Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Βάνα Παπαευαγγέλου / Ανησυχητική η στασιμότητα στους εμβολιασμούς άνω των 55 ετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάνα Παπαευαγγέλου / Ανησυχητική η στασιμότητα στους εμβολιασμούς άνω των 55 ετών

εμβολιασμός
EUROKINISSI

Καμπανάκι άλλη μια φορά χτύπησε  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, για τη στασιμότητα στους εμβολιασμούς ειδικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μάλιστα «ανησυχητική». Κάνοντας έκκληση στις ομάδες πληθυσμού άνω των 50 ετών και κυρίως άνω των 65 ετών, «να εμβολιαστούν σήμερα».

Οσον αφορά την πορεία της πανδημίας ότι είπε παρουσιάζει ύφεση, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 2.109 ανά ημέρα. Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα πρέπει να παρατηρούμε τον αριθμό των κρουσμάτων δεδομένου ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι πρακτικές ελέγχου τροποποιήθηκαν. Θα δούμε πλέον μεγάλη αύξηση των αυτοδιαγνωστικών test, καθώς οι μαθητές θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Και δεν θα είναι έκπληξη να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των self test στους μαθητές, αλλά και τα rapid test σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε τις 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν» ανέφερε η Β.. Παπαευαγγέλου, συμπεριλαμβάνοντας και τα self test. Για τα οποία σημείωσε ότι η θετικότητα των self test συμβαδίζει πλέον με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά περιφέρεια, κάτι που δείχνει τη χρησιμότητά τους στην επιτήρηση της πανδημίας.

Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, είπε ότι κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο, αλλά εκτίμησε ότι είναι λογικό να εμφανιστεί αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία. Πρόσθεσε ότι «212 ασυμπτωματικά παιδιά, 5-17 ετών στην επικράτεια, εντοπίστηκαν με κορωνοϊό, από τα self test που έγιναν ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Παράλληλα επισήμανε ότι «η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα. «Πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδίως όσοι συμπολίτες μας είναι ευάλωτοι, που πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή στις μετακινήσεις και τις επαφές τους».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού, επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να νονήσει κάποιος είναι 10 φορές μικρότερος εάν έχει εμβολιαστεί, σε σχέση με το αν δεν έχει εμβολιαστεί.

Η Β. Παπαευαγγέλου συσχέτισε την εμβολιαστική κάλυψη περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων και της θετικότητας που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές. Όπως υποστήριξε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.

Για την Αργολίδα και την Πιερία όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ανέφερε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ' ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%.

Έκανε λόγω για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας μάλιστα και στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, χαρακτήρισε δυσοίωνο ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%. Ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 και προέβλεψε ότι για τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι αυτός όσον θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοιό θα παραμείνει σταθερός.

Για την επιβάρυνση του ΕΣΥ είπε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, καθώς αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ ο μέσος 7ήμερος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώθηκε στις 207 ανά ημέρα. Όπως είπε το 68% των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών, κάτι που δείχνει, όπως είπε, γιατί ιδίως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL