Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Μπαίνουμε στον Αύγουστο, επιστρέφουμε στην άνοιξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μπαίνουμε στον Αύγουστο, επιστρέφουμε στην άνοιξη

Διασώστες του ΕΚΑΒ
(INTIME NEWS)

Ήταν 27 Μαΐου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε σίγουρος για το ελληνικό καλοκαίρι, μιλώντας στην Bild. «Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», δήλωνε ο πρωθυπουργός τότε. Ήταν 4 Ιουλίου όταν ο Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο tourismtoday, επεσήμανε ότι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της.

Μπορούμε να παραθέτουμε και να αραδιάζουμε αμέτρητες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες παρουσίαζαν αντιφατικά μηνύματα, καταστροφικά και για τη δημόσια υγεία και για την πορεία του τουρισμού στη χώρα. Ωστόσο, οι δύο παραπάνω είναι χαρακτηριστικές του στρεβλού μηνύματος που πέρασε στην κοινωνία το Μαξίμου. Ειδικά όταν γίνονται από τον επικεφαλής της κυβέρνησης και τον υπουργό Τουρισμού.

Γιατί, όχι μόνο δεν βλέπουμε την κανονικότητα που μας έταξαν, αλλά έχουμε επιστρέψει για τα καλά σε επίπεδα άνοιξης, όταν η χώρα βίωνε την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Τη στιγμή, μάλιστα, που μπαίνουμε στον Αύγουστο και κατά συνέπεια στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Το τέταρτο κύμα ήρθε νωρίτερα από τις προβλέψεις, καθώς η χώρα έμεινε ανοχύρωτη σε επίπεδο μέτρων προστασίας, εμβολιασμών και ελέγχων. Πλέον βλέπουμε τις συνέπειες της ανέμελης χαλάρωσης -σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα-, κυρίως σε κρούσματα, θετικότητα, αλλά και νοσηλείες, με την πίεση στο σύστημα Υγείας να ανεβαίνει.

Προσεγγίζουν τον «μαύρο Απρίλιο» τα κρούσματα

Η χειρότερη περίοδος στη χώρα για το 2021 ήταν η κορύφωση του τρίτου κύματος, τον περασμένο Μάρτιο - Απρίλιο. Τότε ήταν που καταγράφηκε και το αρνητικό ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων, στις 30 Μαρτίου. Μάλιστα, βάσει της ημερομηνίας λήψης δειγμάτων και όχι των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, οι μέρες με πάνω από 4.000 κρούσματα ήταν: Τρίτη 16 Μαρτίου 4.058, Δευτέρα 22 Μαρτίου 4.155, Δευτέρα 29 Μαρτίου 4.680, Δευτέρα 5 Απριλίου 4.915 (ρεκόρ), Δευτέρα 12 Απριλίου 4.387 και Δευτέρα 19 Απριλίου 4.253. Όλες τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πλέον βλέπουμε τον μέσο όρο δεκαπενθημέρου στα κρούσματα να προσεγγίζει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς είδαμε μια απότομη άνοδο μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες, πολύ πιο άμεση από τις προηγούμενες εξάρσεις του κορωνοϊού. Ο μέσος όρος κρουσμάτων από τις 16 έως τις 28 Ιουλίου ήταν 2.554 και μόνο ο μέσος όρος των ημερών από 16 Μαρτίου έως 15 Απριλίου είναι περισσότερος. Δηλαδή πάνω στη «μαύρη» περίοδο του τρίτου κύματος.

Με τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο κρουσμάτων λοιπόν υποδεχόμαστε τον Αύγουστο, καλώντας τους τουρίστες να έρθουν σε έναν «ασφαλή» τουριστικό προορισμό...

Πίνακας

Σε επικίνδυνα όρια η θετικότητα

Τα κρούσματα από μόνα τους δεν λένε τίποτα, βέβαια. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πεις τη μισή αλήθεια και να παρουσιάσεις τα γεγονότα όπως συμφέρουν το εκάστοτε αφήγημα. «Ζευγάρι» πρέπει να πηγαίνει ο αριθμός των τεστ ή η θετικότητά τους.

Από το 1,3% στις 15-30 Ιουνίου, μέσα σε έναν μήνα είχαμε αλματώδη άνοδο -μεγαλύτερη των 2 μονάδων- και φτάσαμε τις τελευταίες ημέρες στο 3,41%. Μεμονωμένα, κάποιες ημέρες έχουμε ξεπεράσει το 4% - 5%. Σίγουρα δεν είμαστε στα επίπεδα του 6% - 7%, όταν όλη η χώρα ήταν στο κόκκινο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν θέσει ως όριο συναγερμού το 4%. Με τους ρυθμούς που ανεβαίνει η θετικότητα, δεν είναι απίθανο να το ξεπεράσουμε στους μέσους όρους, με χιλιάδες τουρίστες να αναμένονται στη χώρα τον Αύγουστο.

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας

Σε επίπεδα Μαΐου επέστρεψαν και οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, προσθέτοντας επιπλέον βάρος στο σύστημα Υγείας, το οποίο ήλπιζε σε μια κανονικότητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της λοιπής νοσηρότητας. Θυμίζουμε ότι τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80% με εντολή Κοντοζαμάνη, για να μετατραπεί το ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου.

Ο μόνος λόγος που η αύξηση των νοσηλειών δεν ακολουθεί την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων είναι ο εμβολιασμός. Σε μικρό ποσοστό μεν, θαυματουργός δε. Ακόμα και τη στιγμή που οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν ξεπερνούν το 50% του συνολικού πληθυσμού. Με αυτά τα δεδομένα, αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση, καθώς, αν είχε φροντίσει -μέσω εξασφάλισης δόσεων και διαφορετικής επικοινωνιακής τακτικής- να εμβολιαστούν εγκαίρως οι πολίτες, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Μπορεί να μπαίνει Αύγουστος και να περιμέναμε κάτι διαφορετικό από το περσινό... ανέμελο άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο βλέπουμε τα ίδια λάθη να επαναλαμβάνονται και τις συνέπειες πολύ πιο καταστροφικές. Κι αυτό γιατί τα φετινά λάθη έρχονται να πατήσουν πάνω σε ένα ατέλειωτο lockdown, στον δεύτερο δύσκολο χειμώνα και σε ένα χαμένο καλοκαίρι του 2020. Πάντως, με τα κρούσματα, τη θετικότητα και τις νέες εισαγωγές να κάνουν πισωγύρισμα σε επίπεδα άνοιξης, το πικ του καλοκαιριού μάς βρίσκει σε τεντωμένο σκοινί και σίγουρα όχι τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL