Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Διεθνής Αμνηστία / Με πρόσχημα την πανδημία παραβιάζεται το δικαίωμα στη συνάθροιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία / Με πρόσχημα την πανδημία παραβιάζεται το δικαίωμα στη συνάθροιση

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η πανδημία Covid-19 χρησιμοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές για να παραβιάσουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί παράνομη βία, συμπεριλαμβανομένων κανονιών νερού και χημικών, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών, αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις και αδικαιολόγητα πρόστιμα, διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα. Διαπίστωση που έρχεται να προστεθεί στα “εκτεταμένα, μακροχρόνια προβλήματα επιλήψιμης συμπεριφοράς της αστυνομίας”, τα οποία συνέχισαν να αναφέρονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά συνδυάστηκαν με άλλες μορφές υπερβολικής κρατικής παρέμβασης και κατάχρησης εξουσίας, τις οποίες εσφαλμένα οι ελληνικές αρχές επιχείρησαν να δικαιολογήσουν στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνει η οργάνωση, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στον νόμο περί συναθροίσεων που η κυβέρνηση πέρασε πριν από έναν χρόνο, αλλά και στο Προεδρικό Διάταγμα του Σεπτεμβρίου που επιτρέπει τη βιντεοσκόπηση της διαδήλωσης από την αστυνομία.

“Η νομοθεσία για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης σε διαδηλώσεις και η εφαρμογή της επίσης εγείρουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η χρήση κάμερας σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ώτριες. Αυτές οι τροποποιήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το τέλος της πανδημίας” προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, που χαρακτηρίζει τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας επιζήμιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας μάλιστα και αλλαγές σε αυτές.

Διατυπώνει επίσης συστάσεις και για τη λογοδοσία της αστυνομίας, την αστυνόμευση διαδηλώσεων, τις διασφαλίσεις για τα άτομα υπό κράτηση, ενώ ζητάει τον τερματισμό των αυθαίρετων συλλήψεων, την ακύρωση των προστίμων και τον τερματισμό των διώξεων εναντίον των συλληφθέντων των ειρηνικών διαμαρτυριών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2020.

“Οι ελληνικές αρχές έχουν ευθύνη να διευκολύνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν το ελεύθερο να περιορίζουν ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας” υπογραμμίζει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί λόγω πανδημίας θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρά κριτήρια, να πληρούν τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και να εκτιμώνται κατά περίπτωση.

«Οι ελληνικές αρχές δικαιολόγησαν τις καθολικές απαγορεύσεις διαμαρτυριών και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων επικαλούμενες την απειλή που συνιστά η πανδημία Covid-19. Κατά ειρωνικό τρόπο, στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις απαγορεύσεις θέτοντας διαδηλωτές/ώτριες υπό κράτηση σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης» δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Αστυνομικοί στα Γιάννενα δήλωναν χρυσαυγίτες

Σχετικά δε με τη χρήση υπερβολικής και μη απαραίτητης βίας από την αστυνομία, η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε μαρτυρίες που περιγράφουν από χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ και χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων ακοής, μέχρι σεξιστικές βρισιές σε γυναίκες.

Η οργάνωση επίσης κατέγραψε και την καταγγελία του Άρη Παπαζαχαριουδάκη για τον βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, αλλά και μαρτυρίες διαδηλωτών στα Γιάννενα στους οποίους οι αστυνομικοί των ΜΑΤ ομολόγησαν πως είναι Χρυσή Αυγή!

Δεν είναι “μεμονωμένα” περιστατικά

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει πως είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις παράνομης χρήσης βίας «μεμονωμένες» και να αναγνωρίσουν τη συστημική φύση του φαινομένου. "Τέτοια επιλήψιμη συμπεριφορά της αστυνομίας έχει τεκμηριωθεί συχνά, και δεν είναι απλώς 'μεμονωμένα περιστατικά'. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στείλουν επίσης ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν θα γίνονται ανεκτές. Αν δεν το κάνουν, θα διαιωνίσουν μια μακροχρόνια κουλτούρα ατιμωρησίας, την οποία η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι κατά το τελευταίο έτος, πριν από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, έχει τεκμηριώσει περαιτέρω περιπτώσεις καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: κακομεταχείριση ατόμων κατά τη διάρκεια της σύλληψης και/ή της κράτησης, μη απαραίτητη και υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της κακής χρήσης χημικών εναντίον διαδηλωτών/ριών και ανθρώπων συγκεντρωμένων σε πλατείες, σε μια εποχή που χαλάρωναν οι περιορισμοί για την Covid-19, και κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών/ριών, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επαναπροώθησης”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL