Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κορωνοϊός / Εμβόλιο μόνο αν ξέρεις ελληνικά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εμβόλιο μόνο αν ξέρεις ελληνικά!

Εμβολιασμός πρόσφυγα στο Καρά Τέπε
(INTIME NEWS/ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ)

«Αν κάποιος δεν ξέρει ελληνικά, θα τον διώξετε». Τη φράση αυτή άκουσε η Ε. από υπεύθυνο στον χώρο του εμβολιαστικού κέντρου επί των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους όταν πήγε να βοηθήσει την πρόσφυγα φίλη της N., που δεν μιλούσε ελληνικά, για να συνεννοηθεί με το προσωπικό και να προχωρήσει η διαδικασία του εμβολίου.  Άκουσε δηλαδή έναν από τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του χώρου να δίνει την εντολή για φιλτράρισμα στους μετανάστες, απαιτώντας από εκείνους που δεν ξέρουν ελληνικά ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν έστω με αγγλικά να επιστρέψουν πίσω με κάποιον που να ξέρει.

Αν όμως η Ν. δεν είχε φίλη την Ε., πώς θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο; Πώς γίνεται η γλώσσα να αποτελεί κριτήριο για το ποιος θα έχει πρόσβαση στην ασφάλεια από τον θανατηφόρο κορωνοϊό; Και πώς εξηγείται η έλλειψη προετοιμασίας των εμβολιαστικών κέντρων να υποδεχτούν ανθρώπους που μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο στη μητρική τους τη στιγμή που έχουμε τόσο μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς;

«Αν ήξερα ότι ήταν προνόμιο, θα το απαρνιόμουν»

Η Ε. είναι κι αυτή γεννημένη σε άλλη χώρα. Μένει όμως περισσότερο καιρό από τη Ν. στην Ελλάδα και ξέρει να μιλά πολύ καλά τη γλώσσα. Σε σημείο που της δίνει την ευχέρεια όχι μόνο να συμπληρώνει με άνεση τα ερωτηματολόγια και να παραθέτει το ιατρικό της ιστορικό πριν το «τσίμπημα» με το εμβόλιο, αλλά να είναι σε θέση να παρουσιάζει με πληρότητα τις διεκδικήσεις και τα πιστεύω της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου κι αφού είχε καταφέρει με αρκετό κόπο να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού τής φίλης της για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, προχώρησε στην καταγγελία για τη συμπεριφορά που αντιμετώπισαν κατά την παραμονή τους στο εμβολιαστικό κέντρο. «Να σας πω ότι αν είχα καταλάβει ότι ο εμβολιασμός δεν ήταν δικαίωμα, αλλά προνόμιο, θα απέρριπτα το προνόμιο μου και δεν θα εμβολιαζόμουν. Μπορείς να είσαι υγιής μόνο αν μιλάς ελληνικά» σχολίασε στα social media κι ακολούθως μαζί με τη Ν. μίλησαν στην ΑΥΓΗ για τα γεγονότα από την αρχή.

«Μου έκανε νόημα να φύγω»

«Στην πόρτα με σταμάτησε μια γυναίκα που ζήτησε τα χαρτιά μου. Της έδειξα τον κωδικό για το ραντεβού και ότι είμαι αιτούσα ασύλου. Με κοίταξε υποτιμητικά, μου μίλησε στα ελληνικά. Της είπα ότι δεν καταλαβαίνω. Μετά μου μίλησε στα αγγλικά. Της εξήγησα ότι μιλάω 'λίγο ελληνικά και λίγο αγγλικά'. Μου απάντησε 'όχι', ότι δεν μπορούσα να περάσω. Και μετά μου έκανε νόημα με το χέρι της να φύγω. Της έδειξα το google translate. 'Όχι, φύγε'» θυμάται η Ν.

Απογοητευμένη πήρε τηλέφωνο τη φίλη της την Ε., μήπως μπορεί να βοηθήσει. «Πήγαμε μαζί στο γραφείο του γιατρού. Εκεί ήταν ακόμη μία νοσοκόμα κι ένας υπεύθυνος, που, έτσι φαινόταν τουλάχιστον, έδινε εντολές. Τους είπα ότι πήγα για να κάνω τη μετάφραση. Εκείνος που έδινε τις εντολές στράφηκε στον γιατρό και του είπε 'αν κάποιος δεν ξέρει ελληνικά, θα τον διώξετε'. Μετά πρόσεξε που ήμουν εκεί και είπε 'αλλιώς να φέρουνε μια φίλη ή έναν φίλο τους'» λέει η Ε.

Η Ν. είχε καταφέρει να κάνει την πρώτη δόση χωρίς προβλήματα, γιατί και τότε είχε μια φίλη της μαζί. Δεν ήθελε ωστόσο να επιβαρύνει πάλι κάποια. Χάρη στην Ε. κατάφερε να προγραμματίσει και τη δεύτερη δόση. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Αν κάποια πρόσφυγας δεν έχει φίλη να τη βοηθήσει, ποια είναι η τύχη της;

ΕΜΒΟΛΙΟ

Απούσα η κυβέρνηση

«Πρέπει να ξέρουμε εμείς γαλλικά; Πρέπει να ξέρουμε εμείς φαρσί (σ.σ.: η γλώσσα ομιλείται σε Συρία, Αφγανιστάν κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής);» διερωτήθηκε απαντώντας νευρικά στο ερώτημά μας για την αδυναμία εξυπηρέτησης και τις καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια μας η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Ενώ αρχικά πήγε να μεταθέσει την ευθύνη στους ίδιους τους πρόσφυγες εκφραζόμενη σχεδόν επιφωνηματικά: «Ούτε αγγλικά δεν ξέρανε!».

Την πραγματική προέλευση των ευθυνών θα την αποκάλυπτε ωστόσο στη συνέχεια του τηλεφωνήματος. «Δεν μας έχουν στείλει διερμηνείς, ούτε υπάρχει κάποια οδηγία από την κυβέρνηση. Το κάθε κέντρο κοιτάζει μόνο του πώς θα επιλύσει το θέμα». Και στην προκειμένη περίπτωση, στο δικό τους κέντρο (Ακαδημίας και Ιπποκράτους, όπως αναφέραμε) χρέη διερμηνέα αναλαμβάνει είτε κάποιος φίλος του ανθρώπου που έχει πάει μαζί του, είτε κάποιος άγνωστος που τυγχάνει να βρίσκεται στον χώρο και μπορεί να βοηθήσει.

Από τηλέφωνο σε τηλέφωνο μας παρέπεμπε από τη μεριά της η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κι ενώ είχε υπάρξει επικοινωνία από την αρχή της εβδομάδας, δεν είχαμε λάβει από κάπου απάντηση για τα σχετιζόμενα περιστατικά και την πολιτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους μετανάστες / πρόσφυγες που δεν μιλούν τη γλώσσα.

«Κανείς δεν έφυγε ανεμβολίαστος» συνέχισε με έμφαση η υπεύθυνη, εξηγώντας ότι η συνεννόηση είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να πληροφορηθεί το ιστορικό του ασθενούς ο γιατρός και να προστατευθεί η υγεία του πρώτου.  Όπως μας είπε ακόμη, το κέντρο έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, τονίζοντας ότι δεν χάνονται τα ραντεβού με το εμβόλιο, αλλά «δίνεται περιθώριο στον κόσμο αυτό να έρθει την επόμενη μέρα και να μην χάσει τη συνάντηση». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι ενέργειες για την αναβολή του ραντεβού δεν συνιστούν μια παραχώρηση για την οποία θα έπρεπε να αισθάνονται ευγνώμονες μετανάστες και πρόσφυγες όσο μια ταλαιπωρία που υφίστανται χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα.

Δύο -τουλάχιστον- τα περιστατικά

Η περίπτωση της Ν. δεν υπήρξε η μοναδική. Στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο καταγράφηκε ακόμα μία απομάκρυνση μεταναστών. Στην ανάρτηση της Ε. μια κοπέλα έγραψε σε σχόλιο: «Πριν έναν μήνα έδιωξαν έναν νεαρό. Ο σεκιουριτάς τού έλεγε να έρθει με διερμηνέα ‘γιατί πρέπει να σου εξηγήσει ο γιατρός τους κινδύνουςν’. Ο νεαρός είχε μια χαρά λεξιλόγιο για να συνεννοηθεί για το ραντεβού και να συμπληρώσει τα στοιχεία, αλλά όχι για να καταλάβει γιατί του αρνούνται το εμβόλιο.  Έσκασα».

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας ανέφερε ότι το περιστατικό έγινε συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου και το είδε να εκτυλίσσεται μπροστά της η φίλη της που είχε πάει να κάνει επίσης το εμβόλιο. «Ο άνθρωπος στην ασφάλεια ήταν πάρα πολύ ευγενικός με τον μετανάστη. Του μίλαγε στο πληθυντικό, έλεγε 'αν δεν μπορεί να σας εξηγήσει ο γιατρός στα αγγλικά ή τα ελληνικά, ελάτε με διερμηνέα'. Ο άνθρωπος όμως κοιτούσε σαστισμένος».

«Το ύφος τού σεκιουριτά έδειχνε ότι καταλάβαινε.  Ήταν γραμμή από πάνω. Αν δεν έχεις διερμηνέα, δεν μπορείς να κάνεις εμβόλιο. Αυτή είναι η πρακτική τουλάχιστον στο συγκεκριμένο κέντρο» ανέφερε η Χ. με φανερό προβληματισμό.

Όπως εξήγησε, «αυτά τα περιστατικά αποκλεισμού, είτε από ευθυνοφοβία τής διεύθυνσης, είτε επειδή κάποιος / α γιατρός έχει ηθική διαφωνία με το να αφήνονται οι εμβολιασμένοι χωρίς πλήρη ενημέρωση, πάντα μα πάντα είναι απαράδεκτα επειδή επιβαρύνουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες».  Άλλωστε, «δεν είναι ευθύνη των μεταναστριών να ξέρουν ελληνικά. Είναι ευθύνη τής Πολιτείας να παρέχει διερμηνείς». Οπότε, «οποιαδήποτε ταλαιπωρία παραπάνω υφίστανται οι μετανάστριες σε σχέση με τις Ελληνίδες είναι διάκριση».

* Τα στοιχεία των καταγγελλόντων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL