Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη / Διάσπαρτες εστίες - Κάηκαν σπίτια - Ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη / Διάσπαρτες εστίες - Κάηκαν σπίτια - Ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού

ΦΩΤΙΑ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Δύο σπίτια κάηκαν και άλλα έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολ. Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη από το ισχυρό πύρινο μέτωπο που αναπτύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή της Νέας Μάκρης με την εμφάνιση, τουλάχιστον, δυο ταυτόχρονων εστιών φωτιάς.

Αυτή την ώρα η κατάσταση παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μικρές διάσπαρτες εστίες και για το λόγο της αναζωπύρωσης παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ ρίψεις νερού ξεκίνησαν και τα εναέρια μέσα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για εμπρησμό καθώς οι δυο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε δασικές εκτάσεις στην Νέα Μάκρη Αττικής.

Η μια εστία εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ ενώ η δεύτερη εστία είναι στην οδό Δήμητρας, στην περιοχή Λιβίσι, μέσα στον οικιστικό ιστό.

ΦΩΤΙΑ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/INTIME

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανεβάζουν τις ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε τέσσερις και όχι σε δύο. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση από την ομάδα PROMETHEUS η οποία σε χάρτη αποτύπωσε τις τέσσερις εστίες φωτιάς σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε. Πρόκειται για τις περιοχές που έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών.

Η ομάδα αναφέρει ακόμα ότι  «στην έναρξη της πυρκαγιάς ο άνεμος ήταν δυνατός και Δυτικός που σημαίνει ότι ήταν σίγουρο ότι θα κατευθυνθεί στην κατοικημένη περιοχή. Μέχρι στιγμή έχει γίνει γνωστό ότι στην οδό Ερμού έχουν πάθει εκτεταμένες δύο κατοικίες μόνιμων κατοίκων. 

Η ξαφνική πτώση του ανέμου και η αλλαγή κατεύθυνσης μαζί με την προσπάθεια των 100 και πλέον πυροσβεστών έσωσαν την κατάσταση από αυτή την εγκληματική ενέργεια», σημειώνει στην ανάρτησή της.

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής Άρης Βασιλείου επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα εμφανίστηκαν τρία πύρινα μέτωπα.

 

Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Από την πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες δυνάμεις μεταξύ των οποίων ένα πεζοπόρο τμήμα και το μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες με δικά τους οχήματα που επιχειρούν στις εστίες των πυρκαγιών.

Την απομάκρυνση των κατοίκων από τις κατοικίες στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Λιβίσι στη Νέα Μάκρη ζήτησε ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς οι φλόγες είναι μέσα στον αστικό ιστό και δίνεται μάχη να μην καούν σπίτια καθώς έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πεύκα γύρω - γύρω.

Τα προβλήματα εντοπίζονταν στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί μήνυμα από 112. Σε εξέλιξη είναι και η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ.

Με εντολή του αρχηγού το ΠΣ αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει στον τόπο της πυρκαγιάς κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και αυτήν την ώρα επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, το μηχανοκίνητο τμήμα (ΜΕΤΠΕ) και πολλοί εθελοντές .

Aργά το βράδυ, έγιναν ανακοινώσεις προς τους κατοίκους της περιοχής να την εκκενώσουν. Ο Δήμος Μαραθώνα στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «Εκκένωση των περιοχών Λιβίσι & Άγιος Εφραίμ. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL