Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.2°C27.0°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C24.2°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
19.0°C23.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C24.9°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.4°C
0 BF 60%
Βασίλης Κικίλιας / Στρώνει το έδαφος της ατομικής ευθύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Κικίλιας / Στρώνει το έδαφος της ατομικής ευθύνης

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Την ώρα που το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει θέσει επί ποδός της υγειονομικές αρχές, το τείχος ανοσίας πηγαίνει για... φθινόπωρο (και αν) και το ΕΣΥ επιστρέφει απροετοίμαστο στην κανονικότητα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίζεται... ανεμελότερος και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας μια εικόνα αναντίστοιχη της πραγματικότητας.

Ο Β. Κικίλιας, μιλώντας στο Euronews, στάθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ρίχνοντάς τους εξ ολοκλήρου το βάρος και τις ευθύνες για το στέλεχος Δέλτα, χωρίς ωστόσο να εξεταστεί γιατί δεν έχουν λάβει ακόμα το σκεύασμα. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν προλάβει λόγω μη διαθέσιμων ραντεβού το προηγούμενο διάστημα, ενώ αναμένεται ακόμα η έναρξη των κατ’ οίκον εμβολιασμών για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ξανά ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο και με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί, παρότι όλοι οι επιστήμονες συνομολογούν ότι το τείχος ανοσίας δεν πρόκειται να χτιστεί εντός του καλοκαιριού. Μάλιστα, ο υπουργός απέφυγε να θέσει τον χρονικό ορίζοντα για το τείχος ανοσίας, κάνοντας αναφορά στις νέες ηλικίες, παρότι αυτή η ηλικιακή κατηγορία είναι που «τραβά» το εμβολιαστικό πρόγραμμα προς τα εμπρός.

Μίνι παράδεισος

Ο υπουργός Υγείας δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός ούτε για το ενδεχόμενο νέου lockdown, ενώ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος στον τουρισμό, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως... μίνι παράδεισο, που συνδυάζει αρμονικά διακοπές και υγεία. «Πέρυσι οργανώσαμε και παρουσιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με πολλαπλό testing, νοσοκομεία αναφοράς, αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές και καταφέραμε αυτό το οποίο δεν είχαν άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες: τη δυνατότητα να μείνουμε πέντε μήνες ανοιχτοί, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, και να έχουμε σημαντικό μερίδιο του τουρισμού σε σχέση με όλους τους άλλους. (...) Έτσι ξεπεράσαμε την κρίση αυτούς τους 15 μήνες και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσε ο Β. Κικίλιας, ξεχνώντας πάντως τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου οι οποίοι έχουν πολλά παράπονα από την κυβέρνηση για ελλιπή στήριξη, την ώρα που και το φετινό καλοκαίρι μοιάζει πολύ δύσκολο.

Διαστρεβλώσεις για το ΕΣΥ

Από τις απαντήσεις του Β. Κικίλια δεν έλειψαν και οι διαστρεβλώσεις για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, έμεινε όρθιο. Σε αυτούς τους 17 μήνες πανδημίας, ωστόσο, θυμόμαστε διαδρόμους γεμάτους ράντζα, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, εφημερίες του τρόμου και υγειονομικούς που έδιναν ηρωική μάχη νυχθημερόν λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Η «ανεμελιά» φαίνεται ότι έχει ποτίσει για τα καλά το αφήγημα του Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να ετοιμάζουν από τώρα το σενάριο της ατομικής ευθύνης σε ενδεχόμενο νέο εκτροχιασμό της πανδημίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL