Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C28.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.6°C27.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.5°C
2 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.0°C24.7°C
2 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 21%
Πυρκαγιά στην Κερατέα / Κάηκαν σπίτια - Μάχη να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Κερατέα / Κάηκαν σπίτια - Μάχη να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Φωτιά Κερατέα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ύφεση καταγράφεται για την ώρα στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στη θέση Μαρκάτι στον Δήμο Λαυρεωτικής. Νωρίτερα, το μέτωπο έλαβε διαστάσεις πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο για την ώρα τα ενεργά μέτωπα δεν αποτελούν ιδιαίτερη απειλή.

Αξιωματικοί της πυροσβεστικής η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, ωστόσο υπάρχουν πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα. Συνεχίζεται η μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Αγωνία για το τι θα συμβεί τη νύχτα όταν και τα εναέρια μέσα δε μπορούν να μετέχουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημολάκι.

Φωτιά Κερατέα
INTIME/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Φωτιά Κερατέα
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα άτομο που επέβαινε σε λευκό αυτοκίνητο να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Φωτιά Κερατέα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Μπάμπης Γαλάνης, μιλώντας στο Open δήλωσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο

 

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Ο Δημήτρης Λουκάς σημείωσε ότι αγνοείται ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Ο γιος της μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι αλλά αυτό δεν είναι δυνατό γιατί έχει πιάσει φωτιά.

Φωτιά Κερατέα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Πολλοί κάτοικοι αν και είχε δοθεί εντολή εκκένωσης παρέμειναν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Φωτιά Κερατέα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η πυρκαγιά εκτεινόταν σε όλο το τόξο Μερκάτι - Συντερίνα - Άγιο Κωνσταντίνο, και καίει πευκοδάσος. Το ένα μέτωπο ήταν στην κορυφογραμμή πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

 

Φωτιά Κερατέα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μπάχαλο ωστόσο σημειώθηκε με τα μηνύματα εκκένωσης από το 112. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ αρχικά οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου έλαβαν SMS να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο, στις 2 το μεσημέρι πήραν νέο μήνυμα να κατευθυνθούν προς Λαύριο. Στη συνέχεια από το λογαριασμό του 112 στο Twitter αφαιρέθηκε τελείως η ανάρτηση που τους οδηγούσε προς Ανάβυσσο.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στον #Άγιο_Κωνσταντίνο #Αττικής εκκενώστε τώρα προς #Ανάβυσσο

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

112 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟ
Το αρχικό μήνυμα του 112 που ζητούσε η εκκένωση να γίνει προς την Ανάβυσσο

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς ήδη από τη 1 το μεσημέρι καλούσε τους κατοίκους του Αγ. Κωνσταντίνου να εκκενώσουν προς Λαύριο, τονίζοντας ότι ο δρόμος προς την Ανάβυσσο ήταν κλειστός.

Νωρίτερα από το 112 δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών Μαρκάτι και Συντερίνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 3 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. .

Για πολύ μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, που βρίσκεται στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο αέρας είναι πολύ δυνατός. «Το βόρειο μέτωπο έχει κάψει ήδη έναν τεράστιο λόφο. Δεν έχω εικόνα τι γίνεται στο νότιο μέτωπο» υπογράμμισε.

ΦΩΤΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑ
PHOTO FACEBOOK/ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Κύριος στόχος μας είναι να μην απλωθεί η φωτιά προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπε, οι άνεμοι είναι έντασης 6-7 μποφόρ και η προσπάθεια είναι το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Καμάριζα και να ανασχεθεί πριν φτάσει στον δρυμό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες κατοικίες στην περιοχή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Αττικής στέλνει και χωματουργικά μηχανήματα για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί από την αστυνομία η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Λαυρίου - Καμαρίζης από την περιοχή των εργατικών Κατοικιών προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Λαυρίου - Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στην παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου από την γέφυρα Αδάμ, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Λαυρεωτικής Δ. Λουκά στο facebook.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL