Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ο λογαριασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο λογαριασμός

Μπαρ στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ήταν περίπου η ώρα που τελείωνε η νύχτα και ξεκινούσε η ημέρα, όταν η νεαρή τουρίστρια με τα απολύτως απαραίτητα ελληνικά κατέβηκε τα λίγα σκαλιά του μπιστρό και πλησίασε τον πάγκο του μπαρ· με μια πλαστική κάρτα στο χέρι και ένα πρόσωπο φωτισμένο από χαρά.

Η μοναδική εργαζόμενη στο μπαρ, που τα τελευταία πολλά χρόνια εκτελούσε ταυτόχρονα χρέη σερβιτόρου, μπαργούμαν, λαντζέρισσας και καθαρίστριας, παρέλαβε την κάρτα της άγνωστης τράπεζας, αφού πρώτα άλειψε τα χέρια της με αντισηπτικό. Με λίγα πλάγια βήματα πλησίασε την ταμειακή μηχανή και πέρασε την κάρτα από το μηχάνημα της τράπεζας.

Η πολυεθνικότητα του τραπεζικού συστήματος επέτρεπε σε όλους να μπορούν να πληρώνουν τα πάντα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή τον τόπο προσωρινής ή μόνιμης διαμονής τους. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναμονές. Με ένα μόνο απαλό πέρασμα που μπορούσε να γίνει με μια κάρτα, ένα κινητό τηλέφωνο και άλλοτε πλησιάζοντας ένα έξυπνο ρολόι στο POS.

Χωρίς sef test, χωρίς rapid, χωρίς μοριακό.

Τον τελευταίο καιρό όλο και λιγότεροι άνθρωποι είχαν στην τσέπη τους μετρητά. Από τότε που έγινε καθημερινότητα ο κορωνοϊός, ο όρος "βρόμικο χρήμα" απέκτησε διαφορετική έννοια.

Η αναφορά πλέον δεν αφορούσε μεταφορικά τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες ούτε κυριολεκτικά τα λερωμένα χρήματα των εργατών από μουντζούρες ή λάσπες.

Αφορούσε περισσότερο τα μικρόβια των νομισμάτων που μπορούσαν να αλλάζουν χέρια δίνοντας έτσι και μία ικανοποίηση σε όλους εκείνους που θεωρούσαν πως το χρήμα έτσι ή αλλιώς δεν ήταν και πολύ καθαρό, αφού ήταν αποτέλεσμα εκμετάλλευσης.

Το απαλό πέρασμα της κάρτας πάνω από το μηχάνημα έδωσε τα τέσσερα πράσινα λαμπάκια, σήμα ότι η συναλλαγή έγινε αποδεκτή. Η συσκευή όμως ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο λογαριασμός ήταν τρεχούμενος ή ταμιευτηρίου;

Η πολυπράγμων εργαζόμενη ζήτησε διευκρινίσεις από την κοπέλα, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάλαβε το παραμικρό που θα την έκανε να βοηθήσει στη διαχείριση της τραπεζικής κρίσης που βρισκόταν προ της συσκευής.

Οι θαμώνες δε, ακουμπισμένοι στο μπαρ ή κρεμασμένοι από τα ποτήρια τους, αδυνατούσαν κι εκείνοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε μία ερώτηση που ήταν φτιαγμένη για τραπεζικό υπάλληλο και όχι για σερβιτόρο ή πελάτη μπαρ.

Ελλείψει βοηθείας, η εργαζόμενη απάντησε στη συσκευή: “ταμιευτηρίου” και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή. Επιστρέφοντας την κάρτα στη νεαρή κοπέλα, απολογήθηκε για τα φτωχά αγγλικά της, που ήταν σαν τον τραπεζικό της λογαριασμό, “φτωχά και λιμνάζοντα”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL