Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.9°C21.8°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.8°C
0 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C20.8°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C15.9°C
0 BF 94%
Νίκος Καπραβέλος / «Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο οξυγόνο;»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Καπραβέλος / «Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο οξυγόνο;»

Νίκος Καπραβέλος

Σοκάρουν οι περιγραφές του Νίκου Καπραβέλου, συντονιστή-διευθυντή στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως τόνισε, μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα, από το 1987, 34 χρόνια στην ΜΕΘ, δεν έχει ξαναδεί έναν ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα, όπως η Covid-19

«Αυτή την στιγμή στην Μονάδα μου, που είναι γεμάτη, έχω 12 ασθενείς, οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους, τους έχουμε βάλει τεχνητό νεφρό, μυοκαρδίτιδες, οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι» υπογράμμισε. «Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στην ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στην θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών. Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι» σημείωσε. 

«Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο;» περιέγραψε ο εντατικολόγος-πνευμονολόγος.

«Θα το πληρώσουμε ακριβά και στο τέταρτο κύμα»

«Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις», σημείωσε ο Ν. Καπραβέλος.

«Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ελεγχόμενη, παρότι μας φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός των θανάτων. Εξαρτάται ποιον στόχο βάζεις. Γιατί δεν μπορεί να βάζεις στόχο την μείωση των θανάτων αλλά την εξάλειψή τους, να μετατρέψουμε αυτή την θανατηφόρο πανδημία σε ένα κοινό κρυολόγημα. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν το έχουμε κάνει και θα το πληρώσουμε ακριβά και στο 4ο κύμα».

Η περσινή εμπειρία στην Βόρεια Ελλάδα φοβίζει και φέτος τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζει πως όταν οι υγειονομικές ανάγκες ήταν τεράστιες και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας ήταν πολύ μικρότερες, χάνονταν ασθενείς, χωρίς να μπορεί να κλιμακωθεί η θεραπεία τους, με την χορήγηση μόνο οξυγόνου. «2 στους 3 ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ και ήταν μικρής ηλικίας, μεταξύ 50 και 70 ετών, χάσαμε φίλους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων, ανά 100.000 κατοίκους» ανέφερε.

«Θα αρχίσουν οι περιορισμοί»

Οι επόμενοι δύο μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε τόσες πνευμονίες αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια εποχή και ακόμα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου» επισήμανε.

Ο Ν. Καπραβέλος, προειδοποιεί ότι θα αναγκαστούμε αν πιεστούμε πάρα πολύ στο 4ο κύμα, να περιορίσουμε πάλι τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία» τόνισε.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά

Βλέπουμε να νοσούν και οι εμβολιασμένοι, αλλά είναι με ελαφρά συμπτωματολογία, είπε ο Ν. Καπραβέλος και τόνισε πως το μεγάλο όπλο είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η μόλυνση. «Δεν θα δούμε την τρομερή καταστροφή στα όργανα του ανθρώπου. Και τα παιδιά που είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, εάν νοσήσουν προσβάλλονται όλα τα όργανα, μόνο που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτρέπει την σοβαρή νόσο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες συνέπειες. Τι συμπεριφορά θα έχει το νεφρό, το μυοκάρδιο, ο πνεύμονας, όταν μεγαλώσουν, άρα δεν είναι ανάγκη να περάσουν από την διαδικασία της μόλυνσης», υπογράμμισε καταλήγοντας.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL