Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στα πέναλτι / Η trash TV του 1990 επανέρχεται στον ΑΝΤ1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα πέναλτι / Η trash TV του 1990 επανέρχεται στον ΑΝΤ1

ΑΝΤΕΝΑ

Ένα λούμπεν, σεξιστικό πρόγραμμα, πολύ κοντά στην trash TV της δεκαετίας του 1990, μεταδίδει καθημερινά ο ΑΝΤ1 σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Πρόκειται για εκπομπή με τίτλο «Στα πέναλτι», διάρκειας περίπου ενός δεκαπενταλέπτου, που βασικό σκοπό έχει να ρεφάρει κατά το δυνατόν τα (7; 8; 10;) εκατομμύρια που έδωσε ο ΑΝΤ1 για να πάρει τα δικαιώματα του Euro 2020.

Η σεξιστική εκπομπή, που έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, έχει χορηγό τη στοιχηματική bwin -η οποία είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει αποσυρθεί ακόμη, παρά κάθεται και δυσφημίζεται από το τηλεοπτικό υποπροϊόν-, αλλά και ορισμένες ακόμη εταιρείες που κάνουν «τοποθέτηση προϊόντος».

Συνεπώς: Τα λεφτά είναι πολλά για τον ΑΝΤ1, που σκαρφίστηκε αυτή την εκπομπή για να πουλήσει τη χορηγία της. Η ευκαιρία για προβολή και διαφήμιση φάνηκε μοναδική για τους χορηγούς, αν και πλέον μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ όσο η χορηγία δεν αποσύρεται. Η εκπομπή είναι εμετική για τους τηλεθεατές.

Η υποκουλτούρα της "πλάκας"

Στο πλαίσιο των μεταδόσεων του Euro 2020, το σόου «Στα πέναλτι» παρουσιάζει δύο δήθεν ομάδες ποδοσφαίρου, αποτελούμενες από πέντε - έξι γυναίκες η καθεμία, ντυμένες με σορτσάκια και στενά μπλουζάκια, έξω η μέση, δήθεν αθλητικά. Η κάθε ομάδα «εκπροσωπεί» μία χώρα από τις δύο που αγωνίζονται αμέσως μετά, στο παιχνίδι που ακολουθεί, 10 - 12 το βράδυ (π.χ. Ουγγαρία - Πορτογαλία, Ολλανδία - Ουκρανία, Γαλλία - Γερμανία).

Τα κορίτσια σουτάρουν εναλλάξ σε ένα τέρμα και κάποια από τις δύο ομάδες νικάει, κάτι που είναι εντελώς τυχαίο, καθώς οι παίκτριες ούτε ξέρουν ποδόσφαιρο ούτε ξέρουν να σουτάρουν ούτε να αποκρούουν ούτε προσποιούνται ότι ξέρουν. Σε όλη τη διάρκεια του σόου χορεύουν, χοροπηδούν μπροστά στο τέρμα, φωνάζουν «ουάου» και απαντούν στις ανόητες ερωτήσεις του παρουσιαστή ονόματι Φάνης Λαμπρόπουλος. Από πίσω μουσική υπόκρουση δήθεν σχετική (όπως π.χ. το «Alors on dance» στον αγώνα της Γαλλίας), γρήγορος ρυθμός.

Ο παρουσιαστής, ένας τύπος απαίδευτου χαβαλέ χοντροπλακατζή, φωνάζει συνεχώς, υποτίθεται ότι «μεταδίδει» και παίρνει συνεντεύξεις από τις παίκτριες. Τις απαξιώνει συνεχώς, τις υποτιμά, τις κοροϊδεύει, τις έχει σπρώξει. Οι παρατηρήσεις του είναι κυρίως αναπαραγωγή των πιο βλακωδών στερεοτύπων (π.χ. η «καλοκουρδισμένη» ελβετική ομάδα, οι «ξινόφατσες» Γερμανίδες), και συνεχών επιφωνημάτων και προσταγμάτων.

Όλο το κόνσεπτ στηρίζεται στο πόσο άσχετες είναι οι γυναίκες με το ποδόσφαιρο, πόσο χαζές, πόσο αξίζουν να τις λοιδορούμε γι' αυτό, όταν έχουν ειδικά επιλεγεί με κριτήρια άσχετα από το να παίζουν ποδόσφαιρο. Το σκορ που θα φέρουν, τελείως θέμα τύχης, υποτίθεται πως είναι μια τυχαία «πρόβλεψη» του αγώνα που ακολουθεί αμέσως μετά, κι έτσι κολλάει η χορηγία της στοιχηματικής.

Θεάματα άνευ άρτων

Η ιδέα είναι τόσο βλακώδης. Αναπαράγει το στερεότυπο της γυναίκας - άσχετης με το ποδόσφαιρο, ενώ συγχρόνως προβάλλει το σώμα τους για να «χαλβαδιάζουν» οι άντρες σε ένα είδος ποδοσφαιροειδούς «ψυχαγωγίας». Κι αυτή ακόμα είναι αμφίβολη, στο περίμενε του ματς, που δήθεν απενοχοποιεί τη σεξουαλικότητα, στην ουσία πρόκειται για κακόγουστο σεξιστικό pre-show.

Πώς φαίνεται ο σεξισμός; Και ο μισογυνισμός;  Ένας σχολιαστής απάντησε ως εξής: «Αν έβαζαν τίποτα γυμναστηριακούς με τα μαγιό τους να βαράνε πέναλτι σαν άμπαλοι, θα έλεγες τι διάολο είναι αυτό το πράμα. Αλλά τώρα δεν σε πειράζει».

Στη μισογυνική εκπομπή έχουν αντιδράσει έως τώρα επτά γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου, οι οποίες έστειλαν κοινή επιστολή στην ΕΠΟ και ζητούν να σταματήσει η εκπομπή του ΑΝΤ1. Η β' αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητικού Τύπου) Χριστίνα Αμερικάνου απέστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΑ και στον ΠΣΑΤ και ζητά παρέμβαση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, από την άλλη, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Εκεί ζουν το όνειρο...

Ο Ατρόμητος Αθηνών, τα Γιάννινα, ο Οδυσσέας Γλυφάδας, η ΑΕΚ Μεσολογγίου, η Ολυμπιάδα Υμηττού, ο Αστέρας Ρεθύμνου και ο Εθνικός Πειραιώς στέλνουν επιστολή στην ΕΠΟ, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ομοσπονδίας προς τον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό προκειμένου να σταματήσει η εκπομπή "Στα πέναλτι".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η εκπομπή προσβάλλει χιλιάδες κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. «Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ημίγυμνα κορμιά ούτε καυγάδες». Η εκπομπή «ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών, δίνοντας την εντύπωση ενός σόου με ημίγυμνες αθλήτριες που διαπληκτίζονται και ασχημονούν εντός του γηπέδου».

Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι αθλητισμός, με πρωταγωνιστή τη γυναίκα μέσα στο γήπεδο, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα που παρουσιάζουν. Ζητούμε με την επιστολή μας αυτή την άμεση παρέμβασή σας προς τους υπεύθυνους του σταθμού για την άμεση διακοπή αυτών των προσβλητικών σεξιστικών και δυσφημιστικών σποτ και παρακαλούμε να ζητήσετε τη δημόσια συγγνώμη τους».

Μισογυνισμός και... "λιγουρισμός"

Η αθλητικογράφος, αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Χριστίνα Αμερικάνου σημειώνει ότι η εκπομπή «αναπαράγει σεξιστικό περιεχόμενο και παρωχημένα κοινωνικά μηνύματα», ότι «πρόκειται για πρωτοφανή έκφραση μισογυνισμού, προσβάλλει βάναυσα όλες τις αθλητικές συντάκτριες». Ζητά από την ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ να καταδικάσουν δημόσια την εκπομπή «ως κίνηση συμπαράστασης στις συναδέλφισσες που θίγονται βάναυσα από το περιεχόμενο της εκπομπής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL