Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Τα νέα δεδομένα για τις θρομβώσεις και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Τα νέα δεδομένα για τις θρομβώσεις και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Γεροτζιάφας
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας παρουσιάζει νέα στοιχεία και νέες εκτιμήσεις για τις θρομβώσεις σε σχέση με τα mRNA εμβόλια και αυτό της AstraZeneca. 

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης αναφέρεται σε περιστατικά που ο ίδιος έχει περιθάλψει και επισημαίνει ότι:

«Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οι θρομβώσεις με τα εμβόλια mRNA είναι σύμπτωση. Το σύνδρομο VITT μετά τον εμβολιασμό με ΑΖ είναι συνέπεια γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στους οποίους προϋπάρχει ένα από τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει η σπάνια επιπλοκή του VITΤ (η οποία αντιμετωπίζεται και δεν είναι θανατηφόρα)».

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας επισημαίνει ότι αυτή είναι η φυσιοπαθολογική βάση που «ερμηνεύει» τα δεδομένα των μεγάλων κλινικών μελετών (φάσης ΙΙΙ) και των επιδημιολογικών αναλύσεων από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά.

Παράλληλα κάνει πέντε προτάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα:

Εμβολιαζόμαστε μαζικά και γρήγορα

• Διεκδικούμε δωρεάν περίθαλψη έγκαιρα στο σπίτι

• Σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση και επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

• Παράγουμε και κωδικοποιούμε την καινούργια γνώση για να εφαρμόζεται γρήγορα από το πιο αναπτυγμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έως το πιο απομακρυσμένο χωριό. 

Εντάσσουμε στην προσπάθεια το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες. Το κράτος επιβάλει από τώρα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους τους όρους και της τιμές παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών (όπως έκανε το γαλλικό κράτος τον Ιούνιου του 2020). Δεν πρεπει να επαναληφθεί το δράμα της Θεσσαλονίκης του περσινού Οκτώβρη..

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα

Εδώ και μια δεκαετία κάθε μέρα στην Γαλλία συμβαίνουν περίπου 500 θρομβώσεις. Από τον Γενάρη που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του COVID-19 συμβαίνουν 500 θρομβώσεις ημερησίως μετά το εμβόλιο (που από τον Μάρτη είναι mRNA).

Χθες (ξανά)είδα στο ιατρείο έναν 50χρονο με ιστορικό ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι σε μακροχρόνια αντιπηκτική θεραπεία. Τον Μάρτη, 9 μέρες μετά το εμβόλιο της Astra έκανε νέο ισχαιμικό επεισόδιο. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν ότι επρόκειτο περί επιπλοκής του εμβολίου (αυτό λέγεται αυξημένη επαγρύπνηση και καλά κάναμε). Σκεφτόμασταν ότι ήταν το σύνδρομο που αργότερα ονομάστηκε VITT (η ανοσολογικής αιτιολογίας θρόμβωση που εμφανίζεται σε 1/100000 εμβολιασμένους). 

Αυτό ήταν ένα από τα δύο περιστατικά που μας κινητοποίησαν ώστε να κάνουμε έκκληση για αυξημένη προσοχή στην χρήση του ΑΖ (θυμίζω την παρέμβασή μου στην Ελλάδα με την συνέντευξή στον Νίκο Ξυδάκη στο Κόκκινο).

Κάναμε ενδελεχή έλεγχο της αιμόστασης και ενεργοποίησης των ενδοθηλιακών κυττάρων και όλα τα τεστ που εν τω μεταξύ αναδείχθηκαν για την διάγνωση του VITT. Το αποτέλεσμα, 4 και 6 μήνες μετά: αποδεδειγμένα η θρόμβωση δεν οφειλόταν στο εμβόλιο.

Δεύτερη περίπτωση την ίδια περίοδο: μια γυναίκα 60 χρονών έπαθε πνευμονική εμβολή 2 μέρες μετά το εμβόλιο της Pfizer. Η αντίδρασή μας ήταν η ίδια (θυμίζω ότι στην ίδια συνέντευξη στο κόκκινο είχα αναφέρει - και είχα γράψει σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και site) ότι και σε ανθρώπους που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παρατηρούνται θρομβώσεις. 

Ίδια διαγνωστική διαδικασία ίδιο συμπέρασμα. Έχουμε στην « συλλογή μας » τουλάχιστον δέκα όμοιες περιπτώσεις. Η θρόμβωση οφείλεται σε άλλους λόγους κ όχι στον εμβολιασμό.

Θα μπορούσε, και σωστά, να πει κανείς πως πρόκειται για περιπτωσιολογία (αν και ποτέ δεν χρησιμοποιώ αυτή την μέθοδο). Ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα δείχνει οτι οι θρομβώσεις που συμβαίνουν μετά τον εμβολιασμό είναι "σύμπτωση".

Για την κατανόηση αυτού του συμπεράσματα από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αναφέρω ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας (ως ειδικοί της θρόμβωση) για την ανεύρεση της αιτιολογίας της θρόμβωσης είναι η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται από τον κανόνα 3 C (cause, conséquence, coincidence στα ελληνικά: αιτία, συνέπεια ή σύμπτωση). 

Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οι θρομβώσεις με τα εμβόλια mRNA είναι σύμπτωση. 

Το σύνδρομο VITT μετά τον εμβολιασμό με ΑΖ είναι συνέπεια γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στους οποίους προϋπάρχει ένα από τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει η σπάνια επιπλοκή του VITΤ (η οποία αντιμετωπίζεται και δεν είναι θανατηφόρα). 

Αυτή είναι η φυσιοπαθολογική βάση που « ερμηνεύει » τα δεδομένα των μεγάλων κλινικών μελετών (φάσης ΙΙΙ) και των επιδημιολογικών αναλύσεων από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μέχρι σήμερα. 

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (έχω αναλύσει αλλού τον στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος).
Ο μαζικός καθολικός εμβολιασμός μαζί με την ανίχνευση των ασθενών με covid και την έγκαιρη παροχή περίθαλψης στο σπίτι και η ενίσχυση των νοσοκομείων είναι ο τρόπος για την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας
• Εμβολιαζόμαστε μαζικά και γρήγορα
• Διεκδικούμε δωρεάν περίθαλψη έγκαιρα στο σπίτι
• Σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση και επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
• Παράγουμε και κωδικοποιούμε την καινούργια γνώση για να εφαρμόζεται γρήγορα από το πιο αναπτυγμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έως το πιο απομακρυσμένο χωριό. 
• Εντάσσουμε στην προσπάθεια το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες. Το κράτος επιβάλει από τώρα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους τους όρους και της τιμές παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών (όπως έκανε το γαλλικό κράτος τον Ιούνιου του 2020).
Δεν πρέπει να επαναληφθεί το δράμα της Θεσσαλονίκης του περσινού Οκτώβρη.
ΥΓ: Είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνει κανείς τους θανάτους για να βγάλει συμπεράσματα και να ευφησυχάσει. Η μείωση των αριθμών των εισαγωγών στην ΜΕΘ και των θανάτων οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην πρόοδο της γνώσης στην αντιμετώπιση της νόσου και στην εμπειρία των γιατρών της πόλης και του νοσοκομείου στην διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL