Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Εστίαση / Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από τους καταστηματάρχες - «Μας φτωχοποιήσατε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από τους καταστηματάρχες - «Μας φτωχοποιήσατε»

Εστίαση
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης για τους χειρισμούς της εν μέσω πανδημίας αλλά και τη βοήθεια που έταξε ότι θα παράσχει στους επαγγελματίες του χώρου και δεν έδωσε ποτέ.

Συγκεκριμένα, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει μεταξύ άλλων προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης ότι «φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για "τα τρία κακά της μοίρας μας”».

Οι ίδιοι επισημαίνοντας ότι «η Εστίαση δεν είναι ο μόνος χώρος συνύπαρξης των ανθρώπων και σύναψης σχέσεων» υπενθυμίζουν ότι «πριν φτάσουμε στην Εστίαση, έχουμε συνυπάρξει σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία, "σ' αεροπλάνα και βαπόρια"».

Παράλληλα, κάνοντας λόγο για «ανήκεστο βλάβη» στην εστίαση με ευθύνη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν τη (μη) στήριξη που έλαβαν αλλά και τα υποχρεωτικά δάνεια τα οποία χρεώθηκαν οι επαγγελματίες του χώρου.

«Αντιλαμβανόμαστε την βαθιά περιφρόνησή σας για τα "γκαρσόνια της Ευρώπης", αλλά παραμένουμε πολίτες αυτής της χώρας (β' κατηγορίας, όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί σας)» τονίζουν χαρακτηριστικά προτείνοντας μέτρα στήριξης του κάδου της Εστίασης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης:

Εστίαση, ώρα Μηδέν!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

κύριε Σταϊκούρα,

κύριε Γεωργιάδη,

με μεγάλη έκπληξη και πρωτόγνωρη αμηχανία παρακολουθούμε εδώ κι ένα χρόνο να σφαγιάζεται η Εστίαση.

Παρ' ότι εμείς, οι άνθρωποι της Εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πετάτε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες.

Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχτήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας, που μας επιβάλατε, εσείς μας "επιβραβεύσατε" με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ;

Διατυμπανίζετε σε όλα τα ΜΜΕ ότι μας στηρίξατε και άδικα διαμαρτυρόμαστε.

Κύριοι,

θα σας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα:

  • Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
  • Στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα εξαρτώμενα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.
  • Η μοναδική στήριξη που πήραμε οι επιχειρηματίες της Εστίασης ανήλθε στα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020.

Αμέσως μετά μας χρεώσατε με υποχρεωτικά δάνεια (επιστρεπτέες προκαταβολές), που καλούμαστε να αποπληρώσουμε το 50% του κεφαλαίου σε μόλις λίγους μήνες.

▪︎Η στήριξη που πήραν οι εργαζόμενοι μας ανήλθε σε 534 ευρώ μηνιαίως και δημιούργησε τεράστια ιδιωτικά χρέη σ' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για "τα τρία κακά της μοίρας μας".

Η Εστίαση δεν είναι ο μόνος χώρος συνύπαρξης των ανθρώπων και σύναψης σχέσεων.

Πριν φτάσουμε στην Εστίαση, έχουμε συνυπάρξει σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία, "σ' αεροπλάνα και βαπόρια".

Αντιλαμβανόμαστε την βαθιά περιφρόνησή σας για τα "γκαρσόνια της Ευρώπης", αλλά παραμένουμε πολίτες αυτής της χώρας (β' κατηγορίας, όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί σας).

Οι ίδιοι παραδεχτήκατε ότι είμαστε σε πόλεμο.

Το Σύνταγμα περιγράφει την κατάσταση ανωτέρας βίας, θεσπίστε Δικαιοστάσιο σε όλη την Ελληνική Επικράτεια για να σωθούν οι Έλληνες πολίτες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν!

Κύριοι,

μας ζητήσατε να κάνουμε υπέρμετρα επαχθείς παραχωρήσεις.

Μας στερήσατε το δικαίωμα στην εργασία, την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία, την αξιοπρεπή διαβίωση και μας αναγκάσατε, αφού μας ανοίξατε χωρίς το πολυδιαφημιζόμενο κεφάλαιο επανεκκίνησης, το περίφημο 7%, που δεν έχει εισπράξει κανείς, σε διαχωρισμό, σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Λειτουργούμε 2,5 μήνες μόνο σε ανοιχτούς χώρους, στις 15/7 εφαρμόζεται το διαχωριστικό μέτρο των αμιγών κλειστών χώρων και στις 16/7 ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει λογαριασμούς συναδέλφων.

Ποιό κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;

Κύριοι,

η ανήκεστος βλάβη είναι γεγονός!

Αν θέλετε η Εστίαση να ανανήψει την επόμενη ημέρα, κάντε το αυτονόητο: στηρίξτε την άμεσα.

Σας προτείνουμε τα ελάχιστα βήματα στήριξης:

  • Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Επαναφορά των ποσοστών 60 - 40 μέχρι το τέλος του έτους.
  • Συνέχεια αναστολών των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους.
  • Επαναφορά των 120 δόσεων.

Όλοι έχουμε χάσει τις ρυθμίσεις μας, αν μας "κόβετε" το οξυγόνο, μπλοκάροντας μας τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, μας καταδικάζετε σε υποχρεωτικό θάνατο.

  • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.
  • Να δοθεί άμεσα σε όλους ανεξαιρέτως το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης.
  • Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021.
  • Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής.

Δεν είναι δυνατόν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας να χρειάζονται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των Αρχαιολογικών υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι η άδεια του 2021 θα εκδοθεί μετά από ένα χρόνο και όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αυτόφωρου και των προστίμων.

Κύριοι,

τα χρέη, που έχουμε συσσωρεύσει, χρειάζονται ένα γενναίο κούρεμα για να αποπληρωθούν.

Προτείνουμε για μία ακόμη φορά να γίνει μία διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε σαφή εικόνα της πραγματικής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL