Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εταιρεία efood σε εργαζομένους / Ή με μπλοκάκι ή απολύεστε - Το μήνυμα που έλαβαν οι διανομείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εταιρεία efood σε εργαζομένους / Ή με μπλοκάκι ή απολύεστε - Το μήνυμα που έλαβαν οι διανομείς

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ E-FOOD

Σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην efood αφού άρχισαν να λαμβάνουν, όπως καταγγέλλουν, τελεσίγραφο προκειμένου να αποδεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους διαφορετικά η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί.

Σε σχετικό μήνυμα που έλαβαν πολλοί εργαζόμενοι αναφέρεται ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ E-FOOD

Το μήνυμα αυτό άρχισαν να λαμβάνουν στο κινητό τους εργαζόμενοι της e-food από την Τετάρτη μέσω της εφαρμογής Road runner,  εφαρμογή μέσω της οποίας διασυνδέονται οι διανομείς με την efood και τις παραγγελίες που πέφτουν στο σύστημά της εταιρείας.

Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο στο Twitter με το hashtag #cancel_efood να είναι πρώτο στα δημοφιλή και με πολλούς χρήστες να υποστηρίζουν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 2.700 οι διανομείς της e-food, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ενοικιαζόμενοι από την Manpower και εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις που παραδοσιακά ανανεώνονταν.

«Εκβιασμός με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης»

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Αττικής, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εταιρία «εκβιάζει τους διανομείς με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης».

Όπου «συνεργάτης», σημειώνει το Συνδικάτο, σημαίνει την εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, «όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. «Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

Να σημειωθεί ότι η e-food, ήδη, από τον Ιούλιο με ανακοίνωσή της είχε προαναγγείλει το νέο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας που θα επέβαλε, υποστηρίζοντας ότι «εξασφαλίζει στους ενδιαφερόμενους ανταγωνιστικές αμοιβές, προσωπικό προγραμματισμό, ευελιξία, πρόσθετη αμοιβή απόδοσης κάθε μήνα, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τον όγκο και τις χιλιομετρικές αποστάσεις των παραγγελιών, παροχή μέρους του εξοπλισμού και διαμόρφωση της αμοιβής βάσει διανυόμενων χιλιομετρικών αποστάσεων, αφού αμείβονται περισσότερο και ανά παραγγελία».

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής θα πραγματοποιήσει συνέλευση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενώ συνέλευση, για το θέμα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 10:30 και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. 

Γ. Ραγκούσης: Μπορούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους χάρη στους αδίστακτους Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

«Οι εταιρείες ντελίβερι #cancel_efood μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ουσιαστικά ως δούλοι, γιατί με τον εργασιακό νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης Χατζηδάκης κατήργησαν τη δική τους!! εγκύκλιο - Βρούτσης Νοέμβριος 2020 - η οποία καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ραγκούσης σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η μεροληψία αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας υπέρ των κάθε λογής συμφερόντων, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL