Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Ανυπολόγιστη η καταστροφή - Διάσπαρτες πύρινες εστίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Ανυπολόγιστη η καταστροφή - Διάσπαρτες πύρινες εστίες

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη
(avgi.gr)

Με διάσπαρτες πύρινες εστίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, μετά και την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Πάνω από 500 πυροσβέστες, αλλά και εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν τιτάνιο αγώνα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν τα εναέρια μέσα.

Για «εξαιρετικά δύσκολη νύχτα» έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, είπε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη, με ένα ενεργό μέτωπο και τα υπόλοιπα 3 σε ύφεση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι εντός της ημέρας θα οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι έχουν καεί 12,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους. Όπως είπε, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές ζημιές. Επίσης, υπάρχουν 27 επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά, ενώ άλλα  64 έχουν ζημιές.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, έγιναν 71 επεμβάσεις της πολιτικής προστασίας για την απομάκρυνση 182 ατόμων από τον τόπο της πυρκαγιάς. Στο σύνολο, όπως είπε, έγιναν 442 διασώσεις.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ο δήμος Αχαρνών

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η κατάσταση ανάγκη ισχύει έως και 3 Φεβρουαρίου του 2022.

Η έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά:

Εικόνες ανυπολόγιστης καταστροφής αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας:

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης επιχειρούν σήμερα το πρωί 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν 5 αεροπλάνα και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη
(avgi.gr)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα»

Λίγο μετά τις 8 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να ενημερωθεί για την  εξέλιξη της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του, μετά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και τους εθελοντές. «Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαιγά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα» υποστήριξε, ενώ χαρακτήρισε θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν» ανέφερε ακόμη. Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ενώ κάλεσε όλους σε εγρήγορση καθώς όπως είπε τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τα 4 μέτωπα στην περιοχή της Βαρυμπόμπνης, ένα πραμένει ενεργό ενώ τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση. Ο ίδιος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Ανέφερε ακόμη ότι τα εναέρια μέσα έχουν πλέον συγκεκριμένη αποστολή, να συνδράμουν στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.      

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Εκκενώθηκε και τμήμα του Κρυονερίου     

Μάλιστα, τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.      

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.  

Αλέξης Τσίπρας: «Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη»

Μαζί με τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης, της Εύβοιας, της Μεσσηνίας ξενύχτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή την εφιαλτική νύχτα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που ξενυχτούν αγωνιώντας για τις περιουσίες τους. Στη Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία. Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter τα ξημερώματα.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL