

Μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει να είναι η περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα, του οποίου οι δημόσιες εμφανίσεις σπανίζουν όλο και περισσότερο. Εξάλλου, εδώ και πολλούς μήνες, φαίνεται να μην έχει τον ρόλο που είχε στο παρελθόν, τουλάχιστον δημόσια. Ωστόσο, ο λόγος του συνεχίζει να έχει σημαίνουσα βαρύτητα στις συνεδριάσεις. Ενδεχόμενη πάντως επανεμφάνισή του σε συστηματική βάση μάλλον μοιάζει απίθανη, καθώς η Μίνα Γκάγκα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε τονίσει ότι η απομάκρυνση του Σωτήρη Τσιόδρα από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν προσωπική επιλογή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL