Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οπισθοδρόμηση και στην προσχολική αγωγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οπισθοδρόμηση και στην προσχολική αγωγή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ένα κολάζ από προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε πάμφτωχα κράτη τη δεκαετία του '70, όπως του Μπαγκλαντές και της Ινδίας, είναι η βάση πάνω στην οποία καλούνται να συζητήσουν για το μέλλον της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα του σήμερα, μισό αιώνα μετά, πολίτες, φορείς και κόμματα. Ή, αλλιώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει την επεξεργασία του σχετικού πλαισίου σε ιδιωτική εταιρεία, αφήνοντας απ' έξω τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους στο πεδίο και την ίδια την πραγματικότητα της χώρας.

Αποκομμένο από τις ανάγκες και την πρότερη εμπειρία

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνει, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Με αφορμή την κατάθεσή του προ ημερών για διαβούλευση, τονίζει ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο επιστημονικά διάτρητο, το οποίο πρέπει ν' αποσυρθεί το συντομότερο.

«Αντί αύξησης δωρεάν voucher και παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, διαφημίζουν ένα σχέδιο προσχολικής αγωγής, χωρίς όραμα και φιλοσοφία για την ελληνική πραγματικότητα. Αντ' αυτού, το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί κολάζ προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε αναπτυσσόμενες και μη χώρες από τη δεκαετία του '70 και δεν βασίζεται στην ελληνική πραγματικότητα, γνώση και εμπειρία.

Πρόκειται για κολάζ προγραμμάτων με προεξάρχον το Reach up and learn, που σχεδιάστηκε καταρχήν για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπαγκλαντές, Τζαμάικα, Ινδία, Κολομβία, κ.α.) ή το εθελοντικής βάσης Homestart ή το ιδιωτικής πρωτοβουλίας Superstant ή το Νταντάδες της γειτονιάς» σημειώνει η Θ. Φωτίου και συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα:

«Η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο δεν χαρτογράφησε την ελληνική πραγματικότητα σε δομές, παιδιά, εργαζομένους, ούτε τα υφιστάμενα παιδαγωγικά προγράμματα. Είναι αδιανόητο να προτείνεις αλλαγές χωρίς να γνωρίζεις τι είναι αυτό που αλλάζεις».

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι με τον τρόπο που λειτούργησε το υπουργείο «απαξιώνει τους Έλληνες πανεπιστημιακούς καθηγητές που διδάσκουν την προσχολική αγωγή», καθώς δεν τους κάλεσε ποτέ να συμβάλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ενώ το ίδιο ισχύει για τις επιστημονικές εταιρείες, όπως είναι η Ψυχολογική, τις δημοτικές αρχές, τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και τους εργαζόμενους στο πεδίο.

Θεανώ Φωτίου
Πρόκειται για ένα πλαίσιο επιστημονικά διάτρητο, το οποίο πρέπει ν' αποσυρθεί το συντομότερο. Θεανώ Φωτίου, τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ

Προτείνονται πρακτικές που έχουν ήδη καθιερωθεί

Για την πρόταση «Κυψέλη», που επίσης υλοποιεί το εν λόγω πλαίσιο προσχολικής αγωγής και προβάλλει με ξεχωριστό καμάρι η κυβέρνηση, η Θ. Φωτίου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοτόμος: «'Ανακαλύπτει' το 'παιχνίδι' ως βασικό εργαλείο της προσχολικής αγωγής, το οποίο, φυσικά, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. 'Ανακαλύπτει' την αξία της διατροφής κατά της παχυσαρκίας των παιδιών, όταν είναι η Ν.Δ. αυτή που χαρακτήριζε 'συσσίτια' τα δωρεάν σχολικά μεσογειακά γεύματα και φρόντιζε για τη συστηματική συκοφάντησή τους».

«Το στάδιο ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι μοναδικό και δεν συμπίπτει αναγκαστικά με αυτό των συνομηλίκων του» επισημαίνει ακόμη η τέως αν. υπουργός για τους λόγους που καθιστούν την πρόταση της κυβέρνησης ακατάλληλη, εξηγώντας ότι «χρειάζεται ευελιξία και πλαίσιο αρχών» κι «όχι ένα οριζόντιο υποχρεωτικό παιδαγωγικό περιεχόμενο και ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι βλαπτικό».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL