Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Κορωνοϊός στα σχολεία / Τείχος ακαμψίας στις επιστημονικές προειδοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός στα σχολεία / Τείχος ακαμψίας στις επιστημονικές προειδοποιήσεις

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κωφεύει η κυβέρνηση στα καμπανάκια που χτυπά με ηχηρό τρόπο η επιστημονική κοινότητα για τους κινδύνους που απορρέουν από το υγειονομικό πρωτόκολλο της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Το ζήτημα της αναθεώρησης της πρόβλεψης, που αφορά το κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, προβάλλεται πλέον δημόσια και από μέλη της επιτροπής των επιστημόνων, αλλά προσκρούει στο τείχος άρνησης που έχει ορθώσει η υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως εμμένει στην άκαμπτη -και εν πολλοίς αδιέξοδη- στάση δηλώνοντας ότι «τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού μπορούν να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος».

Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για «δαπανηρή επιλογή» συμπληρώνοντας ότι «πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι, ενώ τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή, αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος».

Φίλης: Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του στο υγειονομικό ναρκοπέδιο;

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Νίκος Φίλης, αφού θύμισε ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα με δηλώσεις του από τη Νίκη Κεραμέως «να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα», τόνισε ότι:

«Δυστυχώς η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας επιμένει πεισματικά στο αντίθετο.  Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να ακούσει όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε... πλήγμα του ‘κύρους’ της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες» υπογραμμίζοντας ότι «είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έθεσε τέλος τα ερωτήματα: «Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο όσα τεστ κι αν διενεργούνται; Ποιος νοσηρός πολιτικός εγκέφαλος συνέλαβε αυτή την εξοργιστική ιδέα; Ποιοι παίζουν με την υγεία των παιδιών και τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα;».

Επιστημονικές καμπάνες

Ήδη ισχυρά δείγματα της επιτελικής σπασμωδικότητας αποτυπώθηκαν στο λουκέτο τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Γαλάζιες πηγές ωστόσο, σταθμίζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αποτυπώνουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στους μαθητές, προεξοφλούν ότι οι ένοικοι του Μαξίμου θα εξαναγκαστούν να επανεξετάσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο. Τα σχετικά σήματα που εκπέμπουν μάλιστα οι επιστήμονες εντείνονται.

«Τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία μπορεί να αναθεωρηθούν άμεσα» τόνισε ο Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθιστώντας σαφές ότι «το επίμαχο είναι το πρωτόκολλο του 50%+1».

Υπενθυμίζεται ότι και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας -επίσης μέλος της επιτροπής- Νίκος Σύψας είχε επισημάνει «ότι θα γινόταν επαναξιολόγηση του μέτρου του 50%+1» εκτιμώντας ότι «η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι τόσο μεγάλη ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά».

Σημειώνεται, όπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ανασχηματισμό της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων με πρόσχημα την ανάγκη διαμόρφωσης «μίας ενιαίας φωνής προς τα έξω».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο και η Αθηνά Λινού, που δεν είναι μέλος της επιτροπής, καθώς χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα μέτρα στα σχολεία προειδοποιώντας ότι «όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50%+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη»...

Τα βλέμματα και στο άνοιγμα των ΑΕΙ

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα των ΑΕΙ μετά από 18 μήνες. Προχθές υπεγράφη υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται έκτακτη επιχορήγηση, ώστε τα ανώτατα ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των φοιτητών.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στα «πολύ θετικά στοιχεία από τον εμβολιασμό φοιτητών και εκπαιδευτικών», προκειμένου να αμβλύνουν τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους συνωστισμούς στα αμφιθέατρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL