Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Εμβόλιο / Από Σεπτέμβριο η αναμνηστική τρίτη δόση με mRNA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Από Σεπτέμβριο η αναμνηστική τρίτη δόση με mRNA

ΕΜΒΟΛΙΟ

Στο επίκεντρο της συζήτησης των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης. Αυτή θα γίνει με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή της Pfizer και της Moderna.

Η τελική εισήγηση της επιτροπής θα γίνει γνωστή τον Αύγουστο, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν η απόφαση να είναι ειλημμένη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που μετέφεραν στην ΑΥΓΗ τις διεργασίες των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων.

Οι «αναμνηστικοί» εμβολιασμοί, όπως τους χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια σειρά με τις πρώτες δόσεις. Δηλαδή πρώτα οι υγειονομικοί και σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, με αρχή από τους ηλικιωμένους.

Για την ενημέρωση των πολιτών και το κλείσιμο των ραντεβού μελετάται να σταλεί ενημερωτικό SMS σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί. Η ημερομηνία τής τρίτης δόσης εξαρτάται βέβαια και από το πότε πραγματοποίησαν τη δεύτερη δόση.

Μόσιαλος: Καλή η μείξη εμβολίων

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε το προηγούμενο διάστημα στη σημασία χορήγησης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο, το νέο επιδημιολογικό κύμα θα πλήξει κυρίως ανεμβολίαστους και σε πολύ μικρό βαθμό εμβολιασμένους οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι ή ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες. Για αυτές τις κατηγορίες εμβολιασμένων πολιτών ο καθηγητής πρόταξε την ανάγκη τής χορήγησης «αναμνηστικής» δόσης. «Πρέπει να προγραμματιστεί η τρίτη δόση, η ‘αναμνηστική’ δόση, για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η τρίτη δόση θα πραγματοποιηθεί με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους δεν εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. «H μείξη των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό» σημείωσε.

Περισσότερα αντισώματα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Lancet, ένα μεικτό πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγήθηκε μία δόση του Pfizer και ακολούθησε μία δόση του AstraZeneca -και αντίστροφα- είχε ως αποτέλεσμα υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνταν με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η σειρά των εμβολίων, πάντως, επηρέασε το αποτέλεσμα, καθώς μία δόση του AstraZeneca και ακολούθως της Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών αντισωμάτων και T-λεμφοκύτταρα από το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο μείξεις απέφεραν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι δύο δόσεις του εμβολίου τής AstraZeneca.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL