Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Κομισιόν / Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

ΚΑΡΑΙΒΑΖ

Την ανησυχία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με αφορμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζουν να υφίστανται σε θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς, εκφράζει η ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για το κράτος δίκαιου στο σκέλος της που αναφέρεται στην Ελλάδα.

“Η δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου, που βρίσκεται υπό έρευνα, έχει αναδείξει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας τους. Οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία Covid-19 και δεν έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα άμεσης στήριξης των μέσων ενημέρωσης και του τομέα των μέσων ενημέρωσης” σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Ανησυχίες για το σύστημα διορισμού υψηλόβαθμων δικαστικών

Σε γενικές γραμμές, στο κείμενο που συνοψίζει τα συμπεράσματα για την Ελλάδα η Επιτροπή κάνει αναφορά σε ορισμένες θετικές κινήσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού συστήματος Δικαιοσύνης, που όμως παραμένουν ανολοκλήρωτες, ενώ σημειώνει ότι οι “ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμών στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων εξακολουθούν να υφίστανται”.

Χαιρετίζει τη “συνταγματική αναθεώρηση του 2019 του καθεστώτος ασυλίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους υπουργούς”, ωστόσο επισημαίνει ότι “παραμένουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τους πόρους για τη διερεύνηση της διαφθοράς και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των δικαστικών φακέλων”.

Μη αναγνώσιμα πόθεν έσχες

Επισημαίνει επίσης τις “σημαντικές ελλείψεις” όσον αφορά την “αποτελεσματική" διαδικασία άσκησης ελέγχου της εξουσίας, ιδίως λόγω της κατανομής μεταξύ τεσσάρων εποπτικών οργάνων, και «την παρακολούθηση των διατάξεων σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τη σύγκρουση συμφερόντων και τη χρηματοδότηση των κομμάτων”. “Ενώ οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων από τα μέλη του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης δημοσιοποιούνται, αυτό γίνεται σε μια μη αναγνώσιμη από μηχανήματα μορφή και οι εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις πιθανές παραβάσεις ή τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων παραμένουν μη διαθέσιμες στο κοινό” αναφέρει.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι “κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ελλάδα δεν ενεργοποίησε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλα τα σχετικά μέτρα ελήφθησαν σύμφωνα με την κανονική νομοθετική διαδικασία”.  Όπως προσθέτει, “οι εξουσίες του Συνηγόρου του Πολίτη ενισχύθηκαν”, ωστόσο “το σύστημα καταγραφής των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης συνεχίζεται να αμφισβητείται από ορισμένες οργανώσεις τής κοινωνίας των πολιτών”.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση σε επίπεδο Ε.Ε. για το κράτος δικαίου η οποία εξετάζει την κατάσταση στην Ε.Ε. συνολικά, ενώ περιλαμβάνει και ξεχωριστά κεφάλαια για κάθε κράτος - μέλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση του 2021 επικεντρώνεται στις εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμβαθύνοντας την αξιολόγηση των θεμάτων που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη έκθεση και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19. Συνολικά η έκθεση δείχνει πολλές θετικές εξελίξεις στα κράτη - μέλη, ωστόσο τονίζει ότι “παραμένουν ανησυχίες και σε ορισμένα κράτη - μέλη έχουν αυξηθεί, για παράδειγμα όσον αφορά την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL