Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Καύσωνας / Όταν ο ήλιος δύει, κλείστε τα όλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / Όταν ο ήλιος δύει, κλείστε τα όλα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΗ
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να κλείνουν τα φώτα και τους θερμοσίφωνες, αλλά τσιμουδιά για το κόστος της ενέργειας, καθώς η χονδρεμπορική τιμή έχει εκτιναχθεί σπάζοντας διαδοχικά, τις τελευταίες ημέρες, ρεκόρ

Στο “κόκκινο” βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τα όρια του οποίου δοκιμάζονται σκληρά προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ρεύματος εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, αλλά και τουριστικής αιχμής, καθιστώντας κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τα δίκτυα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα και ήδη από την περασμένη εβδομάδα δεν έλειψαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές, αν και περιορισμένης έκτασης και διάρκειας σε γενικές γραμμές και προς το παρόν.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλη τη χώρα, καθώς μπορεί στα αστικά κέντρα η έξοδος του Αυγούστου να μειώνει τη συνολική κατανάλωση, όμως αυξάνεται αντίστοιχα στα νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς, που επιβαρύνονται επιπλέον από τις αφίξεις και ξένων επισκεπτών.

Η αύξηση των φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη ανέλθει σε ιστορικά ρεκόρ (δεκαετίας), ξεπερνώντας τις 9.300 μεγαβατώρες το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει σε 9.500 - 10.000 μεγαβάτ - ρεκόρ που αναμένεται να επαναληφθούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν εντός των ημερών.

Πλέον επιστρατεύονται όλες οι δυνατότητες της παραγωγής, αφού με την εισαγωγή και της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 3, που ήταν εκτός συστήματος εδώ και μήνες, τα λιγνιτικά δουλεύουν όλα στο φουλ, οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν σχεδόν το μισό του αναγκαίου φορτίου, οι εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες αυξάνονται κατά το δυνατόν. H συμβολή των ΑΠΕ περιορίζεται, καθώς λόγω άπνοιας τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν να συνεισφέρουν και ουσιαστικά “μπαίνουν” μόνο φωτοβολταϊκά, που ωστόσο συνδράμουν έως το μεσημέρι, δημιουργώντας θέμα επάρκειας από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Παράλληλα, αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της διακοψιμότητας, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος έχοντας ήδη περικόψει φορτία ύψους περίπου 200 MW (χαλυβουργίες) για όλη την εβδομάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάστηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και, σε συνεργασία με τους Διαχειριστές, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω πίεσης στο σύστημα επισημάνθηκε ότι είναι επιβεβλημένος ο συντονισμός αρμόδιων φορέων και ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων με τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ, ιδιώτες παραγωγούς), ενώ στη χθεσινή συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως “ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει”, ζητώντας -όπως και ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας την Κυριακή- από τους πολίτες περιορισμό της κατανάλωσης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε “τη βοήθεια των πολιτών” για μείωση της κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα 1 μ.μ. - 3 μ.μ., αλλά και 6 - 7 μ.μ. έως 10 - 11 μ.μ., εξηγώντας ότι “δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά”. Επιπλέον, ζητείται ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού σταθερά στους 26 βαθμούς, κλείσιμο του θερμοσίφωνα και των φώτων, αποφυγή λειτουργίας συσκευών μαγειρέματος και γενικότερα ηλεκτρικών συσκευών κατά τις ώρες αυτές...

Ουδείς λόγος γίνεται, βέβαια, για το κόστος, καθώς η χονδρεμπορική τιμή έχει εκτιναχθεί σπάζοντας διαδοχικά, τις τελευταίες ημέρες,ρεκόρ, που για σήμερα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, στα 154,08 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξήσεις που μέσω ρητρών οι προμηθευτές μεταφέρουν στους καταναλωτές, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερα “φουσκωμένους” προσεχείς λογαριασμούς...

Πάλι στους πολίτες η ευθύνη

Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό περιλαμβάνει το... σχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ. για την επάρκεια ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα, μεταφέροντας και πάλι την ευθύνη στους πολίτες.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. επισημαίνει ότι σήμερα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη. Ωστόσο, αναφέρεται, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες με προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο, “για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο δεν ακούσαμε κουβέντα”.

Όπως επισημαίνεται, όταν, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες...

Μπορεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δεν σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα, καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL