Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Τάζουν αύξηση πόρων και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Τάζουν αύξηση πόρων και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

ΠΕΤΣΑΣ

Αρχίζει να τάζει αύξηση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνοντας στο προσκήνιο και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Κι όλα αυτά με ορίζοντα το 2023, που θα είναι έτος αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για μια κίνηση προσεταιρισμού της Αυτοδιοίκησης, ακόμη και της γαλάζιας πλειοψηφίας των δημάρχων οι οποίοι, μετά την επιλογή του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου να καταργήσει αιφνιδιαστικά το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους με κάθε τρόπο στο Μαξίμου.

Έτσι λοιπόν, μόλις χθες και μετά από σοβαρές καθυστερήσεις, σχεδόν διετίας, στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύστερα από την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», που είχε δυνατότητα άντλησης 2,3 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έσπευσε να τάξει!

«Έχουμε πει, μαζί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ότι το 2022 είναι μια χρονιά αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελούν τα έσοδα των δήμων και των Περιφερειών», είπε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο Στ. Πέτσας για να προσθέσει: «Και στο πλαίσιο αυτής της αναμόρφωσης -χωρίς ‘ταμπού’- θα συζητήσουμε και τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους».

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Στ. Πέτσας σημείωσε: «Η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022 και από 1η Ιανουαρίου του 2023 -δηλαδή αρκετά πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές- αυτό να έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών».

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ είναι πάγιο, πλέον, αίτημα της Αυτοδιοίκησης ήδη από το 2010, καθώς οι θεσμοθετημένοι πόροι από φορολογία με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ουδέποτε τα χρόνια των Μνημονίων αποδόθηκαν εξ ολοκλήρου. Όμως, η συζήτηση για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, στους δήμους προκαλεί πολλές επιφυλάξεις, με τους αιρετούς να ζητούν να καταγραφεί με σαφήνεια και να αποτυπωθεί με όρους δικαιοσύνης η οικονομική εξισορρόπηση μεταξύ περιοχών με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων και αυτών όπου είναι χαμηλές. Παρότι ο Στ. Πέτσας έκανε λόγο για «μηχανισμό εξισορρόπησης», αυτό δεν είναι αρκετό. Προ ημερών την ανάγκη αυτού του μηχανισμού επισήμανε και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει στους δήμους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά», είπε ο Π. Λιαργκόβας επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όξυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων». «Άρα, μεταβατικά, πρέπει να υπάρχει μηχανισμός εξισορρόπησης», υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL