Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.2°C31.2°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C27.3°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.0°C34.3°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.4°C26.4°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 47%
Τέταρτο κύμα / Οι παράγοντες που εντείνουν τον φόβο των επιστημόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέταρτο κύμα / Οι παράγοντες που εντείνουν τον φόβο των επιστημόνων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI

Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 1η Ιουλίου, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ αυξάνονται σταθερά. Οι ήδη τέσσερις συνεχείς ημέρες αύξησης, είναι κάτι που δεν έχει καταγραφεί ξανά πριν ακόμη η Ελλάδα δεχθεί το «τρίτο κύμα» της πανδημίας, όπως είναι εμφανές στο σχετικό γράφημα του Owid (όπου παραδόξως φαίνεται η ενημέρωση να σταμάτησε το τελευταίο 24ωρο).

OWID ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΑΣΗ 01072021
Owid

Η «νόρμα» από την αρχή καταγραφής των αναλυτικών δεδομένων από την πραγματοποίηση rapid και pcr τεστ Θέλει τις τιμές κάθε ημέρας να συνδέονται ουσιαστικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης. Έτσι, οι ανακοινώσεις κάθε Τρίτης (όταν η Δευτέρα δεν επηρεάζεται από αργίες), είναι υψηλότερες καθώς ενσωματώνουν τα αποτελέσματα των τεστ της Δευτέρας και επιπρόσθετα τεστ του Σαββατοκύριακου που για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους δεν έφτασαν άμεσα στον διαχειριστή των δεδομένων και τους συντάκτες των εκθέσεων του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι εκτός της τρέχουσας εβδομάδας, στο παραπάνω γράφημα είναι εμφανές ότι η «νόρμα» είχε αλλάξει ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Πριν από δύο εβδομάδες, τον ρόλο της «κορυφής» στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έπαιξε η Τετάρτη 23 Ιουνίου, καθώς είπε προηγηθεί η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες (τα Σαββατοκύριακα δεν εξετάζονται για λόγους ομοιογένειας) είναι τα εξής:

  • 761 την Πέμπτη 1η Ιουλίου
  • 633 την Τετάρτη 30 Ιουνίου
  • 605 την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • 362 την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • 395 την Παρασκευή 25 Ιουνίου
  • 489 την Πέμπτη 24 Ιουνίου
  • 520 την Τετάρτη 23 Ιουνίου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, ο αριθμός των συνολικών τεστ έχει μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη, από τα επίπεδα των 40.000 ημερησίως σε αυτά των 37.500. Κατά συνέπεια, «συμπιέζεται» η διαφορά στα εντοπιζόμενα θετικά κρούσματα, που με ίδιο αριθμό τεστ θα ήταν μεγαλύτερη. Πολύ περισσότερο, είναι περίπου τα δύο τρίτα των αριθμών τεστ που είχαμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Άρα, μπορεί κανείς να αυξήσει αντίστοιχα τις τιμές των σημερινών ανακοινώσεων για να συγκρίνει τις δύο περιόδους. Ακόμα κι έτσι, είναι σαφές ότι το κύμα νέων κρουσμάτων είναι τόσο έντονο ώστε έχει σπάσει την «νόρμα» που δημιουργεί ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων.

Στοιχεία για covid19
(ΕΟΔΥ)

Το πόσο άμεσα επικίνδυνη κατάσταση επιδημιολογικό επίπεδο αντιμετωπίζουμε ενώ δεν έχει ξεκινήσει η κορύφωση της περιόδου των διακοπών και δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ούτε το 40% του πληθυσμού και ελάχιστα μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων, είναι σαφές στους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σήμερα για έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι τις 9 Ιουλίου. Προέβλεψε ότι τον Σεπτέμβριο θα καταγραφούν «πολύ σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων» αν δεν έχει επιτευχθεί ποσοστό τουλάχιστον 83% στον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Την ίδια περίπου ώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη έλεγε ευθέως ότι «αυτή την φορά δεν πρόκειται να τα βγάλουμε πέρα» αν γεμίσουν ξανά κλινικές και ΜΕΘ covid-19. Η ίδια προσδιόρισε χρονικά το σημείο της κρίσης στον Οκτώβριο.

Κατά συνέπεια, οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ της Παρασκευής και της επόμενης εβδομάδας, τόσο ως προς τον αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και προς τον αριθμό των συνολικών τεστ που πραγματοποιούνται και αποδίδουν τα θετικά, θα είναι ενδεικτικές για το τι μας περιμένει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL