Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Εμβολιασμός / Και επίσημα τρίτη δόση από 14 Σεπτεμβρίου – Ποιους αφορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Και επίσημα τρίτη δόση από 14 Σεπτεμβρίου – Ποιους αφορά

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την «αναμνηστική» τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε πρώτη φάση, η τρίτη δόση αφορά σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι στις 13/9 θα λάβουν sms υπενθύμισης.

Σύμφωνα με τον Μ Θεμιστοκλέους θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες κατηγορίες που θα λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Νωρίτερα, η Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί η τρίτη δόση σε άτομα των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί και «ενδεχομένως χρειάζονται μία βελτίωση».


Συγκεκριμένα, η ίδια σημείωσε ότι στόχος, της τρίτης δόσης είναι να δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό και σε άτομα των οποίων τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης χρόνου και για τα οποία χρειάζεται ενίσχυση του επιπέδου των αντισωμάτων.

Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού για άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή απόκριση, όπως καρκινοπαθείς, άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, νεφροπαθείς και άτομα τα οποία πάσχουν από άλλα χρόνια και σοβαρά προβλήματα είτε από νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι μελετώνται βιβλιογραφικά δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων που θα λάβουν την τρίτη δόση όπως άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους άνω των 60 ετών, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής βρίσκεται σε τελική φάση.

Εγκυμοσύνη

Στην ασφάλεια του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό κατά την περίοδο της κύησης αναφέρθηκε και πάλι η Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια επικαλούμενη 4 μεγάλες έρευνες επανέλαβε ότι δεν υπάρχει φόβος για τις εγκύους.

Η ίδια σχετικά με μελέτη του CDC η οποία δημοσιεύτηκε στις 29/8 και αφορά σε 2.500 εγκύους σημείωσε ότι το συμπέρασμα, είναι ότι ο εμβολισμός είναι εξίσου ασφαλής και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης καθώς η μελέτη εστιάζει στις πρώτες 20 εβδομάδες. «Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους για όλα τα τρίμηνα της κύησης», σημείωσε χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες γυναίκες σε ΜΕΘ και από αυτές οι 25 το 2021. Δύο από τις 29 έχασαν τη ζωή τους.

Εμβολιασμός 12-17 ετών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση του των κρουσμάτων στις ηλικίες 12-17 πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Μάλιστα, η ίδια αναφερόμενη σε επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ σημείωσε ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν από την 01/03/20 έως τις 14/8/21 λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», ενώ πρόσθεσε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους έχουν εμβολιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL