Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παράλυση στη δημόσια αγροτική εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παράλυση στη δημόσια αγροτική εκπαίδευση

ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα βρίσκεται η δημόσια αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς οι γεωργικές σχολές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν πάψει να λειτουργούν από τον περσινό Δεκέμβριο και το διάδοχο σχήμα των Αγροτικών Δημοσίων ΙΕΚ δεν είναι καν έτοιμο, σχεδόν δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής-σχολικής περίοδου.

Οι γεωργικές σχολές του οργανισμού ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, του μοναδικού δημόσιου φορέα που παρέχει αποκλειστικά αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν μια διαδρομή συνεχούς λειτουργίας, που φτάνει, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά, τα 100 χρόνια (π.χ. Αβερώφειος Λάρισας, Γαλακτοκομική Ιωαννίνων).

Η συμβολή τους είναι καθοριστική διαχρονικά, καθώς παρέχουν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς ειδίκευσης, έχοντας καταξιωθεί στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου, ενώ με την παροχή δωρεάν σίτησης και στέγασης έδιναν τη δυνατότητα φοίτησης και στα φτωχότερα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας και των οικοτροφείων, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, θα αποκλειστούν από την εκπαίδευση μαθητές προερχόμενοι από οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας, όπως είναι παραδοσιακά οι αγρότες.

Μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 λειτουργούσαν, ως ΕΠΑΣ, έξι σχολές (με οικοτροφείο ανά σχολή): Νεμέας (Αμπελουργία - Οινοτεχνία), Κρήτης (Θερμοκηπιακές Κατασκευές - Καλλιέργειες), Καλαμπάκας (Ξυλογλυπτική - Διακοσμητική Επίπλου), Αβερώφειος Λάρισας (Αγροτικά Μηχανήματα - Ζωοτεχνία), Γαλακτοκομική Ιωαννίνων (Γαλακτοκομία - Τυροκομία) και Αμαρουσίου - Κτήμα Συγγρού (Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις - Αρχιτεκτονική Τοπίου).

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει παράταση λειτουργίας των ΕΠΑΣ μέχρι και το 2022 ώστε να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου, η κυβέρνηση Ν.Δ. αποφάσισε παύση της λειτουργίας τους στις 21.12.2020 (ν.4763/2020).

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου γνωστοποιήθηκε πρόσφατα ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ίδρυση Αγροτικών Δημόσιων ΙΕΚ για λειτουργία τους από το επόμενο σχολικό έτος, αρχικά στις περιοχές και με τις ειδικότητες των έξι ΕΠΑΣ, σε εναρμόνιση με το ισχύον πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδρυτική πράξη των νέων ΙΕΚ.

Την ελλιπή προετοιμασία και τις καθυστερήσεις σχετικά με την δημόσια αγροτική εκπαίδευση, με κίνδυνο να μην υπάρχει φέτος, τονίζουν σε ερώτησή τους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη.

Κατά τον ίδιο, η λειτουργία, το ερχόμενο φθινόπωρο, των δημοσίων ΙΕΚ του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Όπως τονίζει, ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση τόσο των υποψηφίων στις Πανελλαδικές όσο και των νέων που επιλέγουν την αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια εξέλιξη που γυρίζει πίσω την ελληνική κοινωνία, την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή της χώρας και πρέπει να ανακοπεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL