Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ελληνικός Χρυσός / Οριστική καταδίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών για ρύπανση του νερού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικός Χρυσός / Οριστική καταδίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών για ρύπανση του νερού

Χαλκιδική
πηγή φωτογραφίας antigoldgr.org

Για τη ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής, καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα και είχαν ασκήσει έφεση.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το alterthess, αποφάσισε την καταδίκη του Ευστ. Λιάλιου, τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή και την καταδίκη του Μ. Θεοδωρακόπουλου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σε εφτά μήνες με αναστολή. Πρωτόδικα τα δύο στελέχη της εταιρείας καταδικάστηκαν σε έξι μήνες και ένα χρόνο αντίστοιχα.

Η δίωξή των στελεχών της Ελληνικός Χρυσός έγινε το 2015, μετά από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη και καταγγελίες πολιτών, για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας.

Μάλιστα οι καταγγελίες των πολιτών για ρύπανση βεβαιώνονται και από τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο. Τα πορίσματα έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού κάτι που συνιστά ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα πορίσματα εστάλησαν από τον Δήμο Αριστοτέλη στην Εισαγγελία Χαλκιδικής η οποία και διέταξε τη δίωξή.

Στο δίκη σε δεύτερο βαθμό που έγινε την 1η Σεπτέμβρη, οι δικηγόροι της εταιρείας προσκόμισαν έγγραφα που υποστήριζαν ότι είναι εσφαλμένες οι κρίσεις των επιθεωρητών, κάτι που το δικαστήριο δε δέχτηκε και απέρριψε την έφεσή τους.

Παρά το πλήθος πληρωμένων δημοσιευμάτων της Ελληνικός Χρυσός για να πείσει για περιβαλλοντικά φιλική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την εγγύηση της για «την ασφαλή διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων», τα δεκάδες πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των βεβαιώσεών τους για ρύπανση του νερού, πορίσματα που έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, βεβαιώνουν ότι η πρακτική της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο από φιλική προς το περιβάλλον ήταν.

Η οριστική καταδίκη των δύο στελεχών της εταιρείας έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι εκκρεμεί δίκη δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας μετά από δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ`εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL