Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Ζακ Κωστόπουλος / Τρία χρόνια χωρίς απονομή δικαιοσύνης - Πορεία την Τρίτη το απόγευμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Τρία χρόνια χωρίς απονομή δικαιοσύνης - Πορεία την Τρίτη το απόγευμα

Ζακ Κωστόπουλος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο, από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας και η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη στις 18:00 στην οδό Γλάδστωνος. Μία ώρα αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία προς το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι τρία χρόνια μετά, ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, το ρατσισμό, την ομοφοβία, την θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια», σημειώνεται στο κάλεσμα.

«Ο πρώτος θάνατος ήρθε από τα χέρια των δολοφόνων, ο δεύτερος από την σιωπή του πλήθους και ο τρίτος από την τυμβωρυχία των μέσων με τις ψευδείς ειδήσεις. Ο Ζακ δολοφονήθηκε τρεις φορές. Και δολοφονείται τρία χρόνια τώρα, όσο η απονομή της δικαιοσύνη καθυστερεί βασανιστικά», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

«Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Ζακ, από τότε που η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα.

Πέρασαν τρία χρόνια με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση του σώματος του Ζακ. Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για την τρίχρονη, δυσανάλογη καθυστέρηση παραμένει και όσο περνάει ο καιρός θεριεύει.

Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, το ρατσισμό, την ομοφοβία, την θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια. Ο πρώτος θάνατος ήρθε από τα χέρια των δολοφόνων, ο δεύτερος από την σιωπή του πλήθους και ο τρίτος από την τυμβωρυχία των μέσων με τις ψευδείς ειδήσεις. Ο Ζακ δολοφονήθηκε τρείς φορές. Και δολοφονείται τρία χρόνια τώρα, όσο η απονομή της δικαιοσύνη καθυστερεί βασανιστικά.

Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη.

Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο. Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο.

Τρία χρόνια μετά, όλοι οι δολοφόνοι - ιδιοκτήτες και αστυνομικοί - κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Την απάντηση στο μίσος, θα τη δώσουμε μαζί στο δρόμο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Προσυγκέντρωση στις 18:00 στη Γλάδστωνος. Θα ακολουθήσει στις 19.00 πορεία στο Σύνταγμα

Σεξιστικές, παραβιαστικές, εξουσιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές, ιντερφοβικές συμπεριφορές δε θα γίνουν αποδεκτές.

Θέλουμε όλα να νιώθουμε ασφαλή στην κινητοποίηση. Γι' αυτό σας παροτρύνουμε να φοράτε μάσκες στις οποίες θα γράψετε ένα δικό σας μήνυμα για τον Ζακ. Κρατάμε αποστάσεις προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα συντρόφια μας. Επίσης, αποφεύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και συλλέγουμε τα αποτσίγαρά μας. Όσα φέρετε γκλίτερ, προτρέπουμε να είναι βιοδιασπώμενο ώστε να μη ρυπαίνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον με το καταστροφικό μικροπλαστικό.

  • Justice For Zak Zackie
  • ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας)
  • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
  • Thessaloniki Pride
  • Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
  • Proud Seniors Greece (ομαδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)
  • Πολύχρωμο Σχολείο
  • Υπερήφανοι Γονείς
  • ΛΟΑΤ ΑμεΑ
  • Intersex Greece - Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ
  • Orlando LGBT+
  • Rainbow Seniors
  • Θετική Φωνή - Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος
  • Red Umbrella Athens
  • Athens Pride
  • Κιουρι-at
  • AMOQA
  • Femctωrìa

Στις αυριανές κινητοποιήσεις καλούν επίσης η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθώς επίσης και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Η ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

Πριν τρία χρόνια όλες, όλοι, όλα παγώσαμε από τις εικόνες της αναίτιας  δολοφονίας του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh! στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ζακ ήταν περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, genderqueer, drag queen, οροθετικός, ζωηρός, τολμηρός, διαφορετικός, ακτιβιστής, αντιφασίστας, ένας άνθρωπος σε διαρκή κίνδυνο που είχε απέναντί του θηρία έτοιμα να τον κατασπαράξουν. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά εκείνη την ημέρα τα κατάφεραν και τον κατασπάραξαν. Δολοφονήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς δικαιοσύνη, παρακάμπτοντας κάθε έννοια κράτους Δικαίου από «νοικοκυραίους» που «προστάτευαν την περιουσία τους» στο κέντρο της Αθήνας. Δολοφονήθηκε με τη συμβολή των ανθρώπων που υποτίθεται ότι πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, για να μας προστατεύουν. Δολοφονήθηκε μπροστά στα αδιάφορα μάτια ενός πλήθους κόσμου που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την αποτρόπαια αυτή πράξη.

Ακολούθησε μια καθημερινή επανάληψη της δολοφονίας του από ΜΜΕ που προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του, υποκαθιστώντας για άλλη μια φορά τη δικαιοσύνη και ποτίζοντας με ομοφοβικό και ρατσιστικό μίσος το κοινό τους.

Τρία χρόνια πέρασαν και οι δολοφόνοι μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, ανενόχλητοι και σκορπούν ομοφοβικό δηλητήριο ατιμώρητοι. Εν μέσω μάλιστα φονικής πανδημίας και με το ΕΣΥ εξουθενωμένο, η κυβέρνηση επέλεξε να τοποθετήσει Υπουργό Υγείας έναν ακραιφνώς ακροδεξιό, συνήγορο υπεράσπισης των αστυνομικών που συνέπραξαν στη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie. Σε όποιον/α διατηρούσε λίγα ψήγματα αυταπάτης σε σχέση με τον βαθιά συντηρητικό, ακροδεξιό και ΛΟΑΤΚΙφοβικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο τελευταίος ανασχηματισμός έδωσε την απάντηση.

Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον δολοφονημένο και ποτέ ξεχασμένο αδελφό μας Ζακ, δίπλα στην αδελφή μας Zackie Oh! Με απόλυτη ψυχραιμία και σταθερά προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές αρχές και κατακτήσεις που προασπίζονται και κατοχυρώνουν τα ανθρωπιστικά ιδανικά, απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να τιμήσουν τον ρόλο τους εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις, προστατεύοντας τον πολίτη από κάθε αυθαιρεσία, κρατική αμέλεια ή ηθικό ακρωτηριασμό. Η απονομή δικαιοσύνης συνιστά τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh!

Αλλά δεν αρκεί. Η απάντηση στον κοινωνικό κανιβαλισμό και σε όσους, πολιτικά και κοινωνικά τον «νομιμοποιούν», προϋποθέτει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Προϋποθέτει συντεταγμένη παρέμβαση από την ίδια την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Είναι χρέος όλων μας να απαιτήσουμε την τιμωρία των δραστών αλλά και να αγωνιστούμε ώστε να εκλείψουν οριστικά και αμετάκλητα ο σεξισμός, η ΛΟΑΚΤΙφοβία, η μισαλλοδοξία και κάθε είδους διακρίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»:

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, ο φασισμός όμως δεν έχει πάψει να αποτελεί απειλή. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των ονομάτων μαθητών δημόσιου νηπιαγωγείου, στην υπηρεσία ξενοφοβικής προπαγάνδας, είναι ένα μόνο δείγμα για το ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία όχι μόνο δεν έχουν ξεριζωθεί, αλλά εκπορεύονται όχι μόνο από δηλωμένους νεοναζί, αλλά και από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η ρητορικές του μίσους εξακολουθούν να χαϊδεύουν ακροδεξιές συμπεριφορές και ανακλαστικά συμπολιτών μας, για να προσελκύσουν ψήφους βαμμένες με αίμα.

Αύριο Τρίτη 21/9 στις 6μμ, η Ανοιχτή Πόλη θα είναι στην οδό Γλάδστωνος, τρία χρόνια αφού ο Ζακ/ZackieOh έπεσε στο σημείο, δολοφονημένος από τη μισαλλόδοξη βία.

Τρία χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη και οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Αύριο στη Γλάδστωνος, θα επιβεβαιώσουμε τη στήριξή μας στα αιτήματα της LGBTQ+ κοινότητας και θα διεκδικήσουμε μια πόλη αλληλεγγύης, ορατότητας και ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL